Νέα στοιχεία για την υπόθεση κατασκοπίας σε Ρόδο και Καστελλόριζο, με πρωταγωνιστές έναν μάγειρα πλοίου που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελλόριζο και τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο, ήρθαν στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2020 οι Αρχές της Ρόδου, σε συνεργασία με ΕΥΠ και Λιμενικό συνέλαβαν τους δύο άνδρες με την κατηγορία της κατασκοπίας, με τον ένα εκ των δύο –τον μάγειρα- να αποκαλύπτει τον τρόπο που τον προσέγγισε γραμματέας του προξενείου.
«Το κινητό μου το βρήκε από μία γειτόνισσά μου στην Κομοτηνή, η οποία είχε έρθει στη Ρόδο για ένα γάμο και του μίλησε για εμένα», είπε ο μάγειρας.
«Εγώ του έστειλα μήνυμα να συναντηθούμε την πρώτη φορά καθώς και την δεύτερη για να τον καλέσω για φαγητό στο σπίτι του πεθερού μου. Τι άλλες φορές με καλούσε αυτός (ο μάγειρας)» απάντησε ο γραμματέας.
«Ο εντολέας μου από την πρώτη στιγμή διατρανώνει την αθωότητα του αλλά και έθεσε στην διάθεση των αρχών όλα τα στοιχεία που χρειαζόντουσαν, τηλέφωνα λαπτοπ κτλ προκειμένου να γίνει ενδελεχής ανάλυση», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος του μάγειρα Στέλιος Αλεξανδρής.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι δυο τους είχαν πυκνή επικοινωνία ανταλλάσσοντας δεκάδες μηνύματα και φωτογραφίες μέσω εφαρμογών στα κινητά τους τηλέφωνα. Πιο συγκεκριμένα, κάθε φορά που το πλοίο προσέγγιζε το Καστελλόριζο οι μεταξύ τους συνομιλίες αυξάνονταν.
«Μου ζήτησε ξεκάθαρα κάθε φορά που θα βρίσκομαι στο Καστελλόριζο να του τηλεφωνώ και να του δίνω για τους φαντάρους, για τον αριθμό των πλοίων. Για τα διακριτικά των πλοίων με ρώτησε τηλεφωνικά 2-3 μέρες μετά ενώ εγώ ήμουν στο Καστελλόριζο. Με ρωτούσε πόσοι φαντάροι υπήρχαν πάνω στο καράβι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στα επόμενα δύο ταξίδια μου για το Καστελλόριζο του μετέφερα τις ακριβείς θέσεις των πολεμικών πλοίων, πόσα ήταν αυτά και τους αριθμούς που έφεραν στην πλώρη τους».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατική» της Ρόδου, Αθανάσιος Δαμιανός τόνισε πως «έχουν καταγραφεί οι κεραίες που ενεργοποιήθηκαν από τα κινητά τους τηλέφωνα, 61 συνομιλίες μέσω εφαρμογών what’s app, viber κτλ».
Από την τεχνική ανάλυση στο υλικό που συγκέντρωσαν οι Αρχές, διαπιστώθηκε ότι ο γραμματέας του προξενείου είχε επεκτείνει το δίχτυ των παρακολουθήσεων στοχοποιώντας και αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Βρέθηκε screenshot από αξιωματικό της ΕΛΑΣ της Διεύθυνσης Δωδεκανήσου με φωτό του ίδιου και φόντο πλοίο του λιμενικού. Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούσαν και τα social media και ότι είχαν στοχοποιήσει τους ανθρώπους που τους ενδιέφεραν…» πρόσθεσε ο κ. Δαμιανός.
Βαρύ κατηγορητήριο για τον μάγειρα και τον γραμματέα
Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο που βαραίνει τα δύο πρόσωπα είναι βαρύ και περιλαμβάνει:
- Υποστήριξη Πολεμικής Δύναμης του Εχθρού
- Κατασκοπία για διαβίβαση κρατικού απορρήτου σε άλλον
- Παραβίαση μυστικών πολιτείας
«Ο συγκατηγορούμενος του είχε την προσωπική του ατζέντα σίγουρα. Το τι προσπαθούσε να πετύχει δεν με αφορά. Αυτό που πιστεύω όμως είναι ότι η αφέλεια, η καλοσύνη του δικού μου εντολέα είναι που τον οδήγησε σε αυτή την περιπέτεια, η οποία συνεχίζεται 10 μήνες μετά αφού είναι ακόμη προφυλακισμένος στις φυλακές του Ναυπλίου», υπογράμμισε ο δικηγόρος Στέλιος Αλεξανδρής.
«Λέει ψέματα για να μου ρίξει λάσπη επειδή φοβήθηκε. Οι πληροφορίες που δήθεν συνέλλεγα μπορεί ο καθένας να βρει είτε με μια απλή και σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο είτε εάν ήταν απλά «παρών» σε οποιοδήποτε πλοίο της γραμμής που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος – Καστελλόριζο» απάντησε ο γραμματέας για τα όσα ισχυρίζεται ο μάγειρας.
Στην εισαγγελέα Ρόδου η δικογραφία
Η ογκώδης δικογραφία διαβιβάστηκε πριν από τέσσερις ημέρες από την ανακρίτρια στην εισαγγελέα Ρόδου, ενώ περιλαμβάνει και τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την πραγματογνωμοσύνη των 122 σελίδων.
Ουσιαστικά πρόκειται για την τεχνική ανάλυση των ευρημάτων που προέκυψαν από κινητά τηλέφωνα, λαπτοπ και τους φορητούς δίσκους των κατηγορουμένων.
Από αυτά φαίνεται να ξεδιαλύνει περισσότερο ο ρόλος του γραμματέα του προξενείου στην υπόθεση, αφού το πιο σημαντικό απ’ όλα τα στοιχεία είναι αυτό που είδαμε και στο ρεπορτάζ, ότι δηλαδή παρακολουθούνταν και λογαριασμοί αξιωματικού της αστυνομίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να αλιεύονται πληροφορίες , κυρίως για τις κινήσεις των σκαφών του λιμενικού αλλά και των πλοίων του πολεμικού ναυτικού.