Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, καθώς με τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου και την επιστροφή των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιο επιθετική μετάλλαξη Δέλτα, κυριαρχεί πλέον στα κρούσματα, οδηγεί σε εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας, σε περίπτωση που δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί.
Επιστήμονες προειδοποιούν ότι μπορεί να έχουμε και 8.000 κρούσματα την ημέρα, την ημέρα, κάτι που μεταφράζεται και σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με τους γιατρούς να στέλνουν σήμα κινδύνου, κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρη πίεση στο ΕΣΥ δεδομένης και της εποχής που διανύουμε.
Τις τελευταίες ημέρες οι μολύνσεις από κοροναϊό δεν πέφτουν κάτω από τις 3.000, με την πληρότητα στις κλίνες σε ολόκληρη τη χώρα να αγγίζει το 70%, ενώ σε κάποια νοσοκομεία η πληρότητα αγγίζει το 100%.
«Περιμένουμε κλιμάκωση με 8.000 κρούσματα τη μέρα»
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου περιμένουμε κλιμάκωση της πανδημίας. Οπως σημείωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αυτή τη στιγμή είμαστε στο υψηλότερο κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο από την αρχή της πανδημίας και περιμένουμε να πάμε παραπάνω.
«Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα εβδομαδιαίο μέσο όρο της τάξεως των 7.000 με 8.000 κρουσμάτων ημερησίως», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης .
Καμπανάκι για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη
Ο κ. Σαρηγιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη, λέγοντας ότι παρουσιάζεται σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.
Υπογράμμισε, πάντως, ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η εικόνα θα αρχίσει να αλλάζει δυστυχώς από την επόμενη εβδομάδα.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με την επιστροφή των πολιτών στα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα.
«Τη φοβόμαστε την επιστροφή από τις διακοπές, πρέπει να προσέξουμε όλοι. Είναι καλό να κρατάμε τα μέτρα, να εμβολιαστούμε, να προσέχουμε πολύ τις επαφές μας και να κάνουμε διαγνωστικά τεστ αυτό το διάστημα», σημείωσε, λέγοντας ότι «η τάση στα νοσοκομεία είναι σαφώς αυξητική, αλλά η πίεση δεν είναι αυτή που είχαμε το φθινόπωρο ή την άνοιξη, αν και οι κλινικές είναι γεμάτες, και τα περιστατικά βαραίνουν», είπε από την πλευρά της στο Πρώτο Πρόγραμμα, η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον Σκάι, αναφέρθηκε στην αυξημένη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. «Θερίζει, δεν αφήνει κανέναν όρθιο, ακόμα και νέους», ανέφερε τονίζοντας πως η εν λόγω παραλλαγή απειλεί και παιδια τα οποία βρίσκονται υπό μεγάλο κίνδυνο.
Εκπλήσσει το μέγεθος της πίεσης στα νοσοκομεία
Στις ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα παρατηρείται αυξημένη πληρότητα που αγγίζει το 68%.
Στην Αττική η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ βρίσκεται στο 67%, στη Θεσσαλονίκη στο 71,7% και στην Κρήτη στο 79,4%.
Η πίεση, στα νοσοκομεία, θεωρείται πρωτόγνωρη για την εποχή, με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ενδεικτικό είναι ότι στο Νοσοκομείο Σωτηρία, η πληρότητα αγγίζει το 100%. Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα: «Είμαστε πλήρεις. Έχουμε 8 κλινικές που λειτουργούν για covid και 84 κρεβάτια μονάδας».
Όπως τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, υπάρχουν μόνο 2 κρεβάτια κενά και οι κλίνες για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα λιγοστεύουν. «Έχουμε συνέχεια πίεση στο Σωτηρία, έχουμε σοβαρότερα περιστατικά όσο περνάει ο καιρός και έχουμε μετατρέψει τα περισσότερα κρεβάτια σε κλίνες covid».
Μάλιστα η κα Γκάγκα δήλωσε πως μόλις 3 εκ των ασθενών που νοσηλεύονται, είναι εμβολιασμένοι. Όπως διευκρίνισε είναι σχετικά καλά στην υγεία τους ενώ όλοι τους έχουν βεβαρυμμένο ιατρικό ιστορικό (υπέρταση, διαβήτη και χρόνια νοσήματα) το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό όπως σε έναν υγιή.
Ασφυκτική η πίεση στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον Ευαγγελισμό, όπου κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό είναι σχεδόν πλήρεις, καθώς έχουν μείνει μόνο 3 διαθέσιμες κλίνες covid.
Το νοσοκομείο αναγκάστηκε να ανοίξει νέα πτέρυγα Covid με 25 νέες κλίνες.
Αξίζει να τονιστεί πως όσοι νοσηεύονται στον Ευαγγελισμό με κοροναϊό είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι.
Πληρότητα πάνω από 95% στο Παπανικολάου- «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας»
Την ίδια ώρα ο διευθυντής της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, επεσήμανε μιλώντας στο Open, πως «πραγματικά μέσα στο καλοκαίρι, είναι έκπληξη και για εμάς το μέγεθος της πίεσης που δεχόμαστε».
«Το Παπανικολάου έχει αύξηση των εισαγωγών και αυτή τη στιγμή έχει τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό να είναι γεμάτες πάνω από 95%. Έχουμε αφήσει λίγες κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα και αυτό μας δυσκολεύει.
Τα δύσκολα είναι πραγματικά μπροστά μας και δεν είναι καθόλου καλή η εικόνα στα νοσοκομεία. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η νόσος αυτή τη φορά προχωράει πολύ πιο γρήγορα, παρόλο που έχουμε 40 με 50 ασθενείς, οι 20 είναι στη ΜΕΘ, είναι πολύ βαριά περιστατικά.
Εάν σκεφτούμε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας, δηλαδή επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια και οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, να ξέρετε δεν θα είναι καλά τα νέα», είπε ο κ. Καπραβέλος και συνέχισε:
«Εχουμε δυνατότητες περαιτέρω αύξησης κλινών, αλλά σε βάρος των υπόλοιπων νοσημάτων. (…) Είναι κρίμα να χαθούν ζωές ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθούν με ένα εμβόλιο».
Ανάγκη να τρέξουν οι εμβολιασμοί
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να τρέξουν οι εμβολιασμοί, ώστε να ανακοπεί η αυξητική πορεία της πανδημίας.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθάνασιος Εξαδάκτυλος (ΑΝΤ1), αναμένουμε μια αύξηση (κρουσμάτων) μέσα στον Σεπτέμβριο και στην συνέχεια αποκλιμάκωση, καθώς «οι άνθρωποι συνεχίζουν να εμβολιάζονται και πολλοί νοσούν και αποκτούν ανοσία».
Σχετικά με τις αντιδράσεις για τους εμβολιασμούς ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισλανδίας όπου το 90% είναι εμβολιασμένοι, όπως είπε έχουν κρούσματα, αλλά όχι θανάτους.
«Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λίγο και νοσούν ελαφρύτερα», υπογράμμισε ο κ.Εξαδάκτυλος.
«Οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι περίπου 10% το πολύ , οι οποίοι είναι ανοσοκατασταλμένοι με βαριά προβλήματα υγείας και έχουν εμβολιαστεί νωρίς», ανέφερε, στον Σκάι, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατική Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του εμβολίου: «Το εμβόλιο μας φτιάχνει »όπλα» με αντισώματα-κύτταρα, αν εγώ είμαι άτυχος και νοσήσω επειδή εκτεθώ σε μεγάλο ιικό φορτίο, αυτό δεν αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι ανεπαρκές».
Καθολικός εμβολιασμός στους άνω των 50
Χάρη στα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους εξαλείφθηκαν ασθένειες, όπως η ευλογιά και η πολυομυελίτιδα, ανέφερε στο MEGA, o καθηγητής πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. «Μόνο με τα εμβόλια εξαλείφονται οι πανδημίες», είπε χαρακηριστικά, σημειώνοντας ότι προτεραιότητα, είναι να εμβολιαστούν τα άτομα άνω των 50 ετών, διότι αυτοί κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ματίνα Παγώνη, προτείνει «να γίνει καθολικός ο εμβολιασμός σε άτομα άνω των 50» καθώς, όπως λέει, άτομα μεγάλης ηλικίας είναι επικίνδυνο να έχουν προβλήματα εφ’ όρου ζωής λόγω της νόσου.
Η ίδια, τόνισε πως ο εμβολιασμός των παιδιών γίνεται πρωτίστως για την δική τους προστασία και για εκείνη των οικογενειών τους και κάνει έκκληση να μην κλείσουν τα σχολεία: «Τα παιδιά άνω των 12 πρέπει να εμβολιαστούν, όχι μόνο για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, αλλά γιατί η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και θα έχουμε σοβαρά προβλήματα» είπε.
Όσον αφορά στο τείχος ανοσίας είπε πως ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο 70%, ενώ χρειαζόμαστε 80% τουλάχιστον για να χτιστεί.