Η πανδημία, μεταξύ άλλων, ανέδειξε την ανάγκη για σύγχρονα εκπαιδευτικά συστήματα που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής αλλά και στις προκλήσεις που αναδείχθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της εμφάνισης του κοροναϊού.
Η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις της νέας εποχής, είναι το μεγάλο στοίχημα. Η ανάγκη αλλά και η δυνατότητα για πολύπλευρη και εις βάθος γνώση πολλών αντικειμένων σε συνδυασμό με την προσπάθεια διαμόρφωσης της συνείδησης του υπεύθυνου πολίτη, προβάλλει σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ.
Την ίδια στιγμή η εκπαίδευση καλείται να μην μένει στάσιμη ή αποκομμένη από τις δυνατότητες και τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά να συμβαδίζει ή ακόμα και να προτείνει μοντέλα ανάπτυξης προκειμένου να επιτυγχάνεται η διαρκής εξέλιξη και η βελτίωση των συνθηκών ζωής.
Οι νέοι του σήμερα αναζητούν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες ώστε να καταφέρουν να συνδεθούν με την αγορά εργασίας, να εξασφαλίσουν το επαγγελματικό μέλλον που τους αξίζει και να προσφέρουν με τη σειρά τους στη διαμόρφωση του αύριο.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG), το πρώτο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη με πιστοποίηση από τις ΗΠΑ, προσφέρει σταθερά τόσα χρόνια υψηλό επίπεδο σπουδών και στηρίζει τις προσωπικές και επαγγελματικές φιλοδοξίες των φοιτητών του.
Το ημερολόγιο έγραφε 1875, και το πρώτο Αμερικανικό Κολέγιο της Ευρώπης άνοιγε για πρώτη φορά τις πύλες του στη Σμύρνη, ως σχολείο για κορίτσια ελληνικής, αρμενικής, εβραϊκής και τουρκικής καταγωγής.
Το 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και κατόπιν πρόσκλησης του Ελευθερίου Βενιζέλου, θα μεταφερόταν στην Ελλάδα, σημαδεύοντας ανεξίτηλα τη σχολική – και αργότερα ακαδημαϊκή – ιστορία της.
Το 2025 συμπληρώνει 150 χρόνια ζωής και θέτει στόχο να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεισφορά του αποδεικνύοντας την επιμονή του στην εξέλιξη και την αριστεία, αλλά και τη δυνατότητά του να «αφουγκράζεται» τις ανάγκες και τις ευκαιρίες της εποχής του.
Τα θεμέλια 150 χρόνων εμπειρίας ανοίγουν τον δρόμο για την επόμενη μέρα
Σήμερα, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες (Pierce, Deree και Alba), αναπτύσσεται διαρκώς και προετοιμάζεται για το πέρασμα στην επόμενη μέρα.
Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρός του Dr. David G. Horner, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα ακαδημαϊκών επιλογών, στενή επαφή με τους διδάσκοντες, διδασκαλία στα αγγλικά, παράλληλες με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες (π.χ. οργάνωση φοιτητών σε ομάδες, όπως clubs και societies, αθλητισμός), σπουδές για ένα διάστημα σε ΑΕΙ του εξωτερικού (π.χ. Harvard, Stanford, Boston College, Πανεπιστήμιο της Virginia, London School of Economics), πρακτική άσκηση σε Ελλάδα και εξωτερικό, ευκαιρίες εργασίας μέσα στο Κολλέγιο, συμβουλευτική καριέρας, καθώς και συμμετοχή στο δίκτυο αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που αριθμεί 56.000 αποφοίτους παγκοσμίως, με το 70% να απασχολείται στις κορυφαίες 100 εταιρείες του κόσμου.
Μέσω του στρατηγικού σχεδίου ACG 150 το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) σκοπεύει να δώσει ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους νέους να ανοίξουν τα φτερά τους βοηθώντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
ACG 150 | Advancing the Legacy, Growing Greece
Το στρατηγικό σχέδιο που έχει εκπονήσει, το ACG 150 | Advancing the Legacy, Growing Greece, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυσή του, περιλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών, μεταξύ των οποίων Ινστιτούτα και Κέντρα Αριστείας που έχουν σχεδιαστεί για να προωθήσουν την οικονομική αλλά και την ευρύτερη ανάπτυξη σύμφωνα με τις ιστορικές αξίες της Ελλάδας – αρετή, επιμέλεια και ελευθερία.
Το πλάνο «ACG 150 | Advancing the Legacy, Growing Greece» συγκροτήθηκε σε συνεργασία με τη McKinsey & Company και ενσωματώνει τη μελέτη της εταιρείας για το νέο μοντέλο εθνικής ανάπτυξης «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά: Προσδιορίζοντας το Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης και Στρατηγικής».
To Μοντέλο της McKinsey προβλέπει τη δημιουργία 780.000 νέων θέσεων εργασίας και περισσότερα από 66 δισ. ευρώ στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ.
ACG 150: Νέες συνεργασίες για τα νεοσύστατα τμήματα
Οι πρωτοβουλίες του ACG 150 περιλαμβάνουν τρία Ινστιτούτα, τα οποία με τη σειρά τους περιλαμβάνουν μία σειρά από Κέντρα Αριστείας:
Το Institute for Hellenic Growth and Prosperity (Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη της Ελλάδας και την Ευημερία), στο οποίο υπάγονται τα: Center of Excellence in Leisure and Tourism (Κέντρο Αριστείας για την Αναψυχή και τον Τουρισμό), Center of Excellence in Logistics, Shipping and Transportation (Κέντρο Αριστείας για τα Logistics, τη Ναυτιλία και τις Μεταφορές) και το Center of Excellence for Sustainability (Κέντρο Αριστείας για την Αειφορία) αλλά και το Research, Technology and Innovation Network (Δίκτυο Έρευνας, Τεχνολογίας & Καινοτομίας). Ακολουθούν τα Institute of Public Health (Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας) και το Ιnstitute for Hellenic Culture and the Liberal Arts (Ινστιτούτο για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις Ελευθέριες Τέχνες).
Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ιδρύθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος το 2015 με επικεφαλής τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη ενώ και τα τρία διεπιστημονικά ινστιτούτα λειτουργούν στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Eudaimonia και μοιράζονται έναν κοινό στόχο: την προώθηση της ευδαιμονίας –ή του «ακμάζοντος ανθρώπου»– στην Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας εργάζεται για να αλλάξει τη στάση και τις συνήθειες του κοινού ώστε να δημιουργήσει έναν πιο υγιή, ακμάζοντα πληθυσμό ενώ το Institute for Hellenic Culture and the Liberal Arts (Ινστιτούτο για τον Ελληνικό Πολιτισμό και τις Ελευθέριες Τέχνες) επικεντρώνεται σε αξίες απαραίτητες για τη δημιουργία μίας γενιάς πολιτών που αντικατοπτρίζει παραδόσεις καθοριστικές για την επιτυχημένη λειτουργία του κράτους και τη δημιουργία μίας ακμάζουσας κοινωνίας, που θα βασίζεται στην αριστεία, τη μέριμνα για το κοινό συμφέρον και την ελευθερία.
Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θέτει μέχρι το 2025 στόχο να επιτύχει υψηλότερα επίπεδα απόδοσης σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, να κάνει τη διαφορά στην ελληνική οικονομία αλλά και να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην προσπάθεια για την εξέλιξη της δημόσιας υγείας.
Με γνώμονα την καλλιέργεια της κουλτούρας για διαφάνεια, συνεργασία, αποδοτικότητα και συνεχή βελτίωση εγγυάται τη βιώσιμη και ολοκληρωμένη χρηματοδότηση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της κατάρτισης, της έρευνας, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης.