Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η πύρινα λαίλαπα άφησε πίσω της στάχτη και αποκαΐδια, με τις εικόνες να προκαλούν θλίψη. Στο πλαίσιο της στήριξης των πυρόπληκτων, η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για τα έτη 2021, 2022 και 2023.
Τι ισχύει για τα αγροτεμάχια
Μιλώντας σήμερα (26/8) στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφέρθηκε στη στήριξη των πληγέντων και έκανε ειδική μνεία στις διατάξεις για την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Με αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης να ζητούν να μην πληρώσουν φόρο και οι έμμεσα πληττόμενοι ο κ. Βεσυρόπουλος διευκρίνισε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό το σημαντικό μέτρο στήριξης, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, αφορά όλα τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως ορίζεται στο 16ο άρθρο της ΠΝΠ. Η απαλλαγή αφορά στα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μετά την 27η Ιουλίου. Η απαλλαγή επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια που οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής, από τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Παράλληλα, πρoσέθεσε ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται με βάση τις αιτήσεις που υποβάλλονται στη ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr. «Με δεδομένο το εύρος των καταστροφών στην περιοχή της Β. Εύβοιας, η κυβέρνηση θέσπισε και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για το έτος 2021, στο σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται στον Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και στον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού», κατέληξε.
Ποια η διαδικασία για την απαλλαγή
Θυμίζουμε ότι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχουν πληγεί από τις φωτιές γίνεται μέσα από την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr. Η πλατφόρμα έχει ενεργοποιηθεί και σε αυτή μπορούν να εισέρχονται οι πυρόπληκτοι με τους κωδικούς του Taxisnet προκειμένου να υποβάλουν αίτηση για να αποζημιωθούν.
Η πλατφόρμα συνδέεται με το περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ (έντυπο Ε9 ) ώστε το φυσικό πρόσωπο ή η επιχείρηση να μπορεί να εντοπίζει αυτόματα το ακίνητο που έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές. Στη φάση αυτή, οι πληττόμενοι επιλέγουν μια από τις τρεις κατηγορίες που υπάρχουν, ανάλογα με το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί το ακίνητο ή τα ακίνητά τους.
Από τη στιγμή που υποβάλουν την αίτηση για να αποζημιωθούν, αυτομάτως ο ΕΝΦΙΑ μηδενίζει για το ακίνητο ή τα ακίνητα. Στην περίπτωση αυτή, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τον φορολογούμενο με e-mail, στη δηλωθείσα από αυτόν ηλεκτρονική διεύθυνση.
Σε επόμενη φάση, μετά την εξέταση του φακέλου από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών πιστοποιείται εάν πράγματι οι πληγέντες δικαιούνταν την απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων. Στην περίπτωση που εντοπιστούν ψευδείς δηλώσεις, οι κάτοχοι των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν εκ των υστέρων τον φόρο που τους αναλογεί.