Έξτρα δημοσιονομικό χώρο για χρηματοδοτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης ώστε να ανακουφιστούν ευάλωτοι και μικρομεσαίοι έδωσαν οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις στην οικονομία.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας που καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του 16,2% προσφέρει επιπλέον δυνατότητες για συνέχιση της πολιτικής μείωσης φόρων και εισφορών, προκαλώντας χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο.
Το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεδιπλώσει τον οδικό χάρτη των ελαφρύνσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, για τις οποίες προωθούνται ρυθμίσεις οι οποίες θα περιορίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Στο τραπέζι βρίσκεται – κατά πληροφορίες – η χορήγηση μεγαλύτερης έκπτωσης στο τιμολόγιο προμήθειας ρεύματος για τους δικαιούχους των Κοινωνικών Οικιακών Τιμολογίων και η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του ΚΟΤ που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές. Επίσης εξετάζεται και η αύξηση του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης για τον δύσκολο χειμώνα 2021-2022.
Το πακέτο μέτρων
Το καλάθι της ΔΕΘ που θα περιλαμβάνει και μέτρα-«έκπληξη» προβλέπει:
Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε το 2022 να επιτευχθεί η συνολική μείωση 5% που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για το 2023 η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη υλοποιηθεί μείωση 3,9 μονάδων, έχει ψηφιστεί μείωση 0,6 μονάδων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και υπολείπεται μισή μονάδα.
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα μετά το διετές «πάγωμα» και σε επόμενη φάση κατάργηση του μέτρου για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.
– Κούρεμα του τέλους επιτηδεύματος.
– Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στον σερβιριζόμενο καφέ, τις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο.
– Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
– Φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που συγχωνεύονται.
– Κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
– Αύξηση του προϋπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης για τον χειμώνα 2021-2022.
Μέτρα – έκπληξη
«Το Σαββατοκύριακο θα ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό μέτρα στήριξης για να αντιμετωπίσουμε τις ανατιμήσεις στο ρεύμα που αφορούν και νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα είναι στοχευμένα για να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα» ανέφερε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δηλώσεις του στον Σκάι, για να προσθέσει ότι «το σκεπτικό θα είναι να θωρακίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την ελληνική οικονομία, τα νοικοκυριά, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες απέναντι σε μια κατάσταση που είναι δυσάρεστη, ήταν αναμενόμενη, δεν έχει τις ρίζες της εδώ».
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι το κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και βασικά είδη ανάγκης θα είναι παροδικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση εξετάζει πλέγμα προστασίας για ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Οπως εξήγησε μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, το κύμα ανατιμήσεων είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει να κάνει με το ότι η ανάκαμψη είναι ισχυρή και έχει αυξηθεί η ζήτηση περισσότερο από την προσφορά. Η εκτίμηση είναι ότι ο πληθωρισμός θα είναι κάτω του 2% του χρόνου, είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα – όπως είπε – έχει δρομολογηθεί μία σειρά μέτρων από το υπουργείο Ενέργειας και Ανάπτυξης για την αγορά.
Το πακέτο της ΔΕΘ με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για τη διετία 2022-2023 έχει κοστολογηθεί, έχει σχεδόν κλειδώσει και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημέριδας «ΤΑ ΝΕΑ» έχει λάβει το πράσινο φως των θεσμών. Αρμόδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρχουν και μέτρα-έκπληξη στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ενώ έμφαση δίνεται στη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων .