Παρά τις αντίξοες συνθήκες, τους τελευταίους 18 μήνες, «η ελληνική οικονομία αντιστάθηκε» και «έχει ανοίξει ο δρόμος για μια ομαλή και ισχυρή ανάκαμψη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το κλειδί

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει οικονομική ανάπτυξη 3,6% το 2021. «Είναι ρεαλιστικό και απόλυτα εφικτό και μάλλον θα τα καταφέρουμε καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι έχει γίνει σημαντική βελτίωση στον τουρισμό και στην οικονομική δραστηριότητα. Όπως είπε, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη 4,3% το 2021.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι για να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη, το «κλειδί» είναι η υλοποίηση μιας οικονομικής πολιτικής υπέρ της ανάπτυξης με συνοχή.

«Γι΄αυτό έχουμε οικοδομήσει μια οικονομική στρατηγική με ειδικούς και ρεαλιστικούς στόχους» είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να πετύχουμε υψηλά επίπεδα ανάπτυξης το 2021 και μετά, να βελτιώσουμε τα στοιχεία που αποτελούν το ΑΕΠ, αυξάνοντας τις επενδύσεις και τις εξαγωγές από το 2021 και να βγούμε από το πρόγραμμα εποπτείας το 2022.

Όλοι αυτοί οι στόχοι, τόνισε, θα επιτευχθούν υλοποιώντας μια οικονομική πολιτική που βασίζεται σε επτά πυλώνες, μεταξύ των οποίων στη στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στη συνέχιση της μείωσης των φόρων, στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ρευστότητας και στην έγκαιρη και αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Προϋποθέσεις για ισχυρή ανάκαμψη διαρκείας

Εξάλλου, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα που υπέβαλε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μία εκ των πρώτων που διασφάλισαν το πράσινο φως από το ΕΚΟΦΙΝ και την προχρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί προϋποθέσεις για μια ισχυρή ανάκαμψη διαρκείας, κάτι το οποίο αποδεικνύουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 6% το 2022.

«Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του μέσου όρου στην ΕΕ που είναι 4,5%», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 8% το 2022, έναντι 0% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη. Επίσης η αύξηση των επενδύσεων στην Ελλάδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σχεδόν 15%, ενώ στην ευρωζώνη ο μέσος όρος είναι αύξηση κατά 5%.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά και αποτελεσματικά, υλοποιώντας πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο τοπίο και με τη συμμετοχή όλων, μετά την πανδημία του κοροναϊού.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ