Στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα. Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε αρχικά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας σήμερα 23 Σεπτεμβρίου.
Η πορεία της πανδημίας εμφανίζει μια σταθεροποίηση, με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 34 έτη.
«Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους», πρόσθεσε.
Η ανησυχία για τη Β. Ελλάδα
Όπως είπε το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Βόρεια Ελλάδα, με διπλασιασμό κρουσμάτων στην Ξάνθη και μεγάλη αύξηση σε άλλους νομούς όπως η Δράμα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς καθώς θα προκαλέσει αύξηση νοσηρότητας.
Και η Θεσσαλονίκη εμφανίζει σταθερά υψηλό αριθμό κορυσμάτων γεγονός που οξύνει την ανησυχία.
Την ίδια στιγμή συνολικά παρατηρείται, με εξαίρεση την Βόρεια Ελλάδα, αποκλιμάκωση στο σύστημα υγείας.
Το 37% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι μεταξύ 45 και 65 ετών. Η πανδημία σήμερα είναι μια επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τα κρούσματα στα παιδιά
Ο αριθμός των θετικών self test στα σχολεία την πρώτη εβδομάδα είναι σταθερός, ενώ δεν παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, ούτε στις νοσηλείες των ανηλίκων.
Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, το 24% των κρουσμάτων στην Ελλάδα αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών και δεν ισχύει ότι ένα στα τρία παιδιά νοσούν.
Η κ. Παπαευαγγέλου επέμεινε στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων και στη χρήση μάσκας στο σχολείο. Το τέστινγκ και η τήρηση των μέτρων κερδίζει έδαφος απέναντι στην καραντίνα.
Ακόμα αναφέρθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης που έκλεισαν δύο τμήματα σχολείου και εξήγησε ότι είναι μια περιοχή που έχει πολύ υψηλό ιικό φορτίο.
Ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά. Περισσότεροι από 40.000 έφηβοι 12 έως 14 ετών έχουν ήδη λάβει μία δόση εμβολίου.