Έναν ολοκαίνουργιο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να αρχίσει να ισχύει από το 2022.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται με νέες κλίμακες και νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, μεγαλύτερες εκπτώσεις αλλά και ανατροπές στον συμπληρωματικό φόρο.
Την αλλαγή στους συντελεστές επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι υπήρξε δημοσιονομικό χώρος για παρέμβαση στον φόρο, δεδομένου ότι προστέθηκαν πολλές περιοχές που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ΕΝΦΙΑ και έτσι αυξήθηκαν τα προσδοκόμενα έσοδα.
Μείωση συντελεστών
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.
Ο κ. Σκυλακάκης, σε ότι αφορά τις φοροελαφρύνσεις και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ, είπε ότι «αδιάψευστος μάρτυρας για το τι μπορεί να κάνει η οικονομία είναι τα έσοδα. Η κουλτούρα έχει διατηρηθεί, παρά το πλήγμα που έχουν υποστεί και οι επιχειρήσεις, προφανώς υπάρχουν μεγάλες υποχρεώσεις και ότι έχουμε να πούμε για αυτές σε σχέση με τις ρυθμίσεις οφειλών το έχουμε ήδη κάνει. Να δούμε τι θα πει ο Πρωθυπουργός και μετά θα τα συζητήσουμε όλα».
Τροπολογία για τους πυρόπληκτους
Θα κατατεθεί τροπολογία για παράταση στην λήξη των επιταγών για πυρόπληκτους δήμους της Βόρειας Εύβοιας είπε ο κ. Σκυλακάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και σε ότι αφορά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις εν λόγω περιοχές.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
«Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα μέτρο που μπήκε σε μια περίοδο ανάγκης και η ύπαρξη του σχετίζεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια», είπε ο Αν. Υπ. Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης κατάργηση του άμεσα, λέγοντας παράλληλα πως «τα μόνιμα μέτρα είναι πολύ πιο δύσκολα από ότι τα προσωρινά».