Να απαντήσει αν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τουρκικό πολεμικό σκάφος παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα φτάνοντας 2,5 μίλια από τις ακτές της Βορειοανατολικής Κρήτης, καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει;
Αναλυτικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικό πολεμικό σκάφος φέρεται να παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μάλιστα σε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές της Βορειοανατολικής Κρήτης, στο Κάβο Σίδερο, κοντά στη Ναυτική μας βάση στο Κυριαμάδι.
»Ελπίζουμε οι πληροφορίες αυτές να μην ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Ωστόσο επειδή πρόκειται για πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη, καλούμε τη κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό και να απαντήσει επισήμως:
»Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα παραπάνω δημοσιεύματα;
»Τι ακριβώς συνέβη στη περιοχή;
»Ποια ήταν η αντίδραση των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας;».
Επιβεβαιώνει ή διαψεύδει η κυβέρνηση τα δημοσιεύματα περί παραβίασης χωρικών υδάτων από τουρκικό πολεμικό σκάφος;
[Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – https://t.co/WD9Fu5tQeT] pic.twitter.com/FoEWUqUlr5
— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) September 21, 2021
Nautical Geo και EastMed
Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα πρόκειται για τουρκική φρεγάτα που παρακολουθεί το Nautical Geo.
Σημειώνεται ότι το σκάφος Nautical Geo (σημαίας Μάλτας, γαλλικών συμφερόντων) έχει μισθωθεί από την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ για να ερευνήσει την περιοχή, όπου σχεδιάζεται ο αγωγός ΕastMed. Oι έρευνες έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι.
Αντι – Navtex
Εντούτοις, η Τουρκία αντέδρασε εκδίδοντας αντι-Navtex όταν η Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία ανακοίνωσε έρευνες του Nautical Geo από 16-22 Σεπτεμβρίου στο Καρπάθιο πέλαγος, ανατολικά της Κρήτης. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι κάποια τμήματα της περιοχής ερευνών ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο και πως για τέτοια έρευνα θα έπρεπε να υπάρχει άδεια από την τουρκική πλευρά.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, στο σκηνικό προκλήσεων ετοιμάζεται να μπει και το τουρκικό ερευνητικό Yunus-S, το οποίο κινείται στη θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελλόριζου, προς το παρόν εντός τουρκικών ορίων.