Η πρώτη μάχη της πολιτικής σεζόν ξεκινά σήμερα στη Βουλή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές και σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται να εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, από το βήμα της Βουλής συναινετικός – ζητώντας από την αντιπολίτευση προτάσεις – και θα εστιάσει στην επόμενη ημέρα.
Τις προηγούμενες ημέρες, σύσσωμη η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού δίνοντας το στίγμα της σημερινής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών. Το θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο και η κυβέρνηση να δεχθεί σφοδρή κριτική, την ώρα δε που το Μέγαρο Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα, με επίκεντρο το νέο κύμα της πανδημίας και τις αντιδράσεις για το διαχωρισμό εμβαλιασμένων και ανεμβολίαστων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μην ανεβάσει τους τόνους και να αναδείξει συγκεκριμένες δράσεις για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές, με αναφορά ειδικά στην Εύβοια και τη συμβολή του κ. Σταύρου Μπένου. Στο περιεχόμενο της ομιλίας του αναμένεται να καταγράφεται η κλιματική αλλαγή και οι πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, αλλά και για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, στο πλαίσιο και των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Την ίδια ώρα θα εμφανιστεί ανοιχτός στην κατάθεση προτάσεων από την αντιπολίτευση και θα καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει την προσπάθεια της εμβολιαστικής διαδικασίας.
Προ ημερών ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τις φωτιές, είχε προϊδεάσει για μία ανοιχτή συζήτηση και υπενθυμίζεται πως ζήτησε συγγνώμη από τους πυρόπληκτους για τις αδυναμίες και δεσμεύτηκε για την ουσιαστική στήριξη. «Όπως βλέπετε, δεν κρύφτηκα, είμαι διαθέσιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση. Θα υπάρξει συζήτηση στην Βουλή πολύ σύντομα, με το που θα επιστρέψουμε στις τακτικές μας εργασίες, για να κάνουμε μια αξιολόγηση, αλλά κυρίως να επιχειρήσω να διαμορφώσω μια συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο πρώτο του μπρίφινγκ, χάραξε την κυβερνητική γραμμή άμυνας, αλλά και αντεπίθεσης, για τα πυρά που θα δεχτεί η πλειοψηφία από τα άλλα κόμματα. «Ο αγώνας που δίνουμε στο μέτωπο αυτό είναι τριπλός: κατάσβεση των πυρκαγιών, αποτροπή ξεσπάσματος νέων, αποκατάσταση ζημιών και αποζημίωση πληγέντων. Οποιοσδήποτε αναλογιστεί την πρωτοφανή έκταση και ένταση των πυρκαγιών, την κόπωση όλων όσοι μάχονται επί εβδομάδες με τις φλόγες, την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης και των βασικών υποδομών του κράτους, αντιλαμβάνεται ότι η Πολιτεία μάχεται και ανθίσταται», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.
Τσίπρας: «Όλες οι ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη»
Στην Κουμουνδούρου, από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τη Δευτέρα έχει απανωτές συσκέψεις για ζητήματα που σχετίζονται με την επικαιρότητα, αλλά και τα οργανωτικά του κόμματος. Έμφαση όμως δίνεται στην πολιτική αντιπαράθεση που θα γίνει αύριο στη Βουλή, οπότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθούν στη συζήτηση όλα όσα αφορούν τις κυβερνητικές ευθύνες. Γιατί μπορεί, προσωπικά, ο Αλέξης Τσίπρας να κράτησε «χαμηλούς τόνους» όσο συνεχιζόταν η προσπάθεια της κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα, όμως, σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση με τον πρωθυπουργό, το θέμα των ευθυνών καθίσταται αναπόφευκτο… Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες εβδομάδες, βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές, με τις περιοδείες που πραγματοποίησε στην Ηλεία, την Εύβοια και την Βόρεια Αττική.
Γεννηματά: «Αντικατάσταση Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά – Τέρμα τα σόου»
Μεγάλη έμφαση στο θέμα της απόδοσης ευθυνών για τις φωτιές που έπληξαν τη χώρα και τον τρόπο διαχείρισής τους θα δώσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Εξάλλου, ήταν εκείνη που είχε ζητήσει την άμεση αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Νίκου Χαρδαλιά, με δήλωσή της, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια. Διαφορετικά, όπως είχε πει, «η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας». Ενδεικτικά των όσων θα υποστηρίξει στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά, είναι όσα είχε πει, σ