Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών και της κυβέρνησης για τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφονται στη χώρα. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για το τελευταίο 24ωρο 2.126 μολύνσεις εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 39 θάνατοι ενώ 342 είναι διασωληνωμένοι.
Η Αττική συνεχίζει να κρατά την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων, με το Λεκανοπέδιο να συγκεντρώνει σήμερα 369 μολύνσεις.
Επίσης, «SOS» εκπέμπει η Θεσσαλονίκη, η οποία «δίνει» 341.
Στον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων αναφέρθηκε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Παράλληλα, και ο Βασίλης Γάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. «Τα κρούσματα είναι αυξημένα και πλησιάζουν αυτά της Αττικής. Ανησυχώ εάν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα σε μια ενδεχόμενη συνέχιση της έξαρσης», είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».
Προβληματισμός για τα χαμηλά ποσοστά των εμβολιασμών σε Μακεδονία και Θράκη
Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωρά με χαμηλούς ρυθμούς ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.
Τα στοιχεία της υγειονομικής περιφέρειας Μακεδονίας Θράκης σοκάρουν. Την τελευταία εβδομάδα 54 άνθρωποι εξέπνευσαν από τους οποίους όλοι ήταν ανεμβολίαστοι, ενώ το κύμα των αντιεμβολίαστων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, στις ΜΕΘ των νοσοκομείων βρίσκονται 51 ασθενείς εκ των οποίων οι 49 είναι ανεμβολίαστοι. Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται με κοροναϊό 221 ασθενείς, εκ των οποίων οι 180 δεν έχουν εμβολιαστεί.
Τα στοιχεία δείχνουν πως τα κρούσματα θα αυξηθούν δραματικά τις επόμενες ημέρες στην Θεσσαλονίκη, ενώ δεν φαίνεται να αυξάνεται η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η χορήγηση 3ης δόσης εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες.
Αγωνία για τη διασπορά στα σχολεία
Μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των σχολείων οι ειδικοί παρακολουθούν με προσοχή την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Κάθε Τετάρτη θα υπάρχει ειδική ενημέρωση για τα κρούσματα στις ηλικίες από 4 έως 17 ετών, ενώ το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει την ενημέρωση γονέων και μαθητών για τον εμβολιασμό.
Τα τελευταία στοιχεία είναι ενθαρρυντικά καθώς το 17% των παιδιών ηλικίας 12 έως 14 ετών έχουν εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ στις ηλικίες 15 έως 17 ετών το ποσοστό έχει αγγίξει το 35%.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, τα σχολικά τμήματα θα κλείνουν εάν υπάρχουν κρούσματα που ξεπερνούν τους μισούς μαθητές της τάξης και τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται μέσω τηλεκπαίδευσης.