Τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής αλλά και την ενίσχυση των δεσμών της με τις χώρες του Κόλπου αναδεικνύει η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας, η οποία αναχώρησε προχθές από την Τανάγρα για το Ριάντ, όπου θα συνεισφέρει στην αεράμυνα του σαουδαραβικού βασιλείου με τη διάθεση μιας πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σημειώνεται ότι στο Ριάντ, στις 20 Απριλίου, υπεγράφη η Συμφωνία Διευθετήσεως Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Βάσει αυτής της Συμφωνίας προβλέπεται η συγκρότηση της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας και η διάθεση της πυροβολαρχίας κατευθυνόμενων βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot. Σκοπός της αποστολής είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air and Missile Defence Concept» (IAMD Concept).
Ισχυροί δεσμοί
Στη χθεσινή τελετή αναχώρησης της ελληνικής δύναμης έδωσε το «παρών» η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.
«Η παρουσία σας εκεί έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπείτε τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής» σημείωσε στην ομιλία του ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αναφορά έκανε και στη σφυρηλάτηση νέων, ακόμα πιο ισχυρών δεσμών με τις χώρες του Κόλπου, «ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τις παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις μας και προωθώντας τα εθνικά μας συμφέροντα». Και πρόσθεσε πως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η ελληνική κυβέρνηση πράττουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και παρόχου ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Στην ίδια κατεύθυνση ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που έχει η εν λόγω αποστολή για τη διεθνή προβολή της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας, καθώς και στα οφέλη για την Πολεμική Αεροπορία.
Πέντε εξοπλιστικά
Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας «τρέχει» τις διαδικασίες σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, με στόχο να ενισχυθεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρνει τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή και την Επιτροπή Εξοπλισμών πέντε προγράμματα. Τα δύο εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων δύο πολύ σημαντικών όπλων, των ελικοπτέρων Apache της Αεροπορίας Στρατού και των αεροσκαφών F-16 Block-50. Οπως έχει επισημάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επιδίωξη του υπουργείου Αμυνας είναι όχι μόνο να προχωρήσει σε νέες αγορές αλλά και να δώσει προτεραιότητα στη συντήρηση και αναβάθμιση υφιστάμενων οπλικών συστημάτων που έχουν τη μέγιστη επιχειρησιακή ωφέλεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έρχεται προς γνωμοδότηση στη Βουλή η αναβάθμιση 19 ελικοπτέρων Apache AH-64A μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Παράλληλα, προς αναβάθμιση πηγαίνουν και 38 μαχητικά F-16 Block-50. Τα μαχητικά δηλαδή θα έχουν πλέον δυνατότητες Βlock-52+ και θα μπορούν να αντεπεξέλθουν πολύ καλύτερα στις σύγχρονες απαιτήσεις της Αεροπορίας. Σημειώνεται δε πως για την αναβάθμισή τους θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός που αφαιρείται από τα F-16, τα οποία αναβαθμίζονται στη μορφή Viper.
Σημαντική θεωρείται και η κατασκευή αεροσήραγγος η οποία θα χρησιμοποιείται ως εξομοιωτής ελεύθερης πτώσης κατά την εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών. Επιπλέον, δύο προγράμματα αφορούν την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6 Α – μέσω διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Ακόμη, προωθείται η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά τη γενική επιθεώρηση και επισκευή των κύριων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.
Σε ό,τι αφορά τις τορπίλες για το Πολεμικό Ναυτικό, το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει την προμήθεια 44 νέων (αντί 36 αρχικά), αλλά όχι αναβάθμιση παλαιότερων.