Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρωθυπουργός όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ τον οποίο συναντά για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, είτε κατ’ ιδίαν, είτε σε άλλα διεθνή φόρα. Οι δύο ηγέτες θα εγκαινιάσουν από κοινού στις 8μμ την έκθεση: «Παρίσι-Αθήνα η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919» στο Λούβρο και στη συνέχεια οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι
Το ταξίδι αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και των παρεμβάσεών του στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ αλλά και των επαφών του στο περιθώριο αυτής όπου έστειλε σαφή μηνύματα προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και να καθίσει σε συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο πρότυπο των συμφωνιών που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο και την Ιταλία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για πολυεπίπεδες και βαρυσήμαντες συναντήσεις του πρωθυπουργού τονίζοντας ότι «έχει καταφέρει να αναβαθμίσει τον πολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος αποτελεσματικά τα εθνικά μας δίκαια και τις επιδιώξεις μας σε όλα τα επίπεδα».
Δεν αιφνιδιαζόμαστε
Μάλιστα ο Γιάννης Οικονόμου συνοψίζοντας τα μηνύματα του πρωθυπουργού σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα ισχυρότερη, οικονομικά καθώς καταγράφει εντυπωσιακούς, για δυτική χώρα ρυθμούς ανάπτυξης, γεωπολιτικά, γιατί «έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών» και στρατιωτικά, μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθούμε».
Η Ελλάδα είναι υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Κατέστησε ταυτόχρονα απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ανέφερε ο κ. Οικονόμου σχετικά με τα μηνύματα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης προς την Τουρκία.
Ο κ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας για έρευνες του Bilim-2 μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ και της περιοχής ευθύνης του υδρογραφικύ σταθμού του Ηρακλείου, όσο και τις εναέριες παραβάσεις, τόνισε ότι «δεν αιφνιδιαζόμαστε από τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο οποιοδήποτε επίπεδο. Η χώρα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, έχει προφανώς την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να κάνει αυτό που απαιτείται κάθε φορά» επισημαίνοντας εκ νέου ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στο επίπεδο της αποτροπής, της διπλωματίας και της διαμόρφωσης συμμαχιών.
Να κάνετε λίγο υπομονή
Ερωτηθείς για το αν στις συζητήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αγορά των επιπλέον Rafale αλλά και τριών φρεγατών Belhara καθώς και το αν θα υπάρξει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει «να κάνετε λίγο υπομονή».
Πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να μεταβαίνουν και αυτοί στο Παρίσι.
Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού.