Τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία τις τελευταίες εβδομάδες, τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται και η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί, κρούουν για ακόμη μια φορά οι επιστήμονες.
Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, οι οποίοι αναμένεται να μεταφέρουν και πάλι το επιδημιολογικό φορτίο από τα νησιά στην ενδοχώρα. Όλα αυτά βέβαια, λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Σήμα κινδύνου για τις επόμενες εβδομάδες έκρουσε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Πέμπτης για τον κοροναϊό, αφού όπως είπε «τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα περιλαμβάνουν: αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη νησιωτική Ελλάδα με ενδείξεις μεταφοράς των κρουσμάτων στην Ηπειρωτική Ελλάδα και ταυτόχρονη σημαντική επέκταση σε μεγαλύτερες ηλικίες με συνεπακόλουθο την αύξηση των νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων ασθενών».
- Διαβάστε επίσης: Οι ΜΕΘ γεμίζουν με ανεμβολίαστους – Φόβοι για έκρηξη κρουσμάτων με την επιστροφή των εκδρομέων
Ανησυχία για αυτούς που επιστρέφουν
«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι τόσο επιθετική και μεταδοτική που όσοι γυρίζουν πρέπει να προσέξουν 5-6 μέρες και να κάνουν τεστ όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» σημείωσε σε δηλώσεις στον ALPHA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η ίδια εξήγησε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ήδη πολύ δύσκολη καθώς αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό και αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Η πληρότητα ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στον ALPHA, φθάνει στο 68%.
Στην Αττική 67%, στην Θεσσαλονίκη 71,2% και στην Κρήτη 79,5%. Σημείωσε δε ότι οι ειδικοί ανησυχούν και για την αύξηση των θανάτων που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα.
Έντονη ανησυχία του για τις αντοχές του ΕΣΥ εξέφρασε από την πλευρά του και ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Όπως είπε, αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση της πορείας της πανδημίας, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανάλογα θα αυξηθεί και η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.
Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος – Οι τρεις παράγοντες
Την αύξηση στις εισαγωγές στο νοσοκομεία σε πανελλαδικό επίπεδο επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Ηρακλής Τσαγκάρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Όπως εξήγησε το πώς θα πάει ο Σεπτέμβριος θα εξαρτηθεί από την επιστροφή των αδειούχων του Αυγούστου, το άνοιγμα των σχολείων και τον ρυθμό των εμβολιασμών.
«Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα καθορίσουν το κατά πόσο ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας μήνας που θα οδηγήσει σε μία ήπια εξέλιξη της πανδημίας, ή θα συνδυαστεί με μια πολύ αρνητική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά.