Η προειδοποίηση του ECDC για αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων έως το τέλος Νοεμβρίου δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού. Οι ειδικοί επιμένουν στη σημασία του εμβολιασμού, καθώς η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε κάποιες χώρες, αλλά και η διαφοροποίηση ανάμεσα σε περιφέρειας της ίδιας χώρας, δεν έχουν αφήσει να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας.
Ο κοροναϊός θα μας ακολουθεί και αυτόν τον χειμώνα, με τους επιστήμονες να επιμένουν στην τήρηση των μέτρων προστασίας και να μην αποκλείουν νέους περιορισμούς.
Ήδη στην Ελλάδα φαίνεται πως στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πανδημία «επελαύνει» και φέρνει μαζί της νέα περιοριστικά μέτρα. Η Βόρεια Ελλάδα που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά και οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές τα κρούσματα αυξάνονται, τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ σήμερα τέθηκαν σε μίνι λοκντάουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισσα.
Κάτω από το 50% το ποσοστό των εμβολιασμών σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα
Η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στη συσχέτιση χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την κακή εικόνα που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ και στη Δράμα όπως και στην Πιερία κινείται εξαιρετικά χαμηλά με 42,56% και 41,63% αντίστοιχα.
«Καμπανάκι» για όλη την Ευρώπη
Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με το ECDC να προειδοποιεί για κίνδυνο να σημειωθεί σημαντική άνοδος των κρουσμάτων, των νοσηλειών και της θνητότητας για τους επόμενους δύο μήνες. Η πολύ υψηλή κυκλοφορία του ιού και τα πλήρως εμβολιασμένα ευάλωτα άτομα εξακολουθούν να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν λοίμωξη με σοβαρά αποτελέσματα.
Μέχρι στιγμής, μόνο το 61% του συνολικού πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχει εμβολιαστεί πλήρως και μόνο τρεις χώρες (Μάλτα, Πορτογαλία, Ισλανδία) έχουν εμβολιάσει περισσότερο από το 75% του συνολικού πληθυσμού τους. Υπάρχει σημαντική διακύμανση στην παροχή εμβολίων σε χώρες και εντός περιφερειών, με αποτέλεσμα μεγάλες αναλογίες του πληθυσμού ΕΕ/ΕΟΧ να παραμένουν επιρρεπείς σε λοίμωξη.
Εμβόλια και μέτρα προστασίας
«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ένας συνδυασμός υψηλής κάλυψης εμβολιασμού και αποτελεσματικής μείωσης των επαφών είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του κινδύνου μεγάλου βάρους της COVID-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αυτό το φθινόπωρο», τονίζει η Διευθύντρια του ECDC Άντρεα Αμμόν.
Προσθέτει ότι «οι χώρες πρέπει να προσπαθούν συνεχώς να αυξάνουν την κάλυψη εμβολιασμού σε όλες τις επιλέξιμες ηλικιακές ομάδες, ανεξάρτητα από τα τρέχοντα επίπεδα κάλυψης εμβολιασμού, για να περιορίσουν το βάρος των λοιμώξεων που θέτει η παραλλαγή Δέλτα. Ανάλογα με την τοπική επιδημιολογική κατάσταση, μπορεί ακόμη να χρειάζονται μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».
Σύμφωνα με την έκθεση οι χώρες με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στο σύνολο του πληθυσμού διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν μία έκρηξη κρουσμάτων, εκτός εάν σημειωθεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου λόγω της εξασθένησης της ανοσίας.
Η έκθεση προβλέπει επίσης ότι θα αναφερθούν μεγαλύτερες αναλογίες κρουσμάτων SARS-CoV-2 μεταξύ των παιδιών τους επόμενους μήνες. Παρεμβάσεις, όπως η φυσική απόσταση, που αποτρέπουν τον συνωστισμό καθώς και η υγιεινή και ο βελτιωμένος αερισμός θα παραμείνουν απαραίτητες για την πρόληψη της μετάδοσης στο σχολικό περιβάλλον.
Νέα δοκιμασία για τα συστήματα υγείας
Όπως πάντα από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού, το ζητούμενο είναι να μην πιεστούν τα συστήματα υγείας. Για αυτόν τον λόγο το ECDC προτείνει τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς αλλά και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Στη χώρα μας τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν από αύριο σε ακόμα τέσσερις περιοχές μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη που συγκεντρώνει πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, λαμβάνονται και εξαιτίας της πίεσης στο σύστημα υγείας. Όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου η πληρότητα στις ΜΕΘ κοροναϊού ξεπερνάει το 90%, γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη να αναστραφεί η πορεία της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή δεν έχουν φύγει από το τραπέζι τα μέτρα που θέτουν κι άλλους περιορισμούς στους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχονται νέοι περιορισμοί για τους κλειστούς χώρους με τους ανεμβολίαστους να υποχρεώνονται σε rapid test.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σε πτωτική πορεία, οι εκτιμήσεις των ειδικών δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων αλλά και η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελούν μονόδρομο για να μην επιστρέψουν οι περιορισμοί που έχουν τόσο ταλαιπωρήσει την κοινωνία και την οικονομία τον 1,5 τελευταίο χρόνο.