Ισχυρή είναι η ζήτηση για τις επανεκδόσεις των 5ετών και 30ετών ομολόγων από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα προχωρά σε διπλή έκδοση με στόχο τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των δύο αυτών τίτλων.
Ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε στην επανέκδοση υφιστάμενου ομολόγου λήξης το 2026 με κουπόνι 0% αλλά και την επανέκδοση του 30ετούς τίτλου, λήξης τις 24 Ιανουαρίου 2052 με κουπόνι στο 1,875% έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.
Όπως σχολιάζουν πηγές η επίσπευση της εξόδου σε αντίθεση με τον προγραμματισμό – που ήταν περί τα μέσα Σεπτεμβρίου – αποδίδεται κυρίως στις καλές συνθήκες.
Πηγές εξηγούν, ότι ο βασικότερος λόγος είναι τεχνικός, δηλαδή να ενισχυθεί και να βελτιωθεί η ρευστότητα στη δευτερογενή αγορά και ως εκ τούτου αποτελεί, παράλληλα, ευκαιρία κατά την τρέχουσα περίοδο να τονωθεί με φρέσκο χρήμα το Ελληνικό Δημόσιο.
Τα ταμειακά διαθέσιμα
Ήδη από τις προηγούμενες εκδόσεις το Ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 11,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το στόχο τού δανειακού προγράμματος που είχε τεθεί για φέτος. Βέβαια ο συγκεκριμένος στόχος που είχε τεθεί με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στηριζόταν σε διαφορετικά δεδομένα από αυτά που δημιούργησε η πανδημία.
Για παράδειγμα όταν συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός του 2021, πέρυσι το φθινόπωρο, το πακέτο για την ανακούφιση των συνεπειών από την κρίση του κορωνοϊού υπολογίζονταν στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πλέον αισίως έχει ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Το Ελληνικό Δημόσιο το 2021 έχει προχωρήσει στις εξής εκδόσεις ομόλογων:
– Ιανουάριος 2021, 10ετές ύψους 3.5 δισ. ευρώ
– Μάρτιος 2021, 30ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ
– Μάιος 2021, 5ετές ύψους 3 δισ. ευρώ
– Ιούνιος 2021, 10ετές ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου ανέρχονται στα 35 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 37 δισ. ευρώ τις αμέσως επόμενες μέρες.
Η ΕΚΤ
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μετάβαση από το έκτακτο πρόγραμμα στο παραδοσιακό με μήνα ορόσημο τον Μάρτιο του 2022.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών πάντως είναι ότι τα χαμηλά επιτόκια – λόγω και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – και το φθηνό χρήμα στην ευρωζώνη θα διατηρηθούν έως και το 2025.
Προ ημερών ήρθε η διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι παραμένει στην ελληνική αγορά μέχρι το τέλος του 2023.
Όπως έγινε γνωστό χθες, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών τον Αύγουστο, βάζοντας σε δοκιμασία τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 3% τον Αύγουστο, από 2,2% τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της αγοράς, ενώ ο δομικός πληθωρισμός –που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα- αυξήθηκε κατά 1,6%, το υψηλότερο ποσοστό από το 2012.
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 1,9% φέτος και ότι θα υποχωρήσει στο 1,5% και το 1,4% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.
Πηγή: ΟΤ