Οι καταστροφικές πυρκαγιές και τα συντονιστικά ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσής τους πλήττουν την κυβέρνηση και πληγώνουν το προφίλ του Πρωθυπουργού. Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής δεν μπορούσε να αφήσει αλώβητη την κυβερνητική παράταξη, η οποία καλείται τώρα να αντιδράσει άμεσα αποζημιώνοντας τους πυρόπληκτους και παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών.
Η νέα δημοσκόπηση της GPO αποτυπώνει το πλήγμα που έχει δεχθεί το προφίλ της επιχειρησιακής ετοιμότητας που συνόδευε ως κεντρικό χαρακτηριστικό την κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της, αφού το 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών. Οι ευθύνες βέβαια μοιράζονται στους κακούς κυβερνητικούς χειρισμούς (31,1%), στους εμπρησμούς (30,2%) και στις διαχρονικές ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού (27,8%), ενώ την ίδια στιγμή αναγνωρίζεται ως θετική και αποτελεσματική σε ποσοστό 67,6% η στρατηγική απόφαση για εκκενώσεις οικισμών.
Παρ’ όλα αυτά το 57,3% του συνόλου και το 25,8% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνουν αρνητικά τη συνολική διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο Πρωθυπουργός, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες από το 58,2% για αστοχίες στο συντονιστικό έργο. Η δημόσια συγγνώμη Μητσοτάκη εκλαμβάνεται από την πλειονότητα των πολιτών ως ανάληψη πολιτικής ευθύνης και αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Ταυτόχρονα αποδίδονται ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με το 54,7% να ζητεί την απομάκρυνση κ. Χρυσοχοΐδη, το 42,8% του κ. Χαρδαλιά και το 48,9% του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Με βάση το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί το 49,4% των πολιτών προτρέπει των Πρωθυπουργό να προχωρήσει αμέσως σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.
Θετικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% του συνόλου, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και η τοποθέτηση του κ. Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.
Το πιο καθησυχαστικό βέβαια στοιχείο της δημοσκόπησης για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τόσο η στάση και οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα των πυρκαγιών δεν τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής και αντιμετωπίζονται στην καλύτερη περίπτωση με σκεπτικισμό από τους πολίτες.
Η διαχείριση της πανδημίας
Την ίδια στιγμή η υγειονομική κρίση παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις που είχε δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα η εμβολιαστική διαδικασία είναι παρούσα και δοκιμάζει την κυβέρνηση τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά. Για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας οι αρνητικές κρίσεις για τη διαχείρισή της υπερβαίνουν τις θετικές απόψεις, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (91,4%) να προβλέπει συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Οι παραπάνω εξελίξεις αποτυπώνονται στην ερώτηση της πρόθεσης ψήφου, όπου η ΝΔ καταγράφει σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων, από το 36,5% στο 34,5% σήμερα, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια πολύ μικρή αύξηση, από το 24,1% στο 24,4%. Ετσι η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες από τις 12,4 της προηγούμενης έρευνας. Η μείωση του ποσοστού της ΝΔ δεν σηματοδοτεί ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, καταγράφεται, ωστόσο, ως ένα ρήγμα στην πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης για πρώτη ίσως φορά αυτά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της.