«Σε μια ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την ελληνική οικονομία που όπως ξέρετε οι προβλέψεις για την ανάπτυξη συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω και διαρκώς καλωσορίσουμε νέες ξένες επενδύσεις βρίσκομαι προσκεκλημένος στην Βρετανική πρωτεύουσα για να απευθυνθώ κατά την έναρξη του 5ου Ελληνοβρετανικού Συμποσίου στην Οξφόρδη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αργά χθες βράδυ στους Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο.
Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, πρόκειται για διοργάνωση «που ήδη έχει αποκτήσει κύρος, γίνεται σε συνεργασία με την βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα με σκοπό να ενημερώσουμε καλύτερα το βρετανικό κοινό αλλά και όλο το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Ηνωμένο Βασίλειο για μια σειρά από θέματα όπως: το πώς πηγαίνει η Ελληνική οικονομία, ποιες είναι οι προοπτικές τα επόμενα χρόνια, ποιες είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, κ.λπ.».
Παράλληλα επισήμανε πως όλα αυτά συμβαίνουν «σε μια στιγμή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς η κρίση των αυξήσεων των πρώτων υλών, της ενέργειας, και των ναύλων έχουν δημιουργήσει διάφορες ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας».
Ερωτηθείς το αν ανησυχεί για τις πρόσφατες ανατιμήσεις βασικών προϊόντων διεθνώς είπε πως πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αφορά την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα. «Η εμπορική πολιτική που ακολουθούμε εμένα προσωπικά με κάνει εξαιρετικά υπερήφανο γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που μέσα στην πανδημία δεν αντιμετώπισε καμία έλλειψη αγαθών. Η δε εικόνα στα σούπερ μάρκετ ήταν υποδειγματική για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν είχαμε φαινόμενα συνωστισμού», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Εκτίμησε ότι το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι παροδικό και όπως επεσήμανε σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς θα έχει «εξαλειφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου».
Ο κ. Γεωργιάδης ρωτήθηκε επίσης για τα δημοσιεύματα τα οποία του καταλογίζουν πως στην συνέντευξη του σε τηλεοπτικό κανάλι «προδίκασε ότι οι μικρές επιχειρήσεις με 2-3 εργαζόμενους είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν».
«Δεν προδίκασα τίποτα τέτοιο. Ρωτήθηκα για ποιο λόγο από τις συνολικά 830.000 ελληνικές επιχειρήσεις αυτές οι οποίες δύνανται να χρηματοδοτηθούν, να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, είναι περίπου 40.000. Και εξήγησα ότι δεν είναι τωρινό φαινόμενο αλλά είναι φαινόμενο δεκαετιών, ότι είναι αδύνατον επιχειρήσεις πάρα πολύ μικρές να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ