Η νέα μετάλλαξη Μυ παρότι έδειξε τάσεις μονοπώλησης της επικαιρότητας – όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται υπό παρακολούθηση, καθώς αποτελεί δυνητικό κίνδυνο – δεν χαρακτηρίζεται από αντίστοιχες ταχύτατες τάσεις μετάδοσης. Είναι ενδεικτικό ότι παρότι έχει περάσει πριν από μήνες τα σύνορα της χώρας, προς το παρόν τα κρούσματα είναι μεμονωμένα. Από την άλλη, η Δέλτα που κυριαρχεί πλέον και στη χώρα μας, συνεχίζει να προκαλεί… κύμα ανησυχίας.
Πιο συγκεκριμένα, την 1η Ιουλίου καταγράφηκε στις αναφορές του ΕΟΔΥ – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – η μετάλλαξη Μυ, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο ίδιος σημείωσε, δε, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορωνοϊού «παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική». Εντούτοις, οι ειδικοί δεν εφησυχάζουν καθώς η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι η νέα παραλλαγή περιλαμβάνει μεταλλάξεις που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τη καταστήσουν πιο αποτελεσματική έναντι της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια. Πάντως, θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να τεκμηριωθεί και να αναλυθεί εάν στο στέλεχος Μυ η ανθρωπότητα θα εντοπίσει έναν νέο εχθρό.
Διπλάσιος κίνδυνος
Προς το παρόν, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στο στέλεχος Δέλτα που συνεχίζει να εκπλήσσει αρνητικά. Μάλιστα, τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης δείχνουν ότι ανάμεσα στους ανεμβολίαστους, η λοίμωξη με το νέο στέλεχος Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, επιβεβαιώνοντας εκείνους που επιμένουν ότι το τέταρτο κύμα θα πλήξει κυρίως όσους έχουν αρνηθεί την προστασία του εμβολίου. Αναλυτικότερα, αφετηρία της έρευνας ήταν το γεγονός ότι η εμφάνιση του νέου πανδημικού στελέχους έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως λόγω της πιθανής χαμηλής αποτελεσματικότητας των εμβολίων, για τα οποία, ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία πως προστατεύουν από τη νοσηλεία και τη σοβαρή λοίμωξη. Ετσι, μία ομάδα επιστημόνων στο Ηνωμένο Βασίλειο διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της νοσηλείας από το στέλεχος αυτό και το κατά πόσο επηρεάζεται από τον εμβολιασμό. Οι ασθενείς που μελετήθηκαν ελέγχθηκαν για το Αλφα ή το Δέλτα στέλεχος από τις 29 Μαρτίου 2021 έως τις 23 Μαΐου 2021.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) περιγράφοντας τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι «το πρωταρχικό καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ο κίνδυνος είτε επίσκεψης στο νοσοκομείο είτε νοσηλείας ανάλογα με το αν είχε εμβολιαστεί κάποιος». Επιπλέον και σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΚΠΑ, δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία ήταν η κατάληξη της νοσηλείας ανάλογα με τον εμβολιασμό, σε δύο ομάδες ασθενών, είτε ανεμβολίαστοι και κάτω από 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, είτε μετά από 21 μέρες από την πρώτη δόση. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν λαμβάνοντας υπόψη και άλλους σημαντικούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την περιοχή διαμονής και το πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό. Στη μελέτη αυτή συμπεριλήφθησαν 43.338 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων οι 8.682 είχαν νοσήσει από το στέλεχος Δέλτα και 34.656 από το στέλεχος Αλφα, και η πλειονότητα και στις δύο ομάδες ήταν ανεμβολίαστοι (74%).
Τα δεδομένα
Η μέση ηλικία στο στέλεχος Δέλτα ήταν τα 29 έτη (με 48,9% γυναίκες), ενώ στο στέλεχος Αλφα τα 31 έτη (51,7% γυναίκες). Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, «ο κίνδυνος νοσηλείας εντός 14 ημερών ήταν μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα. Αντίστοιχα ο κίνδυνος και για επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείου ήταν μεγαλύτερος για το Δέλτα στέλεχος σε σχέση με το Αλφα. Οταν τα δεδομένα αναλύθηκαν με βάση τον εμβολιασμό, τότε ο κίνδυνος νοσηλείας για τους ανεμβολίαστους παρέμεινε μεγαλύτερος για το στέλεχος Δέλτα, όπως και για τους εμβολιασμένους 21 μέρες μετά την πρώτη δόση, ωστόσο σε αυτή την ομάδα χωρίς να είναι στατιστικά σημαντικό. Η κατακλείδα αυτής της μελέτης είναι ότι για τους μη εμβολιασμένους το Δέλτα στέλεχος διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος Αλφα».