Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία αύξησαν τους θανάτους βρεφών κατά 7% το 2020, αύξηση που αντιστοιχεί σε 267.000 επιπλέον θανάτους, εκτιμά μελέτη οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 5% το πρώτο έτος της πανδημίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας κατά 120 εκατομμύρια, επισημαίνει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open.
Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, το οικονομικό σοκ αύξησε τους θανάτους κυρίως μεταξύ ευάλωτων ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.
Οι ερευνητές εξέτασαν την επίπτωση της πτώσης του ΑΕΠ στην επιβίωση των βρεφών έως 12 μηνών σε 128 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Συνέδεσαν δεδομένα για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με τον ρυθμό γεννήσεων και θανάτων σε κάθε χώρα και στη συνέχεια αξιοποίησαν τις προβολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομική ανάπτυξη του 2019 και του 2020.
Από τους 267.000 εκτιμώμενους επιπλέον θανάτους, σχεδόν οι μισοί, 113.000 θάνατοι, αφορούν 8 χώρες της Ασίας. Περισσότερο από το ένα τρίτο των επιπλέον θανάτων εντοπίζεται την Ινδία (99.642), τη χώρα με τον μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό γεννήσεων (24.238.000), στην οποία το ΑΕΠ υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 17,3% το 2020.
Στην Αφρική, πάνω από 82.000 βρέφη εκτιμάται ότι απεβίωσαν λόγω της υποχώρησης της οικονομίας, συγκριτικά με 28 έως 50 χιλιάδες επιπλέον θανάτους βρεφών που εκτιμάται ότι προκάλεσε η οικονομική κρίση του 2009.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η μελέτη πάσχει από αρκετές αδυναμίες, καθώς μεταξύ άλλων εξέτασε μόνο τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των διακυμάνσεων του ΑΕΠ. Επιπλέον, σε ορισμένες χώρες το ΑΕΠ μειώθηκε και από άλλες αιτίες εκτός από την πανδημία.
Παρόλα αυτά, τα νούμερα καθιστούν σαφές ότι τα βρέφη πλήττονται δυσανάλογα από τις οικονομικές επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης.
«Αρκετοί μηχανισμοί είναι πιθανό να οδηγούν στην αύξηση της θνησιμότητας σε παιδιά ηλικίας έως ενός έτους: η φτωχοποίηση οικογενειών οδηγεί σε κακή διατροφή και χειρότερες πρακτικές φροντίδας για τα νεογνά, αλλά και μειωμένη ικανότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ενώ η οικονομική κρίση ενδέχεται επίσης να επηρεάζει την προσφορά και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν τα συστήματα υγείας» εξηγούν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.