Τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του κοροναϊού στις μικρότερες ηλικίες, κρούουν οι ειδικοί, τονίζοντας την σημασία του εμβολιασμού των ενηλίκων για να μην κινδυνέψουν τα παιδιά.
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις συστάσεις περί εμβολιασμού, στις ηλικίες από 12 χρονών και πάνω, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η έξαρση θα εκδηλωθεί στα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες στέλνοντας πολλά παιδιά στα νοσοκομεία.
Η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζεται ιδιαίτερα μολυσματική και στον παιδικό πληθυσμό όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη απ’ ότι στους ενηλίκους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών, είναι ορατός.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ ( η επιδημιολογική έκθεση της Τετάρτης περιλάμβανε ειδική αναφορά για τους ανήλικους), παρατηρείται αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στις ηλικίες 4-18 ετών. Με βάση τα στοιχεία 3.559 κρούσματα ήτοι το 24% του συνόλου, είναι παιδί ή έφηβος.
Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί όπως εκτιμούν οι ειδικοί για τις επόμενες εβδομάδες, λόγω μεγαλύτερης κινητικότητας των παιδιών και δυναμικότερου testing στις εκπαιδευτικές μονάδες.
«Το 30% των κρουσμάτων ανιχνεύεται σε παιδιά»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, πλέον το 30% των κρουσμάτων, ανιχνεύεται στις ηλικίες 4-18 ετών.
«Η κατάσταση στη χώρα είναι σε ύφεση, και στην Ευρώπη είναι σε ύφεση. Μπροστά μας είναι ο χειμώνας και το φθινόπωρο. Θυμόμαστε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου, εμείς προετοιμαζόμαστε», είπε μιλώντας στον Σκάι.
Οταν του ζητήθηκε μια πρόβλεψη κρουσμάτων για τα επόμενο διάστημα, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κινηθούμε στα τωρινά επίπεδα. «Δεν προβλέπεται κάποια αύξηση, περιμένουμε να δούμε τα σχολεία, αλλά θεωρούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθούμε. Θυμίζω όμως ότι σε 10 μέρες πέρυσι έγινε η αύξηση. Η πανδημία είναι εδώ και το μήνυμα είναι ένα: τα εμβόλια σώζουν ζωές. Εννιά στους 10 που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το εμβόλιο θα μας σώσει, πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Εξι εκατομμύρια είναι ήδη εμβολιασμένοι, γίνεται προσπάθεια για αύξηση και κάθε μέρα εμβολιάζονται περισσότεροι», σημείωσε.
Φόβοι για αύξηση νοσηλειών στα παιδιατρικά τμήματα
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών των παιδιών.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο, «γύρω στο 25% των κρουσμάτων καθημερινά είναι παιδιά».
Ο ίδιος τόνισε στον Σκάι, πως «η προσπάθειά μας είναι να ανιχνεύουμε συνεχώς τα παιδιά που νοσούν και να απομονώνονται. Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς είναι σχετικά σταθερά».
Όσον αφορά τα πρωτόκολλα για τα σχολεία, ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν είναι παγιωμένο.
«Δεν βλέπουμε ακόμα κάποια επιδείνωση, διότι ζούμε ακόμα την περίοδο του καλοκαιριού. Χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση και πολλά τεστ», είπε, ενώ προειδοποίησε ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε για νέες διαθέσιμες κλίνες για το επόμενο κύμα και στα παιδιατρικά τμήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου, αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση που έχουν σημειώσει τα κρούσματα στα παιδιά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.
«Αν το παιδί σου νοσήσει σοβαρά, θα τρελαθείς»
Με ξεκάθαρο τρόπο τοποθετήθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε σχέση με τα παιδιά που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού και για το τμήμα του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστο.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, όταν ξεκίνησε η επιδημία τα παιδιά ήταν γύρω στο 13% των κρουσμάτων και τώρα το ποσοστό έχει φτάσει περίπου στο 30%. Όπως ανέφερε αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη Δ και παράλληλα στην αυξημένη ιχνηλάτηση καθώς πραγματοποιούνται πολλά περισσότερα τεστ στα παιδιά σε σύγκριση με πέρσι.
Για τη νόσηση των παιδιών
Ο κ. Βασιλακόπουλος στάθηκε επίσης στους φόβους και τις αμφιβολίες που υπάρχουν γύρω από τον εμβολιασμό των παιδιών. «Ναι ένα παιδί σπάνια θα νοσήσει σοβαρά. Όμως ποιος μου εγγυάται ότι δεν θα γίνει η »στραβή» για το δικό μου παιδί που είναι 11 ετών;».
Μάλιστα, δήλωσε πως το 11χρονο παιδί του θα είναι από τα πρώτα παιδιά στην ηλικία 5-11 ετών που θα κάνει το εμβόλιο στην Ελλάδα, μιας και η έγκριση για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών από την Pfizer βρίσκεται προ των πυλών, όπως ανέφερε.
Σχολιάζοντας την άποψη πως θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά να μην γίνεται παρέμβαση στο ανοσοποιητικό τους, τόνισε πως κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της τρέλας και δεν γίνεται ρισκάρεις να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού με φυσική λοίμωξη. «Αν το παιδί σου μετά νοσήσει σοβαρά, θα τρελαθείς», είπε χαρακτηριστικά.