Η θεωρία είχε κυκλοφορήσει από πέρυσι την άνοιξη, στην απαρχή της πανδημίας, στο πλαίσιο ενός «πολέμου» αλληλοκατηγοριών με την Ουάσιγκτον, με γεωπολιτικές και όχι μόνο διαστάσεις.
Τώρα, ωστόσο, αυτή επανέρχεται στο προσκήνιο από την κινεζική προπαγανδιστική «μηχανή», καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη
λήξη της διορίας των 90 ημερών, που στα τέλη Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δώσει στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.
Ζητούμενο ήταν να ερευνήσουν την προέλευση του νέου κοροναϊού, οι επικίνδυνες παραλλαγές του οποίου συνεχίζουν να σαρώνουν τον πλανήτη.
Καθώς λοιπόν τα βλέμματα πολλών εστιάζουν ξανά καχύποπτα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν κι ενώ το Πεκίνο απέρριψε προ ημερών πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μία δεύτερη φάση ερευνών, αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ στην Κίνα έχουν επιδοθεί σε ένα νέο αγώνα στοχοποίησης της στρατιωτικής βάσης Φορντ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μία βάση με «μαύρο» παρελθόν
Περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Ουάσινγκτον, το Φορτ Ντέτρικ ήταν από το δεκαετία του ‘40 το κέντρο του προγράμματος βιολογικών όπλων των ΗΠΑ.
Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι ΗΠΑ ανέπτυσσαν πια το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, η βάση αποτέλεσε το κέντρο των πιο
«σκοτεινών» πειραμάτων της CIA σε ανθρώπους, για τον έλεγχο του μυαλού.
Σήμερα, το Φορτ Ντέτρικ θεωρείται ένα από τα κορυφαία βιοϊατρικά εργαστήρια στον κόσμο, όπου ερευνώνται μολυσματικοί ιοί και αναπτύσσονται άμυνες εναντίον τους.
Η προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του, τον Ιούλιο του 2019, λόγω δύο παραβάσεων πρωτοκόλλων βιοασφάλειας, έδωσαν «τροφή» στα συνομωσιολογικά σενάρια της Κίνας για πιθανή διαρροή του Sars-Covid-2 από το αμερικανικό εργαστήριο, ως αντίβαρο στις υποψίες για το κινεζικό.
Αυτά έχουν πάρει τώρα «φωτιά», με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να ζητά από το ΠΟΥ να ερευνήσει το Φορτ Ντέτρικ, καθώς και τα πειράματα με κοροναϊούς στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, όπου -σύμφωνα με περυσινό δημοσίευμα του ProPublica– είχαν σημειωθεί έξι περιστατικά με κατασκευασμένους στο εργαστήριο τύπους κοροναϊού, από το 2015 έως και τον Ιούνιο του 2020.
Επιπλέον, κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα πρώτα κρούσματα της Covid-19 στις ΗΠΑ, καθώς και λεπτομέρειες υγειονομικού περιεχομένου για την αμερικανική στρατιωτική αντιπροσωπεία, που επισκέφθηκε την Γουχάν τον Οκτώβριο του 2019, για να συμμετάσχει στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες.
«Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να είναι διαφανείς και υπεύθυνες, παρακαλώ αρχίστε με αυτά τα τέσσερα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Δεν μπορείτε να “ξεπλένετε” τον εαυτό σας σπιλώνοντας τους άλλους».
#Opinion: The huge amount of false information, unverified claims and lies being thrown around the origins of the virus only adds to the chaos around the facts and truth that we are trying to find, making the origin-tracing almost impossibly difficult. https://t.co/rideHELgg2
— Global Times (@globaltimesnews) August 23, 2021
Μηχανισμός προπαγάνδας στο φουλ
Δίνοντας προκάλυμμα λαϊκής στήριξης, η κρατική εφημερίδα Global Times συγκέντρωσε μέσω διαδικτύου υπογραφές υπέρ της διενέργειας έρευνας του ΠΟΥ στην αμερικανική βάση, δεχόμενη συμμετοχές και από το εξωτερικό και φτάνοντας σε σύνολο τα 25 εκατομμύρια συμμετοχές, όπως αναφέρει.
Το διαδίκτυο έχει εν τω μεταξύ κατακλυστεί από σχετικά προπαγανδιστικά βίντεο για το Φορτ Ντέτρικ.
Στη μάχη επιστρατεύτηκε και το κινεζικό εθνικιστικό συγκρότημα CD Rev, που κυκλοφόρησε ραπ τραγούδι με τίτλο «Ανοίξτε τις πύλες του Φορτ Ντέτρικ» και στίχους γεμάτους συνωμοσιολογία, που αναδημοσίευσε και προσυπέγραψε με σχόλιο ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιτζιάν.
«Open the door to Fort Detrick,
Shed light on tightly held secret…»
This RAP song speaks our minds. pic.twitter.com/YWRL0s4EE0
— Lijian Zhao 赵立坚 (@zlj517) August 11, 2021
Επικαλούμενα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, εν τω μεταξύ, κινεζικά ΜΜΕ τώρα αναφέρουν ότι, με το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, οι Αμερικανοί απέκτησαν πρόσβαση στην τεχνογνωσία της περιβόητης Μονάδας 731: μίας συγκεκαλυμμένης ομάδας βιολογικής και χημικής στρατιωτικής έρευνας του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού, που ευθύνεται για ορισμένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα πολέμου.
Προ ημερών, το αγγλόφωνο κανάλι CGTC της κρατικής τηλεόρασης της Κίνας μετέδωσε και σχετικό ρεπορτάζ -μία από τις πολλές σχετικές με το Φορτ Ντέτρικ πρόσφατες εγχώριες τηλεοπτικές παραγωγές- κατηγορώντας τις ΗΠΑ για πολλαπλή συγκάλυψη.
Ειδικοί λένε ότι οι προσπάθειες προπαγάνδας έχουν επιτύχει να πείσουν το εγχώριο κινεζικό κοινό να αντιμετωπίσει με σκεπτικισμό τη διεθνή κριτική για το ρόλο της χώρας στην πανδημία, παρατηρεί σε σχετικό ρεπορτάζ το BBC.
Παραμένει ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο εάν και πόση απήχηση έχουν στο διεθνές ακροατήριο, θολώνοντας έτσι περαιτέρω τα νερά.