Τουριστικά έσοδα που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 12 δισ. ευρώ αναμένονται τη φετινή σεζόν, αλλάζοντας τη δυναμική και την ταχύτητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν αισθητή βελτίωση των κρατικών εσόδων τη φετινή χρονιά και αφήνουν ανοιχτό «παράθυρο» για την αναθεώρηση της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναφέρει πως τα κρατικά έσοδα παρουσιάζουν απόκλιση πολύ μικρότερη από τον στόχο που έχει τεθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, παρά την αναβολή των δύο δόσεων του φόρου εισοδήματος, τονίζοντας ότι η πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο και Αύγουστο και η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα απεικονιστούν στα έσοδα των επομένων μηνών.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούν για ταχεία «ανάρρωση» της οικονομίας (ανάκαμψη τύπου «V»), με όχημα τον τουρισμό που επιστρέφει δυναμικά. Εκτιμάται ότι στο δεύτερο εξάμηνο οι τουριστικές εισπράξεις θα φτάσουν στα 8 ή 9 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. που ήταν το πρώτο εξάμηνο, ανεβάζοντας τις συνολικές τουριστικές εισπράξεις στα 12,6 δισ. ευρώ (στο 66% του 2019).
Οσον αφορά τη συζήτηση που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως ο σχεδιασμός βασίζεται στον μόνιμο δημοσιονομικό χώρο και όχι στα επιπλέον έσοδα από συγκυριακούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα που θα εγκριθούν στο μέλλον θα βασίζονται σε πηγές μόνιμης αύξησης των εσόδων και πως τα μόνιμα μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν πριν από το 2023.
Μικρότερο έλλειμμα
Ολα τα παραπάνω έρχονται με φόντο τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος κατά σχεδόν 3 δισ. ευρώ και την αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 7,6% για το 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για Ιανουάριο – Αύγουστο, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο 10.523 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 13.487 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9.681 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 34.682 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.450 εκατ. ευρώ ή 7,6% έναντι της εκτίμησης και περιλαμβάνονται (α) η προκαταβολή από το Ταμείο Ανάκαμψης 2.310 εκατομμυρίων ευρώ και (β) τα έσοδα από ANFAs, ποσού 644 εκατ. ευρώ.
Προβλέψεις Εθνικής
Στο μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν ανάκαμψη τύπου V και ανάπτυξη εφέτος στα επίπεδα του 7,5% έναντι 5,7% στην προηγούμενη εκτίμησή τους. Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, οι επενδύσεις και τα επιχειρηματικά κέρδη το προηγούμενο τρίμηνο υπερέβησαν τις επιδόσεις του 2019. Για το γ΄ τρίμηνο του 2021 αναμένεται ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 12% ετησίως και για το τέταρτο 5,5%, καθώς θα υπάρχει ισχυρότερη επίδραση από την επιδημιολογική αβεβαιότητα.