Αποκαρδιωτικές δείχνουν οι απεικονίσεις των καμένων εκτάσεων από τις πρόσφατες φωτιές στην Ελλάδα.
Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτιμά την έκταση που κάηκε καθώς και τον αριθμό των πολιτών που επηρεάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Αφίδνες και Κρυονέρι και Φωκίδα.
Σύμφωνα με το Copernicus:
- «Αφίδνες: 529 άτομα και 232 κτίρια επηρεάστηκαν.
- Κρυονέρι: 4,317 άτομα επηρεάστηκαν και 1.411,3 εκτάρια πρασίνου καταστράφηκαν», εκτίμησε η υπηρεσία.
Two detailed Grading maps for Afidnes & Kryoneri, both in the #Αττικής region, have been produced#Αφίδνες➡️🧍529 people and 🏠232 buildings affected#Κρυονέρι➡️🙎4,317 people affected and 🌳1.411,3 ha of vegetation destroyed
Maps available at https://t.co/vy4u0ELgnY pic.twitter.com/xFYFQt5ei8
— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 11, 2021
84.540 στρέμματα δάσους στην Αττική
Συνολικά 111.120 καμένα στρέμματα που κατέκαψε η φωτιά την Λακωνία (στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου) στην Αττική πύρινη λαίλαπα αποψίλωσε συνολικά –σύμφωνα με το EFFIS- 84.540 στρέμματα δάσους.
Η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χαρτογράφηση των περιοχών της Αττικής και της Εύβοιας που επλήγησαν από δασική πυρκαγιά ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου.
Σε σχέση με την πυρκαγιά στην περιοχή της Φωκίδας, η οποία περιορίστηκε, κατά τον «Copernicus», η υπηρεσία μιλά για την «πολιορκία» του Τολοφώνα που είχε ως αποτέλεσμα:
- «32 κτίρια και 1.098,7 εκτάρια βλάστησης να καταστραφούν, ενώ
- «επηρεάστηκαν 41 χιλιόμετρα δρόμων και 5,8 χιλιόμετρα καλωδίων ηλεκτροδότησης».
507.950 καμένα στρέμματα στην Εύβοια
Η καμένη έκταση στη βόρεια Εύβοια προσδιορίζεται στα 507.950 στρέμματα σύμφωνα με το σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία πυρκαγιά.
In just six days, #wildfires have burned thousands of hectares of vegetation in the northernmost part of #Evia island, #Greece 🇬🇷
📸These two images were acquired by #Sentinel2🛰🇪🇺 using the Short Wave Infrared (SWIR) composite measurement on 3 and 8 August. pic.twitter.com/T0ZiWATND7
— Copernicus EU (@CopernicusEU) August 10, 2021
Στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στη χώρα, μέχρι στιγμής έκαναν στάχτη περισσότερα από 930 χιλιάδες στρέμματα γης, με τις οικολογικές συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες.
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο δασολόγος Ιωάννης Μητσόπουλος.
«Ολόκληρη η βόρεια Εύβοια έχει γίνει στάχτη. Η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει μεγάλη έκταση. Το δάσος που βλέπαμε είχε αναγεννηθεί από την πυρκαγιά του 1997, άρα πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να περάσουν 25-30 χρόνια για να έχουμε δάσος στην ίδια μορφή. Το δάσος είχε δέντρα μεγάλης ηλικίας που είχαν σπόρους, άρα υποθέτουμε ότι άμεσα θα αρχίσει η φυσική αναγέννηση. Η Εύβοια έχει αρκετά υψηλά ποσοστά βροχής το φθινόπωρο και το χειμώνα, που σημαίνει ότι θα δώσει καλές συνθήκες για να έχουμε μια γρήγορη αναγέννηση. Τα σπόρια των πεύκων θα βρουν έδαφος, με τις πρώτες βροχές θα μπορούν να φυτρώσουν. Από την πρώτη – δεύτερη χρονιά θα έχουμε ήδη ανάκαμψη της βλάστησης», εξήγησε ο κ. Μητσόπουλος.
«Εκεί που δεν ευνοείται η φυσική αναγέννηση και επιλεγμένα να κάνουμε τεχνητές αναδασώσεις για να βοηθήσουμε να αναγεννηθεί το οικοσύστημα. Η επιστήμη της οικολογίας έχει πάει πολύ μπροστά. Ξέρουμε ποια είδη μπορούν να επικρατήσουν σε κάθε περιοχή, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Αν συμβουλευτούμε τους ειδικούς, νομίζουμε ότι θα πάει πολύ καλά», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο κ. Μητσόπουλος τόνισε, ακόμα, ότι πρέπει από τις αρχές Σεπτέμβρη, εκεί που χρειάζεται, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, και να καθαριστούν τα ρέματα.
Χάθηκε το 80% της ρητινοπαραγωγής της χώρας
«Για την Εύβοια, τα επόμενα 30 χρόνια οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες, το αίσθημα δυσφορίας βαρύτερο, θα έχουμε πολλά κουνούπια. Η πιο μεγάλη στεναχώρια για την Εύβοια ήταν ότι είχε πολύ κόσμο που εξαρτώταν οικονομικά από το κράτος. Πρέπει να δοθεί κίνητρο σε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους. Χάθηκε περίπου το 80% της ρητινοπαραγωγής στη χώρα, μαζί με τη φωτιά στα Γεράνεια», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μητσόπουλος.