Την πιο αισιόδοξη εκτίμηση σε σχέση με της κυβέρνησης, ότι η αύξηση του ΑΕΠα ξεπεράσει το 6% εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Politico.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, στο τέλος της χρονιάς το ΑΕΠ της χώρας θα διαμορφωθεί σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο που ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της τάξεως του 3,5% ετησίως, για τα επόμενα 10 χρόνια, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε υποχώρηση του λόγου του Δημόσιου Χρέους ως προς το ΑΠΕ στο 187% το 2022, από τα επίπεδα του 200% που κινείται σήμερα.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ακόμη ότι έως το 2019 η Ελλάδα είχε καταφέρει να μειώσει το Δημόσιο Χρέος στα επίπεδα του 180% του ΑΕΠ και θα είχε καταφέρει να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αν δεν ξεσπούσε η πανδημία.
Για το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 30 δισ. ευρώ επί συνόλου 4,4 τρισ. ευρώ που έχει αποκτήσει μέσω των διαφόρων προγραμμάτων που εφαρμόζει), θα συνεχίσει τις αγορές Ελληνικού Χρέους ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος πανδημίας – ΡΕΡΡ.
Όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ το όλο θέμα δεν αφορά το κατά πόσον η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το Δημόσιο Χρέος της, αλλά κατά κύριο λόγο αφορά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, και την προσπάθεια της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη να διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τα κράτη σε χαμηλό επίπεδο.
«Θα ήταν πραγματικά αλαζονικό από την πλευρά μας να δηλώσουμε τη νίκη επί της πανδημίας αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την παράταση ή όχι του PEPP πέρα από τον Μάρτιο του 2022».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός επιμένει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν αρχικώς. Άλλωστε τούτο, όπως είπε, αντανακλάται στις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση του ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2%.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ