Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε χθες η χώρα αφού ο κοροναϊός όχι απλώς είναι εδώ, αλλά δείχνει τα «δόντια» του με άλλους 32 θανάτους και 326 συμπολίτες μας να δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες γεμίζουν ξανά παρόλο που δεν έχει τελειώσει ακόμα ο Αύγουστος.
Από τη μεριά της κυβέρνησης, διαρκώς επαναλαμβάνεται η τοποθέτηση ότι δεν πρόκειται να πάμε σε νέο γενικό lockdown. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα και σήμερα Τετάρτη αφού τόνισε ότι τοπικά lockdown, όπως αυτά που έχουν επιβληθεί στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης και στη Μεσσηνία, μπορεί να υπάρξουν, αλλά γενικοί περιορισμοί δεν προβλέπονται, καθώς βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομία να μείνει ανοιχτή.
«Πανδημία των ανεμβολίαστων»
Στελέχη της κυβέρνησης από χθες που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τονίζουν ότι αυτές οι αποφάσεις δεν είναι εκδικητικές, αλλά το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο. Μάλιστα, από χθες επαναλαμβάνεται η φράση που είπε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ανακοίνωση των μέτρων, ότι δηλαδή πλέον μιλάμε για την «πανδημία των ανεμβολίαστων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην προσπάθεια πειθούς αυτών των ανθρώπων να θωρακιστούν απέναντι στον ιό για να αποφύγουμε ένα φθινόπωρο και ένα χειμώνα που θα θυμίζει τα περσινά, όταν δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια.
«Δεν μπορούμε όμως να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε υποχρέωση να θωρακίσουμε τον κόσμο μπροστά στο ενδεχόμενο να ζήσουμε ξανά καταστάσεις της προηγούμενης περιόδου όταν δεν είχαμε το εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου στον Ant1.
Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι στο «τραπέζι». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δίνει… διορία στους ανεμβολίαστους μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου όταν θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα.
Τι φοβούνται οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας
Νέα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν μαζικά απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με φόντο το «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη.
«Η πραγματικότητα είναι πολύ σαφής έχουμε δύο πληθυσμούς ενηλίκων στη χώρα μας, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις εντατικές θα είχαμε μόνον 10 με 20 ανθρώπους. Άρα δεν θα αποτελούσε θέμα επικαιρότητας. Οι αριθμοί αργά αλλά σταθερά αυξάνονται», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος στο Open.
«Για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αναγκαιότητα μιας τρίτης δόσης υπάρχει συζήτηση στην παγκόσμια κοινότητα… είναι κρίμα να χάνονται άνθρωποι, 32 πέθαναν χθες (σ.σ. Τρίτη 24 Αυγούστου), είναι ανεμβολίαστοι, έχουμε ένα κομμάτι πληθυσμού που πεισματικά λέει ότι θέλει να ακούει μόνον δοξασίες και όχι τους επιστήμονες. Αν δεν εμβολιαστεί ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχουμε διαρκώς νέες μεταλλάξεις».
Ο κ. Εξαδάκτυλος, διαβεβαίωσε πως κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται δεν είναι σε πειραματικό στάδιο.
Πρόσθεσε, δε, ότι «για το τείχος ανοσίας, δυστυχώς, κάθε φορά ο ιός μας βάζει ψηλότερα τον πήχη. Τώρα απαιτείται 80-85% ποσοστό εμβολιασμού. Μέσα σε μία εβδομάδα χάσαμε έξι ανθρώπους 18 έως 39 ετών», είπε και σημείωσε πως βρίσκεται στην εντατική λόγω κοροναϊού ένα παιδί 12 ετών.
Κοροναϊός: Τρόμο προκαλούν τα στοιχεία για τις ΜΕΘ
Τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αμείλικτα: Οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ανεμβολίαστους, ενώ αρκετοί από τους διασωληνωμένους είναι νεότερης ηλικίας, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα παρουσιάζει έντονη διασπορά σε αυτό το ηλικιακό κοινό.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για δύσκολο φθινόπωρο καθώς βλέποντας και την εικόνα που υπάρχει στα νησιά, φοβούνται πως όταν ολοκληρωθεί η επιστροφή των εκδρομέων, τον Σεπτέμβριο, ενδεχομένως να έχουμε νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνώσεων.
Οι επιστήμονες επισείουν τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα στα νοσοκομεία, όπως αυτό της μείωσης των Εντατικών που προβλέπονται για άλλες ασθένειες, ή εκείνο της επιλογής ποιοι ασθενείς θα νοσηλευτούν και ποιοι δεν θα νοσηλευτούν.
Οι ειδικοί απευθύνουν σε καθημερινή βάση τις εκκλήσεις για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, διαβεβαιώνοντας συνεχώς ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και πως οι εμβολιασμένοι έχουν ελάχιστο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.
Τα στοιχεία για τους ανεμβολίαστους πολίτες είναι αποκαλυπτικά:
- Είναι 9 στους 10 διασωληνωμένους
- Έχουν 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης όταν νοσήσουν
- Έχουν 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα διασωλήνωσης εάν είναι άνω των 60
Εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τόνισε στο MEGA και η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας. «Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», είπε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς. «Θα πρέπει να το βελτιώσουμε».
Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε. «Μάσκα για όλους και παντού», είπε χαρακτηριστικά.
Φόβος για τους υπόλοιπους ασθενείς πλην κοροναϊού
«Καμπανάκι» για τις αντοχές του ΕΣΥ, έκρουσε η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», σημειώνοντας ότι έχουν σχεδόν σταματήσει οι άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς με κοροναϊό.
Η ίδια, εξήγησε ότι στο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πάνω από 300 ασθενείς σε απλές κλίνες και 84 σε ΜΕΘ.
Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να νοσηλευθούν ασθενείς που παρακολουθούνται χρόνια από το συγκεκριμένο νοσοκομείο: «Αφήνουμε απέξω μεγάλες ομάδες ασθενών που μας χρειάζονται» ανέφερε χαρακτηριστικά, στον ΣΚΑΪ. Επίσης έκανε γνωστό ότι το 85% περίπου των νοσηλευόμενων στο νοσοκομείο είναι ανεμβολίαστοι.
Αναφερόμενη στους υγειονομικούς δήλωσε ότι όσοι δεν εμβολιάζονται είναι μετρημένοι στα δάχτυλα και σημείωσε ότι πρέπει να δούμε αν έχουν δίκιο οι 90 ή οι δέκα.
Όπως είναι φανερό από όλα τα παραπάνω, η πανδημία γνωρίζει νέα έξαρση σε αντίθεση με το πώς ήμασταν όταν βγαίναμε από το περσινό καλοκαίρι. Το ΕΣΥ είναι περισσότερο πιεσμένο, κάτι το οποίο το 2020 είχε παρουσιαστεί μετά τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το γενικό lockdown δεν είναι στις προθέσεις της, όμως, αν δεν μπει «φρένο» στην εξέλιξη της πανδημίας, τότε τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επενδύσει στα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έτσι ώστε να ανέβει ξανά ο ρυθμός των εμβολιασμών που «κατέρρευσε» μέσα στο καλοκαίρι, ειδικά τον τελευταίο μήνα. Το «στοίχημα» είναι μεγάλο και οι επόμενες 20 μέρες θα κρίνουν πολλά, όσο κι αν αυτό ακούγεται κλισέ, σαν αυτά που κοροϊδεύουν οι χρήστες των social media…