Τον μιμήθηκε ο Μπραντ Πιτ και χαρακτηρίστηκε ως «σέξι άντρας» στα 80 του. Ο Αντονι Φάουτσι, ο σταρ των λοιμωξιολόγων, γίνεται ο κεντρικός ήρωας ενός ντοκιμαντέρ που φιλοδοξεί να συνθέσει την πολύπλευρη προσωπικότητά του. Τη ζωή του φαινομένου της ποπ κουλτούρας  θα αφηγηθεί ο σκηνοθέτης Τζον Χόφμαν. Τους τελευταίους 19 μήνες ο Φάουτσι απέκτησε το φανατικότερο κοινό, που μετριέται σε δισεκατομμύρια, αφού έδινε όλα τα τελευταία νέα από τον χώρο της επιστήμης για την παγκόσμια πανδημία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έδειξε ασύγκριτη αφοσίωση, όπως λέει ο δημιουργός του φιλμ, αλλά και προθυμία στο να ακούσει τον ρόλο του και να προχωρήσει σε μια αφήγηση που θα είναι πέρα για πέρα αληθινή. Επίσης το φιλμ αποκαλύπτει πολλά για τις ΗΠΑ, μια πολωμένη χώρα όπου οι μάσκες και τα εμβόλια έχουν αμφισβητηθεί όσο η οπλοκατοχή και η άμβλωση – πεδίο όπου η επιστήμη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και οι αντιπαραθέσεις έχουν τα χαρακτηριστικά πολεμικής σύρραξης. «Οι άνθρωποι συνδέθηκαν μαζί του γιατί πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιον που λέει την αλήθεια και δεν θα αφήσει τίποτα να σταθεί εμπόδιο και να αποκρυφθεί» λέει ο Τζον Χόφμαν. «Ο Τόνι είναι μια καθαρή φωνή μέσα σε όλον αυτόν τον θόρυβο που επικρατεί γύρω μας. Οταν υπάρχει μεγάλη πληροφόρηση σχετικά με την παγκόσμια πανδημία ψάχνουν να ακούσουν τι θα ακουστεί από το δικό του στόμα».

Η ταινία ξεκινά με την οθόνη χωρισμένη στα δύο: ο Αντονι Φάουτσι του σήμερα και ο Φάουτσι πριν από τέσσερις δεκαετίες,  περπατώντας στο γραφείο του. Πρόκειται για το πορτρέτο ενός ανθρώπου ο οποίος  στη διάρκεια της πορείας του έχει καλύψει επτά αμερικανούς προέδρους και έχει ασχοληθεί με τις δύο μεγάλες πανδημίες του περασμένου αιώνα και του τρέχοντος: τον HIV/AIDS και τον COVID.

Μεγάλα πάθη

Η έντονη προσωπικότητα του γιατρού-λοιμωξιολόγου και αδιαμφισβήτητου επιστήμονα προκαλούσε πάντα μεγάλα πάθη. Για κάποιους ήταν ήρωας και για κάποιους άλλους ήταν πάντα ο «κακός» της ιστορίας. Η έτερη σκηνοθέτρια του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ, Τζάνετ Τομπίας, επισημαίνει ότι ο Φάουτσι έχει ένα μοναδικό χάρισμα: «Σφυρηλατήθηκε στην πανδημία του AIDS και δοκιμάστηκε με την COVID-19».

Ο Φάουτσι γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και εργάστηκε στο φαρμακείο των γονιών του. Η φράση που ακούγεται στο ντοκιμαντέρ και αποτυπώνει τα πρώτα του βήματα είναι η εξής: «Η παδική ηλικία ήταν εκείνη η περίοδος της ζωής που δεν πτοήθηκα από κανέναν».

Ο Αντονι Φάουτσι σπούδασε Ιατρική και έκανε την πρακτική του στο Ιατρικό Κέντρο New York Hospital – Cornell. Εν συνεχεία υπηρέτησε στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) στην Bethesda Maryland, ως κλινικός συνεργάτης το 1968. Ο σουπερστάρ επιστήμονας από το 1981 άρχισε να εστιάζει σε μια μυστηριώδη, για την εποχή, ασθένεια η οποία είχε πλήξει τους ομοφυλόφιλους, τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών αλλά και άτομα με αιμορροφιλία. Λίγο αργότερα η ασθένεια αυτή θα έχει όνομα: AIDS.

Σε μία από τις έξι συνεντεύξεις που έδωσε στους κινηματογραφιστές, ο Φάουτσι φαίνεται να συγκρατεί με δυσκολία τα δάκρυά του όταν θυμάται έναν ασθενή με AIDS που έχασε την όρασή του. Οταν ρωτήθηκε γιατί τον επηρεάζει ακόμη αυτή η ανάμνηση, σφίγγει τα δόντια του και απαντά: «Σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Αυτό είναι». Το 1984 γίνεται διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), θέση που εξακολουθεί, όπως όλοι ξέρουμε, να κατέχει. Φανατικός εργασιομανής, στη ζωή του δεν χωράει ο ρομαντισμός.

 

Ξεχωριστή σκηνή

Αλλη μια ενδιαφέρουσα σκηνή της ταινίας είναι όταν ο Φάουτσι μια μέρα περίθαλπε έναν Βραζιλιάνο που δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά. Χρέη διερμηνέα ανέλαβε η Κριστίν Γκρέιντι, μια νοσοκόμα που είχε περάσει δύο χρόνια στη Βραζιλία και μιλούσε πορτογαλικά.

Ο Φάουτσι της ζήτησε να πει στον ασθενή ότι τα έλκη του δεν είχαν επουλωθεί εντελώς, οπότε, εάν ήθελε να πάρει εξιτήριο, θα έπρεπε να κρατάει  τα πόδια του ψηλά και να αλλάζει συχνά τα επιθέματα. «Ο ασθενής μού είπε» λέει η Γκρέιντι «ότι δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού και αφού ήταν πολύ καιρό στο νοσοκομείο.

Του είχε λείψει η παραλία της πατρίδας του και θα πήγαινε εκεί κάθε βράδυ για χορό. Αυτό δεν το μετέφρασα στον Φάουτσι και τον διαβεβαίωσα ότι ο ασθενής θα ακολουθήσει τις οδηγίες του. Ημουν σίγουρη ότι είχε αποκαλυφθεί το ψέμα μου και ότι θα με απέλυε. Στην καλύτερη των περιπτώσεων “θα με επιπλήξει”». Ο Φάουτσι της ζήτησε να πάνε για φαγητό. Παντρεύτηκαν το 1985 και έχουν τρεις κόρες.