Μετρ των αποδράσεων, απαγωγές διακεκριμένων προσώπων, αλλά και ο εγκέφαλος πίσω από τη μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας, αυτής στην Καλαμπάκα, ο βαρυποινίτης Νίκος Παλαιοκώστας, αύριο θα περάσει την πύλη εξόδου των φυλακών του Αγίου Στεφάνου Πατρών καθώς αποφυλακίζεται για λόγους υγείας.
Ο μέχρι σήμερα κρατούμενος, αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων και νεφρικής ανεπάρκειας που καθιστά αναγκαία την συχνότατη μεταγωγή του σε νοσοκομείο για αιμοκάθαρση.
Ο Νίκος Παλαιοκώστας γεννήθηκε το 1966 στο χωριό Μοσχόφυτο των Τρικάλων. Ήταν ένα από τα πέντε παιδιά του Λεωνίδα και της Γεωργίας Παλαιοκώστα. Το 1979 αποφασίζει να μπαρκάρει στα καράβια. Πολύ γρήγορα, όμως, θα εγκαταλείψει τη θάλασσα και θα επιδοθεί σε μικροκλοπές και διαρρήξεις. Συνεργός του σε αυτού του είδους τις παράνομες δραστηριότητες θα είναι ο μικρότερος αδερφός του, ο Βασίλης. Ο Βασίλης και ο Νίκος ήταν πολύ δεμένοι ακόμη από την παιδική τους ηλικία. Ένα γεγονός που αποδεικνύει το δέσιμο τους είναι πως, μικροί ακόμα, όταν χιόνιζε αρκετά, τον έβαζε επάνω στους ώμους του για να τον μεταφέρει στο σχολείο, το οποίο ήταν αρκετά χιλιόμετρα μακριά.
Η σύλληψη του γνωστού ως και «Άπιαστου» ή «Φαντομά» ή «Ρομπέν των Δασών» ή «Αγρίμι των βουνών» το 2006, ήταν ο δικός του επίλογος – ταφόπλακα.
Είναι Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου του 2006. Ο «Φαντομάς» Νίκος Παλαιοκώστας συλλαμβάνεται στο χωριό Λιβάδι στον Παρνασσό. Η «Οδύσσεια» της Ελληνικής αστυνομίας λαμβάνει επίσημα τέλος, αφού ο Παλαιοκώστας ήταν καταζητούμενος για τουλάχιστον 16 ολόκληρα χρόνια. Οι πρώτες λέξεις που βγαίνουν από το στόμα του είναι σχεδόν αφοπλιστικές: «Κάνατε την τύχη σας». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, η σύλληψη γίνεται σε μπλόκο που είχε στήσει η αστυνομία της Λιβαδειάς. Στην καταδίωξη που είχε προηγηθεί από τρία τζιπ επαναδρωμένα με δέκα καλά εξοπλισμένους αστυνομικούς, βρίσκεται ένα αυτόματο όπλο και σφαίρες.
Ο Νίκος Παλαιοκώστας θα κάνει τις πρώτες του επαφές με τον υπόκοσμο, όταν θα γνωρίσει τον περιβόητο «Καλλιτέχνη» ή Κώστα Σαμαρά. Είναι εκείνος που θα τον «μυήσει» σε ληστείες και σε διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων. Το 1988 συλλαμβάνεται μαζί με τον αδερφό του, Βασίλη. Στη δικογραφία που θα σχηματιστεί θα τους αποδοθούν λίγο ή πολύ, 27 κλοπές και διαρρήξεις.
Στις 18 Δεκεμβρίου 1988 δραπετεύει με τη βοήθεια του αδερφού του, Βασίλη. Ως δραπέτης, πλέον, συνεχίζει τις κλοπές και ετοιμάζει σχέδιο απόδρασης – αυτήν τη φορά για τον αδερφό του, για να συλληφθεί ξανά από την αστυνομία στις 3 Φεβρουαρίου 1990, όμως αποφυλακίζεται με εγγύηση.
Ο Βασίλης Παλαιοκώστας δραπετεύει από τις περιβόητες φυλακές της Χαλκίδας τον Δεκέμβριο του 1990. Έτσι εκ νέου θα συσταθεί αυτή τη φορά η περίφημη «συμμορία των πέντε».
Δηλαδή Νίκος και Βασίλης Παλαιοκώστας, Κώστας Σαμαράς, Μιχάλης Μακρυγιάννης και Παύλος Κερεμίδης. Ο στόχος αυτή τη φορά δεν είναι οι μικροκλοπές, αλλά οι «μεγάλες μπίζνες» που σημαίνει στην ουσία ληστείες τραπεζών. Η ομάδα διαπράττει 16 ληστείες σε πανελλαδικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρονται: Εθνική Τράπεζα στα Σέρβια της Κοζάνης (1991), Εθνική Τράπεζα Καρδίτσας (1991), Εμπορική Τράπεζα Ιωάννινα (1991), Εμπορική Τράπεζα Μελίκη της Ημαθίας (1994), Εμπορική Τράπεζα στη Σιάτιστα της Κοζάνης (1995) κτλ.
Η απαγωγή του βιομήχανου Αλέξανδρου Χαΐτογλου
Στις 15 Δεκεμβρίου του 1995 ο Νίκος Παλαιοκώστας μαζί με τον αδερφό του Βασίλη και με τον Παύλο Κερεμίδη, θα απαγάγουν τον Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Πρόκειται για τον επιχειρηματία και «βασιλιά» της εταιρείας «Μακεδονικός Χαλβάς». Στόχος όμως είναι και ο αδερφός του Αλέξανδρου Χαΐτόγλου, ο Κώστας Χαΐτογλου, που πρόσφατα είχε κερδίσει στο ΛΟΤΤΟ το ποσό των 160.000.000 εκατομμυρίων δραχμών. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Αλέξανδρος Χαΐτογλου αφήνεται ελεύθερος, αφού παίρνουν τα λύτρα, με τους δράστες να επικηρύσσονται με το ποσό των 250.000.000 εκατομμυρίων δραχμών.
Δεν ήταν κλέφτες, ήταν απαγωγείς, και τους ενδιέφεραν αποκλειστικά και μόνο τα λύτρα. Κατά τα άλλα, ένα έχω να πω, ότι μου φέρθηκαν πολύ καλά και αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα υγιής. Αρκεί να αναφέρω, ότι η τσάντα που είχα με χρήματα, μου την επέστρεψαν χωρίς να πάρουν τίποτα. Η απαγωγή έγινε στην περιοχή Γαλήνης Ωραιοκάστρου. Όπως κάθε ημέρα, συνηθίζω να πηγαίνω να παραλάβω το παιδί μου από το σχολείο και ακολουθώ ένα απόμερο χωματόδρομο. Με σταμάτησαν δύο άνθρωποι, οπλισμένοι σαν αστακοί, και βέβαια μου ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους. Μου φέρθηκαν σαν πραγματικοί επαγγελματίες απαγωγείς. Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν υπήρχαν περιθώρια αντίδρασης, γιατί ήταν αποφασισμένοι για όλα.
4 Ιούνιου του 2006 και ο Νίκος Παλαιοκώστας οργανώνει με κάθε λεπτομέρεια την απόδραση του αδερφού του Βασίλη από τον Κορυδαλλό. Αυτή η απόδραση, όμως, θα διαφέρει από όλες όσες είχαν γίνει ως το 2006, αφού θα περιλαμβάνει ένα… ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ! Χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα και νοικιάζοντας ένα ελικόπτερο αναψυχής, ξεγελούν τον πιλότο. Στη συνέχεια, τον κρατούν όμηρο και τον απειλούν με εκρηκτικά και χειροβομβίδες για να τον αναγκάσουν να «συνεργαστεί». Και όντως, στις 18:30, ένα μικρό ελικόπτερο προσγειώνεται στο προαύλιο των φυλακών για να παραλάβει τον Βασίλη Παλιοκώστα και τον Αλκέτ Ριτζάι, έναν Αλβανό κακοποιό, γεννημένο το 1978 και ο οποίος είχε απασχολήσει σοβαρά τις διωκτικές αρχές για πάρα πολλά έτη. Όμως τον Σεπτέβριο του 2006 ο Νίκος Παλαιοκώστας πλέον συλλαμβάνεται!
Ο Νίκος Παλαιοκώστας ήξερε πολύ καλά τι έκανε στο «σχέδιο απόδραση από τον Κορυδαλλό», αφού κατάφερε να αιφνιδιάσει τους φύλακες και να τους δημιουργήσει πλήρη σύγχυση. Ο λόγος ήταν πολύ απλός: Το ελικόπτερο ήταν λευκού χρώματος με μπλε λωρίδες και έμοιαζε με αυτά της ελληνικής αστυνομίας. Επιπλέον την ώρα εκείνη βρίσκονταν στον αέρα περίπου 18 ελικόπτερα, τα οποία διασφάλιζαν την ομαλή διεξαγωγή του «Ράλι Ακρόπολις».
Ως σήμερα, ο Νίκος Παλαιοκώστας κρατείται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Νίκος Παλαιοκώστας θα εκτίσει ποινή στερητική της ελευθερίας για 197 έτη και 376 μήνες. Δεν δημιουργεί πρόβλημα με το σωφρονιστικό προσωπικό ή με τους άλλους κρατούμενους. Το 2018 και μετά από 13 αιτήσεις άδειας, η αίτηση του γίνεται αρχικά δεκτή και μετέπειτα απορρίπτεται. Η απάντηση πάντοτε ίδια: «Το αίτημά σας για χορήγηση αδείας απερρίφθη, διότι η ποινική σας κατάσταση και η σχέση με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής».