Οι πυρκαγιές των περασμένων ημερών επιβεβαίωσαν την ισχύ της παράφρασης του γνωστού τσιτάτου για την αντίδραση του Θεού στα ανθρώπινα σχέδια – η οποία θέλει την επικαιρότητα να γελάει όταν οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν το μέλλον τους. Παρ’ όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου η νέα κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει το επιτελικό κράτος δεν αναιρεί τον συνολικό υπάρχοντα σχεδιασμό για τους ερχόμενους μήνες. Απλά προσθέτει επιπλέον καθήκοντα. Οι μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται ήδη στα συρτάρια των κυβερνητικών γραφείων προκειμένου να μεταφερθούν ενώπιον των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, θα φτάσουν στο Κοινοβούλιο όταν τελειώσει η πολιτική συζήτηση για τις φωτιές.
Αν όλα είχαν εξελιχθεί βάσει του προγραμματισμού που γινόταν από τις αρχές του καλοκαιριού, από την επόμενη κιόλας εβδομάδα – οπότε κι ανοίγει η Βουλή μετά τη μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα – οι κυβερνητικοί θα ξεκινούσαν να προωθούν μια σειρά από μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που παρουσιάζονται από τους γνώστες των πρωθυπουργικών προθέσεων ως κομβικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα πολιτική σεζόν. Τώρα, την επόμενη Τετάρτη, στις 25 του μήνα, θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τις φυσικές καταστροφές και την επόμενη ημέρα έπειτα απ’ αυτές – την οποία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον πρόεδρο του Σώματος ώστε να ενημερώσει την αντιπολίτευση.
Στην ατζέντα του κυβερνητικού επιτελείου η αποζημίωση των πληγέντων και η ανασυγκρότηση των περιοχών που κάηκαν βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση της ιεράρχησης των πολιτικών τους στόχων μεν, δεν υποβαθμίζουν τη σημασία της υλοποίησης των υπολοίπων που είχαν τεθεί εδώ και καιρό δε.
Ειδικά τρεις από τους μεταρρυθμιστικούς στόχους παρουσιάζονται από κυβερνητικές πηγές ως εξαιρετικά κρίσιμοι. Πρώτος, αυτός της ψήφισης του νέου ασφαλιστικού. Δεύτερος, εκείνος της θεσμοθέτησης του νέου ΕΣΥ. Και τρίτος, αλλά όχι τελευταίος, αυτός της περαιτέρω ενίσχυσης του επιτελικού κράτους, με το λεγόμενο επιτελικό Νο 2.
Νέο ασφαλιστικό. Τόσο η κυβερνητική έδρα όσο και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας επιθυμούν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο – το οποίο καθιερώνει τον περίφημο ατομικό κουμπαρά – να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η δεδηλωμένη κυβερνητική φιλοδοξία είναι το καινούργιο επικουρικό Ταμείο να είναι έτοιμο από τον Ιανουάριο του 2022.
Νέο ΕΣΥ. Εξίσου σημαντική κρίνεται και η προώθηση των αλλαγών στο δημόσιο σύστημα υγείας – αλλαγές που κατά τους γνωρίζοντες εκλαμβάνονται πράγματι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν «προσωπικό στοίχημα». Σκοπός τους, όπως έχει επισημάνει σε άρθρο του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, είναι «να εδραιωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα συνολικής φροντίδας, από την πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι την οξεία φροντίδα και την αποκατάσταση», ενώ έχει γίνει ήδη γνωστή η κυβερνητική πρόθεση για συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον χώρο της Υγείας.
Επιτελικό κράτος. Το επιτελικό Νο 2, δηλαδή η νομοθετική ρύθμιση της κατανομής αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και αποκεντρωμένη Διοίκηση αναμένεται επίσης να ξεκινήσει να συζητείται το φθινόπωρο. Η έμφαση που αποδίδεται στο νομοσχέδιο το οποίο «ξεμπερδεύει» τις αρμοδιότητες δήμων, περιφερειών και αποκεντρωμένων διοικήσεων είναι μεγάλη – αφού εκτός από τις λύσεις στα γραφειοκρατικά ζητήματα, τις οποίες κυβερνητικές πηγές λένε ότι θα προσφέρει, θεωρούν πως θα έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της απόδοσης πόρων στους δήμους – με τη μεταφορά σε εκείνους της αρμοδιότητας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ, που αποτελούσε μια κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ – θα ρυθμιστεί την επόμενη χρονιά.