«Ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη τα “πέταξε” όλα επάνω, σαν να βάζεις εκρηκτικά στα θεμέλια των κτιρίων, καθώς η κατακόρυφη συνιστώσα της δόνησης ήταν εξαιρετικά έντονη και η οριζόντια συνιστώσα ήταν πολύ μικρότερη», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Αρκαλοχώρι υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές σε παλαιά παραδοσιακά κτίρια, ενώ σε καινούργια οι ζημιές δεν είναι σημαντικές. Ειδικά για τα νεότερα κτίσματα, σημείωσε πως εφόσον δεν έχει πάθε κάτι ο σκελετός τους και είναι καλοδομημένα και καλοσυντηρημένα, δεν έχουν πρόβλημα «εφόσον δεν τους έχουμε αλλάξει τα “φώτα” σε τροποποιήσεις».
Αναφορικά με τα παλαιά κτίρια, δηλαδή αυτά που έχουν χτιστεί προ του 1959, επισήμανε πώς επειδή είναι ήδη «λαβωμένα» και «κουρασμένα», μπορεί να υποστούν σημαντική βλάβη ακόμη και με ένα μετασεισμό της τάξης των 4 Ρίχτερ ή των 4,5 Ρίχτερ.
Ωστόσο, ο ομότιμος καθηγητής διευκρίνισε ότι πολλά από τα παλαιά κτίρια – εφόσον είναι καλοσυντηρημένα – είναι αρκετά καλύτερα από τα κτίρια της επόμενης 25ετίας 1960-1985, δηλαδή την περίοδο που «είχαμε το μεγάλο “μπαμ”» στο χώρο των κατασκευών, «χωρίς ελέγχους, μα παλαιούς κανονισμούς, με πυλωτές, προσθήκες και τροποποιήσεις, με σκουριασμένα σίδερα, με κακο-ριγμένο μπετόν και με διάβρωση από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας». «Δηλαδή με συσσωρευμένα προβλήματα, με την ηλικία των κτιρίων να εξαντλείται, ενώ κι εμείς δεν είμαστε και οι καλύτεροι στη συντήρηση της περιουσίας μας», εξήγησε ο κ. Καρύδης.
Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, κάλεσε τους κατοίκους της σεισμόπληκτης περιοχής να περιμένουν πρώτα να ολοκληρωθεί η μετασεισμική ακολουθία και μετά να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.