«Μέρισμα ανάπτυξης» σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σχεδιάζει να διανείμει η κυβέρνηση μέσα από μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μέσα από παρεμβάσεις, οι οποίες θα ανακόπτουν το κύμα ανατιμήσεων που βρίσκεται προ των πυλών. Το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει τον οδικό χάρτη των ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από τις καλύτερες των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό επιδόσεις του ΑΕΠ. Το καλάθι της ΔΕΘ που θα περιλαμβάνει και μέτρα-«έκπληξη» προβλέπει:
Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών: Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο, κοστολογημένο και συμφωνημένο με τους θεσμούς το πακέτο της ΔΕΘ το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε το 2022 να επιτευχθεί η συνολική μείωση 5% που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για το 2023 η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι έχει ήδη υλοποιηθεί μείωση 3,9 μονάδων, έχει ψηφιστεί μείωση 0,6 μονάδων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και υπολείπεται μισή μονάδα.
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές «πάγωμα» και σε επόμενη φάση κατάργηση του μέτρου για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
- Κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.
- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο.
- Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
- Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.
- Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2021-2022.
Αναχαίτιση των αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος
Η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει «ανάχωμα» για περίπου 500.000 οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά απέναντι στα κύματα ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξετάζουν σενάριο χορήγησης μεγαλύτερης έκπτωσης στο τιμολόγιο προμήθειας ρεύματος για τους δικαιούχους των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων (Κατηγορίες Α και Β). Οι ενταγμένοι στο γνωστό και ως ΚΟΤ ανέρχονται σε περίπου 460.000 με 500.000. Πρόκειται για νοικοκυριά που απολαμβάνουν χαμηλότερη τιμή ρεύματος με επιδοτούμενη κιλοβατώρα. Τα φυσικά πρόσωπα που είναι ενταγμένα στις δύο κατηγορίες ΚΟΤ πληρούν συνδυαστικά συγκεκριμένα όρια εισοδήματος, ακίνητης περιουσίας αλλά και κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το ποσό της επιχορήγησης για την πρώτη κατηγορία ανέρχεται στα 0,075 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στη δεύτερη στα 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ετσι, η χρέωση είναι χαμηλότερη κατά περίπου 60% και 40%, αντίστοιχα. Πηγές των «ΝΕΩΝ» θέλουν στο υπουργείο να ερευνούν το ενδεχόμενο χορήγησης μεγαλύτερης έκπτωσης ώστε να παραμείνει η προαναφερόμενη έκπτωση σε αυτά τα επίπεδα έναντι της τιμής της κιλοβατώρας που πληρώνουν οι υπόλοιποι καταναλωτές.