Από την εμπλοκή που προκάλεσε η υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη επισκιάστηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από άγριο παρασκήνιο, άλλαξε γνώμη για την υπουργοποίησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας λίγη ώρα πριν την ορκωμοσία του.
Η απροσδόκητη ανατροπή προκάλεσε «πόλεμο» μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και φαρμακερές βολές από το Μαξίμου κατά του κ. Αποστολάκη.
Αυτό που αξίζει να τονιστεί, πάντως, είναι το γεγονός ότι καμία πλευρά δεν απορρίπτει ότι ο κ. Αποστολάκης αρχικά είχε δεχθεί την πρόσκληση.
Το χρονικό του «ναυαγίου»
Τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με αυτές στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη, ανετέθη το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
Η ανακοίνωση του ονόματος του κ. Αποστολάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, είχε προηγηθεί συζήτηση του κ. Αποστολάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πηγές της Κουμουνδούρου χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα κάνοντας λόγο για αποστασία.
Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία».
Ο κ. Αποστολάκης φαίνεται να διαβεβαίωσε τον κ. Τσίπρα ότι «δεν πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της Δεξιάς». Στη συνέχεια όμως, όπως καταγγέλλουν από την Κουμουνδούρου, ο κ. Αποστολάκης άλλαξε γνώμη «για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει».
«Η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα», είχαν αναφέρει σε ιδιαίτερα δηκτικό ύφος πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και του εύχονταν ειρωνικά «καλή τύχη».
Σε ανακοίνωσή του για τον ανασχηματισμό ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ο κ. Μητσοτάκης τιμά την οικογενειακή παράδοση της αποστασίας. Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης».
Η δήλωση Αποστολάκη
Ακολούθησε δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο οποίος, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία, ανακοίνωσε ότι δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση καθώς είχε τεθεί ως προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση.
«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ό,τι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» δήλωσε ο κ. Αποστολάκης στο ieidiseis.gr.
Το παρασκήνιο των γεγονότων
Μετά την άρνηση του κ. Αποστολάκη να συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, ακολούθησε δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «ο πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη».
Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής, κατά δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
«Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του.
»Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.
»Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.
»Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού».
Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση».
«Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Οικονόμου έστρεψε τα βέλη του και κατά του κ. Αποστολάκη λέγοντας: «Απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του».
Οι δύο εκδοχές
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, κατά την πρώτη επικοινωνία του με τον κ. Αποστολάκη, του πρότεινε να αναλάβει αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας, αλλά εκείνος ζήτησε να γίνει υπουργός, ένα αίτημα που έγινε δεκτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαψεύδουν ότι ο κ. Αποστολάκης έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την ύπαρξη διακομματικής συναίνεσης. Αναφέρουν επίσης ότι στη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη συζητήθηκαν λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία του υπουργείου, υπήρχε σύμπνοια και μεταφέρουν μια χαρακτηριστική φράση του κ. Αποστολάκη, «θα τα δώσω όλα, σας ευχαριστώ για την τιμή».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Αποστολάκης μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του, δεχόταν συγχαρητήρια τηλεφωνήματα και ευχαριστούσε τους συνομιλητές του, ενώ είχε δώσει τα στοιχεία του καθώς και της συζύγου του στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την ορκωμοσία στις 16.00.
Χθες το πρωί, προκειμένου να μην αιφνιδιαστεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλη Καλογήρου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επικοινωνία «ήταν καλή».
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, διότι όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στόχος της επιλογής Αποστολάκη ήταν η συναίνεση.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων.
Η υπουργοποίηση Αποστολάκη δεν ήταν κάτι απλό για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτός από υπουργός της κυβέρνησης μαζί με την στρατηγό Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, τον διπλωματικό σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, συνέθεταν την «τετράδα» που συμβουλευόταν ο Αλέξης Τσίπρας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, όταν την προηγούμενη Δευτέρα ο κ. Αποστολάκης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση που δέχθηκε να υπουργοποιηθεί εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι» και του μίλησε για αποστασία. Φεύγοντας από το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αποστολάκης άφησε να εννοηθεί πως δεν θα δεχθεί την πρόταση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την ανακοίνωση του ονόματός του, η Κουμουνδούρου άσκησε πολύ μεγάλη πίεση στον κ. Αποστολάκη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικά γύρω στις 13.30 τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα και τον ενημέρωσε ότι δεν θα δεχθεί την πρόταση και ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τον παγιδεύσει λέγοντάς του ότι θα είναι υπουργός κοινής αποδοχής.