Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού παραμένει σχετικά χαμηλός τις τελευταίες εβδομάδες, οι ειδικοί σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι δεν χωρά εφησυχασμός.
Το άνοιγμα των σχολείων και η αύξηση της κινητικότητας σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του φθινοπώρου «απειλούν» με μία νέα εκτίναξη κρουσμάτων τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει πλήρως στη χώρα.
Την ίδια στιγμή επανέρχεται το θέμα της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, κάτι που προς το παρόν δεν επιβεβαιώνουν οι ειδικοί που έχουν εξαρτήσει αυτήν την απόφαση από τις οδηγίες του ΕΜΑ.
Έως 50.000 κρούσματα στα παιδιά
Το αποτύπωμα της επαναλειτουργίας των σχολείων στην πανδημία θα φανεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και μετά, δηλώνει στο iatropedia.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Εμείς πιστεύουμε ότι το 25% – 30% των παιδιών θα έρθει σε επαφή με τον ιό. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μια μεταδοτικότητα συγκεκριμένη με τον ιό Δέλτα, αυτό σημαίνει ότι το 1/3 αυτών των παιδιών θα μολυνθεί, δηλαδή γύρω στις 30 με 50 χιλιάδες παιδιά θα μολυνθούν».
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η πρόβλεψη των μαθηματικών μοντέλων του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα παιδιά που θα αναπτύξουν βαριά νόσο. Από αυτές τις 50 χιλιάδες μολύνσεις, το 1,5% των παιδιών ενδέχεται να εκδηλώσει πιο βαριά συμπτώματα και ενδεχομένως να χρειαστεί νοσηλεία.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που «χτυπάει» τα παιδιά πάρα πολύ. Από 300 έως 600 είναι τα παιδιά, που ενδεχομένως θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο. Αυτό υπό την αίρεση, βέβαια, ότι θα τηρηθούν κάποιες παραδοχές, δηλαδή θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα και θα αυξηθούν και οι εμβολιασμοί. Γιατί δεν ξέρουμε τώρα, εάν θα ισχύσουν αυτά επακριβώς», συμπλήρωσε ο κ. Τζανάκης.
Εκτίναξη κρουσμάτων και προβλήματα στο ΕΣΥ
Ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε πως εάν τα πράγματα είναι δύσκολα τώρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθούν τον χειμώνα.
«Η παραλλαγή του covid έχει αλλάξει όλη την εικόνα της πανδημίας και όπως βλέπουμε οι πολίτες νοσούν και έχουμε περισσότερους θανάτους σε σχέση με πέρσι την ίδια εποχή. Άρα υπάρχει υπερμετάδοση», ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.
Και πρόσθεσε: «πολλές από τις γραμμές άμυνας κατά της πανδημίας έχουν ατονήσει. Πρώτον τα μέτρα αυτοπροστασίας, δεύτερον οι εμβολιασμοί. Επιπλέον αν και τα τεστ ανίχνευσης γίνονται οι άνθρωποι που οδηγούνται στα νοσοκομεία είναι πολλοί. Ακόμα και με την βελτίωση που έχει σημειωθεί στο ΕΣΥ κάποια προβλήματα παραμένουν»
Όπως ανέφερε, όλα δείχνουν πως κάποια στιγμή οι θάνατοι σε ημερήσια βάση θα φτάσουν ξανά τους 100 – 120 και τα κρούσματα τα 7.000.
Τότε, όπως δήλωσε «ποιος θα μπορέσει να κρατήσει την αγορά ανοιχτή. Για να πούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα θα πρέπει να νοσήσουν 3 εκατ. και να εμβολιαστούν οι υπόλοιποι. Αν δεν εμβολιαστούμε το μόνο που θα συμβαίνει είναι να μας ταλαιπωρούν οι παραλλαγές του ιού που θα εμφανίζονται όσο αυτός διασπείρετε στην κοινωνία».
Ξεκινάει η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου – Σκέψεις για επέκτασή της στον γενικό πληθυσμό
Ξεκίνησε η αποστολή sms για την τρίτη δόση του εμβολίου και από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατασταλμένους, ενώ θα ακολουθήσουν οι διαμένοντες σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και οι άνω των 60 ετών.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην επίσημη ενημέρωση σήμερα, σημείωσε ότι τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης που προκύπτουν από μελέτες δείχνουν πως πληθυσμιακές ομάδες όπως οι υγειονομικοί, μπορούν να προτεραιοποιηθούν για τρίτη δόση εμβολίου.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση εξετάζει να επιταχύνει τη διαδικασία για τη χορήγηση τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κοροναϊού στο σύνολο του πληθυσμού.
Εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) καθυστερήσει να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση εξετάζει πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει «μόνη της», με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών, κατά τα πρότυπα του Ισραήλ.
Κριτήριο για την χορήγηση της τρίτης δόσης θα είναι το διάστημα που έχει παρέλθει από την δεύτερη δόση του εμβολίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ είναι θέμα ημερών να οριστικοποιηθεί εάν η αναμνηστική δόση θα γίνεται 6 ή 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.