Εάν παραβιάσουν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο θα αναλάβουμε δράση, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του χθες Τρίτη στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία.
«Το δείξαμε στο πεδίο δράσης»
Στη συνέντευξή του ο τούρκος υπΕξ είπε συγκεκριμένα για την Ανατολική Μεσόγειο ότι «οποιαδήποτε συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία δεν είναι έγκυρη. Δεν μπορούν να κάνουν χωρίς συνεργασία με την Τουρκία. Εάν παραβιάσουν τα δικαιώματά μας, θα αναλάβουμε δράση. Και το δείξαμε στο πεδίο δράσης».
Τόνισε επίσης ότι «εμείς είπαμε να πραγματοποιήσουμε τη Διάσκεψη της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες, με πρόταση του προέδρου μας. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας με κανέναν τρόπο».
Για τις σχέσεις με την Αίγυπτο είπε ότι η «αντιπροσωπεία μας έφυγε, τώρα ήρθε μια αντιπροσωπεία από αυτούς. Συναντώνται σήμερα. Αν αποφασίσουμε στα επόμενα στάδια, θα κάνουμε βήματα στο σημείο να ορίσουμε έναν πρέσβη.
»Μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, αν το θέλουν και αυτοί. Αν συμφωνήσουν μαζί μας θα πάρουν περισσότερο θαλάσσιο χώρο. Αυτά είναι πράγματα που είναι πιθανά και πρέπει να συμβούν. Η οικονομική μας σχέση αυξάνεται μέρα με τη μέρα».
Μεταναστευτικό και ΕΕ
Για το μεταναστευτικό και την ΕΕ, ο τούρκος υπΕξ ανέφερε ότι «εάν εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση επειδή το πρόβλημα της μετανάστευσης έχει πάρει άλλη διάσταση.
»Η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα του ‘αφού υπάρχει Covid, δεν θα έρθουν μετανάστες’. Το βάρος πρέπει να μοιραστεί. Είναι απαραίτητο να καθίσουμε και να αναθεωρήσουμε για το τι μπορεί να γίνει, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και πόσο έχουν εκπληρωθεί. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για το τι πρέπει να κάνουν και τα δύο μέρη ξεχωριστά και μαζί».
Για το Αφγανιστάν, υπογράμμισε ότι συνεργάζονται με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ σε δύο στάδια, με την έναρξη πτήσεων για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και για εμπορικές πτήσεις για εταιρίες όπως οι Τουρκικές Αερογραμμές.
«Αλλά ποιος θα παρέχει ασφάλεια στο αεροδρόμιο; Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι μπορούν να την παράσχουν. Το αεροδρόμιο είναι προς το παρόν ανοιχτό για την προσγείωση ορισμένων τεχνικών πτήσεων ή αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Ξεκίνησαν επίσης μερικές πτήσεις εσωτερικού» επισήμανε.
«Κίνδυνος κρίσης και πείνας»
Υπάρχουν επίσης οικονομικά προβλήματα στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη δυσκολίες στην καταβολή μισθών. Υπάρχει κίνδυνος οικονομικής κρίσης και πείνας. Λένε ότι τα αποθέματα τροφίμων του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να μειώνονται και θα τελειώσουν σε ένα μήνα. Υπάρχουν εκτοπισμένοι άνθρωποι».
Πρόσθεσε πως «ελπίζουμε ότι οι συγκρούσεις δεν θα μετατραπούν σε εμφύλιο πόλεμο. Συνεργαζόμαστε με το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με το αεροδρόμιο της Καμπούλ”».
Οπως ανέφερε «χρειάζεται χρόνος για να ξεκινήσουν οι πτήσεις» και, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή 19 τούρκοι τεχνικοί εργάζονται εκεί.
Τόνισε ότι «η κατάρρευση του Αφγανιστάν μας επηρεάζει όλους. Η συμβουλή μας προς όλο τον κόσμο είναι ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να παίρνουμε βιαστικές αποφάσεις. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμφωνήσουμε σε όλα. Πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Εάν είναι επιθυμητή η ενότητα στη χώρα, πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλους. Είναι επιθυμία μας να έχουμε γυναίκες στην κυβέρνηση. Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τις συνθήκες και τις εξελίξεις».
Τα σύνορα με το Ιράν
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι φέτος μετανάστευσαν 570.000 άνθρωποι από το Αφγανιστάν και πέρυσι μετανάστευσαν 3 εκατομμύρια άνθρωποι. «Υπάρχει πείνα και οικονομικά προβλήματα στο Αφγανιστάν. Οι μελλοντικές πολιτικές θα επηρεάσουν επίσης τους ανθρώπους των Ταλιμπάν».
Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα που λαμβάνουν στα σύνορα με το Ιράν αυξάνονται μέρα με τη μέρα: «Δεν μπορούμε να αντέξουμε το βάρος περισσότερων μεταναστών. Περιμένουμε από το Ιράν να λάβει μέτρα και σε αυτόν τον τομέα».
Πηγή: philenews