Τι κι αν η ιστορία μερικές φορές όντως επαναλαμβάνεται, η περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας, η οποία βρίσκεται και πάλι σε lockdown αποδεικνύει πως εμείς την κάνουμε να… επαναληφθεί.
Η έξαρση της πανδημίας στον Βορρά είναι γεγονός, όπως και η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας από ανεμβολίαστους που χρίζουν νοσηλείας.
Πέρσι περίπου τέτοια περίοδο ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση ενός ακόμη πρωτόγνωρου εγκλεισμού προκειμένου να προστατευθούμε από αυτόν τον θανατηφόρο ιό.
Έναν χρόνο μετά η χώρα μας έχει τόσα αποθέματα ώστε να μπορεί να εμβολιάσει όλους τους ανεμβολίαστους πολίτες μαζί.
Ωστόσο μερικοί επιμένουν να θέλουν να ζήσουν ξανά όσα με τόση χαρά άφηναν πίσω.
Σαφώς κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά, μιας και η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η χώρα δεν υπάρχει περίπτωση να μπει πάλι σε ολικό lockdown.
Ωστόσο η επιμονή αρκετών να μην εμβολιάζονται έχει ως αποτέλεσμα να μπαίνουν ξανά περιοχές στο κόκκινο, να καταγράφεται πάλι κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και οι διασωληνωμένοι να αυξάνονται καθημερινά.
Την ίδια ώρα αρκετοί ειδικοί επαναλαμβάνουν σχεδόν κάθε μέρα την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού, ενώ οι περισσότεροι τονίζουν πως με την παρούσα κατάσταση δεν θα ήταν ασφαλές για ακόμη μία φορά να γιορτάσουμε ούτε τον Άγιο Δημήτριο, αλλά ούτε την 28η Οκτωβρίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα όσα είπε σήμερα ο διακεκριμένος καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ξαναζήσουμε ό,τι ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη.
Κίνδυνος να ξαναζήσουμε ό, τι πέρυσι στη Θεσσαλονίκη
«Αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δε θα υπάρξει πρόβλημα εκεί θα υπάρξει αποκλιμάκωση, εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει» σημείωσε.
«Τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ουσίαν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα μεσοσταθμικά, άλλα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όντως υπάρχει πρόβλημα χωρίς σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλά όσο στο 40%, με 45% δεν υπάρχει τείχος ανοσίας» ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Όπως επισήμανε, «η αντιμετώπιση της πανδημίας η πιο συμμετοχική διαδικασία, στην κοινωνία δε φτάνουν μόνο οι γιατροί και οι κυβερνήσεις, καθένας από εμάς πρέπει να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση».
Η σημασία του εμβολιασμού φαίνεται και από τον αριθμό των θυμάτων
«Οι νεκροί είναι αρκετοί, όχι τόσο όσοι ήταν, με αυτά τα κρούσματα είχαμε 100 περίπου νεκρούς, τώρα έχουμε 30 για να καταλάβετε τη σημασία του εμβολιασμού» διευκρίνισε.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία πάνε τόσο καλύτερα γιατί έχουν 15% με 20% παραπάνω ποσοστό εμβολιασμού. «Να μην φοβάται ο κόσμος να κάνει την τρίτη δόση όσοι πρέπει να πάνε να την κάνουν για να προστατευθούν καλύτερα» υπογράμμισε.
Εστίασε στο έλλειμμα παιδείας «που έχουμε δεχθεί ως κοινωνία τα τελευταία 50 με 60 χρόνια ώστε να μην μπορούμε να δεχθούμε τα επιτεύγματα της επιστήμης».
Σε Μακεδονία και Θράκη το 40% των νέων κρουσμάτων – Αυξημένη θετικότητα σε 6 περιοχές
Υπενθυμίζεται πως χτες τέσσερις ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) μπήκαν στο επίπεδο ετοιμότητας «4» του επιδημιολογικού χάρτη, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στις προτάσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς, όπως αναδεικνύεται και από τη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα θεωρείται κρίσιμη.
Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.187 νέα κρούσματα στην επικράτεια, έπειτα από τη διενέργεια 198.080 διαγνωστικών ελέγχων (μοριακοί και rapid) και 905.476 self test. Από αυτά, τα 864 (39,5%) αφορούν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ τη λίστα των περιοχών κινδύνου συμπληρώνει η Λάρισα με τις 122 σημερινές λοιμώξεις. Μαζί με την τελευταία, λοιπόν, Θεσσαλονίκη (325 κρούσματα), Χαλκιδική (38) και Κιλκίς (21) μπαίνουν από σήμερα στο «κόκκινο» σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση της επιδημίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο επίπεδο παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς (12), Δράμας (50), Ημαθίας (55), Ξάνθης (56), Πιερίας (53), Πέλλας (62) και Καβάλας (44), ενώ στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», «πέφτει» η ΠΕ Αργολίδας (13).
Την αυξημένη διασπορά στις περιοχές αυτές αναδεικνύουν, εκτός από τα ημερήσια κρούσματα, και τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την θετικότητα ανά την επικράτεια.
Αυτή την εβδομάδα, συγκεκριμένα, τόσο το Rt (δείκτης μεταδοτικότητας) όσο και το ποσοστό θετικότητας είναι μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (0,95 και 1,01% αντίστοιχα), ωστόσο, υπάρχουν έξι περιοχές που ξεπερνούν τον μέσο όρο θετικότητας της επικράτειας, υποδεικνύοντας το λεπτό σκοινί στο οποίο ισορροπούν. Οι περιοχές αυτές είναι η Καστοριά (1,73%), η Πιερία (1,34%), η Ημαθία (1,20%), η Δράμα (1,19%), η Λάρισα (1,02%) αλλά και η Μύκονος (1,16%) που βρίσκεται σταθερά από το καλοκαίρι πάνω από τον μέσο όρο. Τέλος, καλή χαρακτηρίζεται προς το παρόν η κατάσταση στην Αττική, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 579 νέες λοιμώξεις.
Κάτω από το 50% το ποσοστό των εμβολιασμών σε περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα
Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στη συσχέτιση χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο την κακή εικόνα που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη Θεσσαλονίκη είναι 50,08%, στη Χαλκιδική 46,84%, στο Κιλκίς 41,00%, στη Λάρισα 49,91%, ενώ και στη Δράμα όπως και στην Πιερία κινείται εξαιρετικά χαμηλά με 42,56% και 41,63% αντίστοιχα.
«Καμπανάκι» Παγώνη για τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Βόρεια Ελλάδα
Τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα ανησυχούν τη Ματίνα Παγώνη, η οποία εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία μέσω της εκπομπής Κοινωνία Ώρα MEGA.
«Όλη η Βόρεια Ελλάδα κοκκίνισε. Υπάρχουν πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 40%, γιατί δεν έχουν πειστεί. 1 στα 3 κρούσματα σε ορισμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδας είναι παιδιά. Πιέζεται το σύστημα. Πάνω από 90% καλυμμένες είναι οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Αν καλυφθεί το 10% πού θα πάει ο κόσμος να νοσηλευτεί», αναρωτήθηκε η γιατρός.
Σχετικά με τη συνάντηση που είχε χθες η ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι ζήτησαν από τον υπουργό την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων, καθώς υπάρχουν μεγάλες αναμονές.
«Να εξυπηρετηθούν τα τακτικά χειρουργεία κανονικά» – υπήρξε μείωση χειρουργείων έως 80%. Δεν μπορούμε να είμαστε νοσοκομεία μιας νόσου», τόνισε. Τέλος, η γιατρός αναφέρθηκε στη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, η οποία ξεκίνησε για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60.
«Η τρίτη δόση βοηθά πάρα πολύ, ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους. Αυξάνει πολύ τα αντισώματα», είπε. «Να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και να πάνε να εμβολιαστούν. Εάν αυτό δεν το συνειδητοποιήσουν θα τρέχουμε να φτάσουμε το τείχος ανοσίας. Μπροστά ο κοροναϊός και πίσω εμείς», πρόσθεσε.