Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πολώνιο 210 στο Λονδίνο, το 2006.
Πρόκειται για πρώην πράκτορα αλλά μετέπειτα σφοδρού επικριτή του Πούτιν, ο οποίος αρρώστησε και πέθανε σε ηλικία 44 ετών, μετά τη συνάντησή του με δύο πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, τους Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοφτούν.
«Πράκτορες του ρωσικού κράτους»
Σύμφωνα με την απόφαση, οι Αντρέι Λουγκοβόι και Ντμίτρι Κοφτούν «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού κράτους».
Το δικαστήριο έκρινε, επίσης, ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».
Ιχνη του ισχυρού ραδιενεργού δηλητηρίου είχαν βρεθεί στην τουαλέτα του δωματίου που χρησιμοποιούσαν οι δύο Ρώσοι, καθώς και στην τουαλέτα του λόμπι του ξενοδοχείου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τον θάνατο Λιτβινένκο, οι βρετανικές αρχές είχαν δημοσιεύσει δικαστική έρευνα 329 σελίδων, στην οποία αναφερόταν ότι η δολοφονία του 43χρονου με το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο «πιθανώς είχε την έγκριση του Βλαντιμίρ Πούτιν». Η Μόσχα είχε απαντήσει τότε ότι η έκθεση αποτελεί υπόδειγμα «βρετανικού χιούμορ».
Στην έκθεση δεν υπήρχαν τότε αποδείξεις που να τεκμηριώνουν την ύπαρξη άνωθεν εντολής, όπως ισχυρίστηκε με δραματικό τρόπο ο Λιτβινένκο λίγο πριν πεθάνει. «Εμένα μπορεί να με κάνετε να σωπάσω, αλλά η κατακραυγή σε όλο τον κόσμο θα σας κυνηγά σε όλη σας τη ζωή, κύριε Πούτιν» είχε πει λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, το 2006.
Ως το 1999, ο Λιτβινένκο ήταν πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, ενώ εν συνεχεία κατέφυγε στο Λονδίνο, απ’ όπου απηύθυνε σκληρή κριτική στο Κρεμλίνο και συνεργάστηκε με τη βρετανική αντικατασκοπεία.