Στη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού αναφέρθηκε -για ακόμη μια φορά- παραθέτοντας σχετικά στοιχεία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Συγκρίνοντας ποσοστά εμβολιασμών με βάση στοιχεία του ΕΟΔΥ, όπως επισημαίνει η κ. Γκάγκα, οι θάνατοι μειώνονται όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί. «Από το 20% στο 85% εμβολιαστική κάλυψη, μείωση θανάτων 20 φορές» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, «αν πάμε στο 85%, θα έχουμε 5 φορές λιγότερους θανάτους».
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει εμβολιάσει πλήρως το 59% του πληθυσμού της, ενώ οι θάνατοι (τις τελευταίες 14 ημέρες) ανά ένα εκατ. πληθυσμού ανέρχονται σε 43.
Σημειώνεται πως οι θάνατοι ασθενών με Covid-19 στη χώρα μας ανήλθαν σε 22 το τελευταίο 24ωρο, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.069 θάνατοι.
Όσο μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού τόσο λιγότεροι θάνατοι. Από το 20% στο 85% εμβολιαστική κάλυψη, μείωση θανάτων 20 φορές. Αν πάμε στο 85%, θα έχουμε 5 φορές λιγότερους θανάτους. Στοιχεία από ΕΟΔΥ. pic.twitter.com/mGsdDcFsKx
— Mina Gaga (@MinaGagaP) October 9, 2021
Η μεγάλη μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός
Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τον κοροναϊό, η κ. Γκάγκα συνέδεσε το τέλος της πανδημίας με τον βαθμό ανοσίας έναντι της covid-19 που θα επιτευχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζοντας ότι «ειδικά αντιικά φάρμακα που κάνουν καλά κάθε ασθενή, δεν έχουμε. Η μεγάλη μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός».
Αναφερόμενη στα RΝΑ εμβόλια, σημείωσε: «Όλη αυτή η παραπληροφόρηση που υπάρχει γύρω από το RΝΑ και πως θα αγγίξει το γενετικό μας υλικό, είναι τελείως αβάσιμη. Αντίθετα, είσοδος όλου του γενετικού υλικού του ιού είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη φυσική μόλυνση στις ιώσεις: Όλοι οι ιοί μεταφράζονται και πολλαπλασιάζονται μέσα στα κύτταρα μας, δεν έχουν δικό τους σύστημα για αναπαραγωγή, ‘Αρα, στη φυσική λοίμωξη υπάρχει πολύ μεγάλη έκθεση και όμως αλλαγές στα κύτταρά μας δεν έχουμε. Η τεχνολογία RΝΑ μας προστατεύει, είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα της επιστήμης και ας θυμηθούμε ότι τα πρώτα RΝΑ εμβόλια ξεκίνησαν 30 χρόνια πριν. Είναι μια τεχνολογία που την είχαμε, δεν είναι καινούργια, και είναι πολύ σημαντικό που την έχουμε».
Σχετικά με την μίξη των εμβολίων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «η αναμνηστική δόση δεν είναι απαραίτητο να γίνει με το ίδιο εμβόλιο. Όπως και για τον τέτανο ή τη γρίπη, όπου δεν λειτουργεί δεσμευτικά το εμβόλιο που έγινε την προηγούμενη φορά ή την προηγούμενη χρονιά, έτσι και για τον Covid-19 δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο εμβόλιο».