Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει τις τελευταίες ημέρες το «κίνημα» ασθενών με κοροναϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και αρνούνται να διασωληνωθούν, σε μια περίοδο που οι ειδικοί προειδοποιούν για εφιαλτικό χειμώνα και το στοίχημα του εμβολιασμού βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή.
Μετά τον θάνατο της 54χρονης στον «Ευαγγελισμό», άλλη ασθενής 75 ετών -στο ίδιο νοσοκομείο- δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη. Αντίστοιχο περιστατικό στο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Ρόδο κατέληξε 55χρονη που δεν δεχόταν να διασωληνωθεί.
Σημειώνεται πως η διασωλήνωση θεωρείται μονόδρομος όταν ο κορεσμός του οξυγόνου στο αίμα πέφτει κάτω από 80%-75% και ανάλογα με τη συνολική εικόνα και τα προβλήματα κάθε οργανισμού.
Σε περίπτωση που δεν είναι σε θέση να αποφασίζει για τη θεραπεία του ο ασθενής, ζητείται η σύμφωνη γνώμη οικείου του, και σε περίπτωση διαφωνίας και αυτού ζητείται η άδεια από τις εισαγγελικές αρχές ώστε να πραγματοποιηθεί η αναγκαία ιατρική πράξη.
Τα περιστατικά άρνησης
Μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τον θάνατο της 54χρονης στον «Ευαγγελισμό», η οποία διασωληνώθηκε τελικώς με εντολή εισαγγελέα, ένα νέο περιστατικό σημειώθηκε στο ίδιο νοσοκομείο.
Όπως αποκάλυψε η Ματίνα Παγώνη, μια 75χρονη νεφροπαθής που νοσηλεύεται με κοροναϊό δεν δέχθηκε να μπει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Τόσο η ίδια όσο και οι συγγενείς της αντέδρασαν, όταν οι γιατροί τους ενημέρωσαν ότι σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας θα πρέπει να προχωρήσουν σε διασωλήνωση.
Η κόρης της έσπευσε στο νοσοκομείο και υπέγραψε έγγραφο όπου απαγορεύει τη διασωλήνωση της μητέρας της. Αν τελικά χρειαστεί, οι γιατροί θα πρέπει και πάλι να καλέσουν τον εισαγγελέα.
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή το βράδυ, οι γιατροί κατάφεραν να πείσουν έστω και την τελευταία στιγμή ασθενή και οικογένεια ότι ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου να διασωληνωθεί.
Με εισαγγελέα, όμως, κατάφεραν να διασωληνώσουν οι γιατροί μια 55χρονη γυναίκα με κοροναϊό βαριάς μορφής στη Ρόδο. Η ίδια δεν είχε εμβολιαστεί, αρνούνταν να διασωληνωθεί, χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα και μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο του νησιού κατέληξε στις 31 Αυγούστου.
«Η γυναίκα μπήκε στο νοσοκομείο, ήταν αρνήτρια, εμείς πήραμε εισαγγελική παραγγελία, και μετά την υπογραφή της αδερφής της, τη διασωληνώσαμε. Από τη στιγμή που διασωληνώθηκε δεν μπορούσε να διακομιστεί για γνωστούς λόγους. Αυτή η γυναίκα έμεινε διασωληνωμένη στο νοσοκομείο, την παρακολουθούσε το νοσοκομείο, την στιγμή που έφυγε ο covid από πάνω της έγινε αρνητική, δηλαδή μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, έμεινε κι εκεί κάποιες μέρες και εκεί κατέληξε» σχολίασε στον ΣΚΑΙ ο διοικητής νοσοκομείου Ρόδου, Γρηγόρης Ρουμάνης.
Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η αδελφή της: «Η ίδια δεν ήθελε, γιατί φοβόταν τη διασωλήνωση. Ο σύζυγός της είχε τις δικιές του αντιρρήσεις αλλά δεν υπήρξε εμπόδιο σε αυτό που θα γινόταν. Υπέγραψα εγώ».
Η αντίφαση
Όπως τόνισε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του «Ευαγγελισμού», Γιώργος Μπουλμπασάκος «υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση. «Οι άνθρωποι αυτοί προσφεύγουν στο νοσοκομείο για να τους βοηθήσουμε και στη συνέχεια αρνούνται τη βοήθεια».
Μια αντίφαση όμως, που σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνει μοιραία και πλέον παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Εντωμεταξύ, ανάμεσα στους ελεγχόμενους που φαίνεται να παρέχουν υποστήριξη σε αντιεμβολιαστές και τους παροτρύνουν στην άρνηση, ακόμα και ιατρικών υπηρεσιών, βρίσκεται και ένας δικηγόρος που έρχεται σε επαφή με τους ασθενείς την κρίσιμη στιγμή.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η αδελφή της 55χρονης ασθενούς, «η αδερφή μου εκείνες τις ώρες με το τόσο χαμηλό οξυγόνο νομίζω ότι δεν ήταν σε θέση να σκεφτεί λογικά. Το ότι επικοινώνησε με αυτόν τον δικηγόρο ήταν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Δηλαδή στον πανικό της, έκανε αυτό που έκανε».
Ερωτηθείσα σχετικά, διευκρίνισε ότι επικοινώνησε μόνο με την αδελφή της και η ίδια δεν έχει καμία σχέση μαζί του.
Προπηλακισμοί και απειλητικά μηνύματα
Ταυτόχρονα, ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως πριν λίγες μέρες, στο Θριάσιο νοσοκομείο, ομάδα αγνώστων προπηλάκισε γιατρούς και νοσηλευτές της πνευμονολογικής κλινικής, επειδή διασωλήνωσαν γυναίκα, και μάλιστα με τη συναίνεσή της.
«Ασθενής νοσηλευόταν στην πνευμονολογική κλινική, χειροτέρευσε η αναπνευστική της εικόνα και με τη συναίνεσή της, τη διασωλήνωσαν μετά από λίγη ώρα, εισέβαλε στην πνευμονολογική κλινική ομάδα από τους λεγόμενους θεματοφύλακες αποτελούμενη από τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα οι οποίοι, παρά τις προσπάθειες των φυλάκων του νοσοκομείου, εισέβαλαν στην κλινική και άρχισαν να προπηλακίζουν και να απειλούν τους εργαζόμενους της κλινικής» κατήγγειλε στο MEGA ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου, Μανώλης Βαρδαβάκης.
Από τις καταγγελίες δεν λείπουν, δε, και γιατροί οι οποίοι δηλώνουν πως δέχονται απειλές ακόμα και για τη ζωή τους.
«Λαμβάνω απειλητικά μηνύματα μία με δύο φορές την εβδομάδα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι από τρολ. Προσωπικά δεν δίνω σημασία, ούτε με ενοχλούν. Τα διαβάζω για να βλέπω τα επιχειρήματα που έχουν αυτοί που τα αποστέλλουν. Φαντάζομαι άλλοι που λαμβάνουν αντίστοιχα μηνύματα, ενοχλούνται και είναι λογικό» επισήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
«Σε προηγούμενο κύμα είχα δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα τα οποία είναι καταγεγραμμένα στον τηλεφωνητή του εργασιακού χώρου στον οποίο εργάζομαι, μου έχουν πει ότι θα μου βγάλουν τα μάτια», δήλωσε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παθολογίας–Λοιμωξιολογίας, Μάριος Λαζανάς.
Επίσης, όπως έχει αποκαλύψει, απειλές κατά της ζωής του έχει δεχθεί και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, για τις τοποθετήσεις του υπέρ του εμβολιασμού.