Ο κοροναϊός δεν λέει να υποχωρήσει στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες του πλανήτη, κάτι που υπογραμμίζεται από τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι και σήμερα Δευτέρα καταγράφηκε αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων στη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.125. Από τη ζωή εξαιτίας του κοροναϊού έφυγαν σήμερα άλλοι 36 συμπολίτες μας, ενώ 342 δίνουν μάχη αφού είναι διασωληνωμένοι.
Αιχμές Λινού για τον αριθμό των κρουσμάτων
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ορισμένοι κρίνοντας από τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνονται, θεωρούν ότι υπάρχει σταθεροποίηση ή ακόμα και καλυτέρευση της κατάστασης. Μια από τις επιστήμονες που έχει αντιδράσει σε σχέση με τέτοια συμπεράσματα, είναι η Αθηνά Λινού.
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην ιστοσελίδα newsbomb.gr, σημείωσε ότι: «Τα κρούσματα θα αυξηθούν. Δεν ξέρω πως επιλέγονται τα άτομα που κάνουν τεστ καθημερινά. Αν δούμε τους αριθμούς οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά ψηλά. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Δεν έχουμε πραγματική ύφεση».
Έρχεται νέο κύμα πριν τον Νοέμβριο
Η καθηγήτρια δεν είναι καθόλου αισιόδοξη για την πορεία του κοροναϊού, την ώρα που ο καιρός χειροτερεύει και ο κόσμος θα αρχίσει να βρίσκεται πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Όπως επεσήμανε η κ. Λινού οι περισσότεροι που νοσούν αυτό το διάστημα είναι νέοι και εμβολιασμένοι γι’ αυτό και δεν αυξάνονται περαιτέρω οι διασωληνωμένοι. «Όμως αν συνεχίσουμε έτσι πολύ νωρίτερα από τον Νοέμβριο τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. Ωστόσο είναι δύσκολες οι προβλέψεις για τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων».
Σε «Συμπληγάδες» το κυβερνητικό επιτελείο
Αυτή η κατάσταση αναμένεται να φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο, από αυτή που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση, και μάλιστα δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει επαναλάβει πολλές φορές και σε κατηγορηματικό τόνο ότι lockdown για τους εμβολιασμένους δεν πρόκειται να υπάρξει.
Τι συμβαίνει, όμως, στην πράξη; Οι εμβολιασμένοι έχουν μπει στο ίδιο «τσουβάλι» με τους ανεμβολίαστους στις περιοχές που έχουν τεθεί σε καθεστώς μερικού lockdown. Η δυσαρέσκεια από αυτό το τμήμα του πληθυσμού είναι μεγάλη, καθώς θεωρούν ότι έχουν ακολουθήσει τους κανόνες που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση με τις εισηγήσεις των ειδικών.
Από την άλλη, δυσαρέσκεια υπάρχει και από τους ανεμβολίαστους που θεωρούν ότι γίνονται πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί.
Τα σενάρια για τις έξτρα ελευθερίες στους εμβολιασμένους
Τις τελευταίες ώρες, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια ότι ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές τα μέτρα δεν θα αφορούν όσους είναι εμβολιασμένοι. Σύμφωνα λοιπόν με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, οι εμβολιασμένοι δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό στις «κόκκινες» περιοχές όπου έχει ανακοινωθεί μίνι lockdown.
Αναλυτικότερα, δεν θα αφορά τους εμβολιασμένους ούτε το ωράριο κυκλοφορίας, με την απαγόρευση στη 01:00, ούτε για τη μουσική, αλλά ούτε και τον χορό. Μουσική και χορός θα επιτρέπεται για τους εμβολιασμένους σε όλες τις περιοχές σε όλα τα καταστήματα εστίασης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιθυμεί να πιέσει, να «σπρώξει» ακόμα περισσότερους ανεμβολίαστους να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό αφού οι ρυθμοί εμβολιασμού έχουν πέσει.
Πότε θα υπάρξουν ανακοινώσεις;
Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την ερχόμενη Τετάρτη, ο οποίος αναμένεται να στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού.
Ουσιαστικά, οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να ληφθούν αφού στα μέρη που βρίσκονται οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος και συνεπώς μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του νωρίτερα στον ΣΚΑΪ.
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι δεν πρόκειται για τιμωρία ή περισσότερη ελευθερία. «Είναι θέμα επιστημονικών δεδομένων το βλέπετε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αποκτούν δικαιώματα φυσιολογικής κανονικής οικονομικής και κοινωνικής ζωής και συνεχώς θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Όποιος εμβολιάζεται φτάνει πιο κοντά σε μια φυσιολογική ζωή», είπε χαρακτηριστικά.
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και από εργαζόμενους
Να σημειώσουμε ότι αντιδράσεις για το καθεστώς των μίνι lockdown υπάρχουν και από εργαζόμενους που βιώνουν για άλλη μια φορά τον εφιάλτη της ανεργίας. Χαρακτηριστική είναι η κινητοποίηση που έκαναν οι DJs στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να αλλάξουν τα μέτρα ή να τους δοθεί αποζημίωση.
Μια ακόμα παρατήρηση που υπάρχει αναφορικά με το καθεστώς των τοπικών lockdown είναι ότι οι πολίτες αλλάζουν Περιφερειακή Ενότητα για να αποφύγουν τους περιορισμούς και να διασκεδάσουν. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των πολιτών από τη Θεσσαλονίκη που ταξιδεύουν στις Σέρρες, όπου δεν υπάρχει τοπικό lockdown.
Όλα τα παραπάνω «πονοκεφαλιάζουν» το κυβερνητικό επιτελείο και τους ειδικούς. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να βρει την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που έχει υποσχεθεί, αλλά και τον υγειονομικό κίνδυνο τον οποίο επισημαίνουν οι ειδικοί για τον νέο κύμα κοροναϊού που έρχεται και για την πίεση στο ΕΣΥ. Ο γρίφος για άλλη μια φορά είναι δύσκολος…