Αντί για τις τελευταίες τάσεις της μόδας για τη φθινοπωρινή σεζόν, σπουδαία έργα τέχνης από το Μουσείο Μπενάκη, κι αντί για κούκλες, καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να δουν στις βιτρίνες του The Mall Athens το Σάββατο στις 18.00 οι επισκέπτες.

Κι αυτό διότι εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των Αγωνιστών του 1821 “ζωντανεύουν” με την τεχνική των Tableaux Vivants στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης που διοργανώνει το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού MΟΡΙΑΣ 21.

“Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια” έργο του Διονύσιου Τσόκου, “Ο όρκος των αγωνιστών στην εκκλησία της Αγίας Λαύρας” και “Το καραούλι” του Θεόδωρου Βρυζάκη, οι “Έλληνες φυγάδες μετά την καταστροφή της Χίου” του Sir Charles Lock Eastlake, η “Αποτυχία επιχειρήσεως” του Henri Decaisne και “Ο χορός του Ζαλόγγου” του January Suchodolski είναι τα έργα που έχουν επιλεγεί για να μετατραπούν σε Tableaux Vivants για την ειδική αυτή δράση, η οποία βασίζεται σε ιδέα και αποτελεί δράση ιδέα της εταιρίας Discover Greek Culture.

Το πρωτότυπα έργα περιλαμβάνονται στην επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» που αποτελεί συνδιοργάνωση του Μουσείου Μπενάκη με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank, που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.

Τη χορογραφία και το casting της δράσης που έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι έχει αναλάβει η Φρόσω Κορρού, την εικαστική εγκατάσταση η Όλγα Μπρούμα, και τη διεύθυνση παραγωγής ο Ανδρέας Βάλμης. Ερμηνεύουν οι: Κατερίνα Κρανίδη, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Διονύσης Λάνης και Πέτρα Μαυρίδη.

Τέλος να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία «ΜΟΡΙΑΣ 21» δημιουργήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου με την συμμετοχή περισσοτέρων από 74 ιδρυμάτων, φορέων και εταιριών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την επιστημονική τεκμηρίωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με στρατηγικό συνεργάτη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους Ανατολικής Μάνης, Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Κορινθίων, Μονεμβασίας, Ναυπλιέων, Πύλου-Νέστορος, Τρίπολης, καθώς και με τους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας, Τριφυλίας, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία 1821-2021».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στη σελίδα www.morias21.com