Μέτρο – ανάχωμα για τη μεγαλύτερη προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών από τις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος φέρεται να κλειδώνει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επεξεργάζονται σενάριο για υψηλότερη επιδότηση της κιλοβατώρας που καταναλώνουν περί τα 460.000 με 500.000 νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). «Είναι θέμα λίγων ωρών», αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, «να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, οι οποίες και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης».
Το σενάριο, όπως αναφέρουν πηγές του Ο.Τ., θέλει τη χορήγηση μεγαλύτερης έκπτωσης στο τιμολόγιο προμήθειας ρεύματος για τους δικαιούχους των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (Κατηγορίες Α και Β). Πρόκειται για νοικοκυριά που απολαμβάνουν χαμηλότερη τιμή ρεύματος με επιδοτούμενη κιλοβατώρα. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι ενταγμένα στις δύο κατηγορίες ΚΟΤ πληρούν συνδυαστικά συγκεκριμένα όρια εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας αλλά και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό της επιχορήγησης για την πρώτη κατηγορία ανέρχεται στα 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στη δεύτερη στα 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, η χρέωση είναι χαμηλότερη κατά περίπου 60% και 40%, αντίστοιχα. Πηγές εξηγούν στον Ο.Τ. ότι στο υπουργείο ερευνούν το ενδεχόμενο χορήγησης μεγαλύτερης έκπτωσης ώστε να παραμείνει η προαναφερόμενη έκπτωση σε αυτά τα επίπεδα έναντι της τιμής της κιλοβατώρας που πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές.
Τα έσοδα
Το ΚΟΤ χρηματοδοτείται από τα ποσά που εισπράττονται μέσω των χρεώσεων για την παροχή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και μία από τις ασκήσεις που κάνουν υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΡΑΕ είναι κατά πόσο τα έσοδα από ΥΚΩ αρκούν για να καλύψουν τη νέα κοινωνική πολιτική στο ρεύμα. Πηγές θέλουν στο τραπέζι να έχει πέσει και η διάθεση ποσού από τα έσοδα που εισπράττονται από τις δημοπρασίες αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Τα τελευταία εκτιμώνται με δεδομένη και την κούρσα ανόδου των τιμών στα περίπου 900 εκ. ευρώ για φέτος. Μεγάλο μέρος, περί το 60 με 75% διατίθεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Και το υπόλοιπο 40% κατανέμεται στο Πράσινο Ταμείο, στη Βιομηχανία κλπ. Η φετινή υπουργική απόφαση για τη διάθεση των εσόδων των ρύπων δεν έχει εκδοθεί και δεν αποκλείεται οι πόροι που αντιστοιχούν στο 40% των εσόδων να κατευθυνθούν για την αύξηση της επιδότησης του ΚΟΤ.
Πηγή: ΟΤ