Ήταν η πρώτη που «μυρίστηκε αίμα». Εκείνη που όταν άκουσε το περιβόητο «πουλάω τη Νιούκαστλ» που ξεστόμισε λίγο πριν τα προηγούμενα Χριστούγεννα ο Μάικ Άσλεϊ, σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τους ανθρώπους που γνώριζε ότι θα τη βοηθούσαν να μπει και πάλι στο παιχνίδι που της άρεσε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έκανε στη ζωή της. Στο παιχνίδι της λαμπερής Premier League.
Η Αμάντα Στέιβλι είναι το πρόσωπο των ημερών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Περισσότερο ίσως και από τον ίδιο τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον Σαουδάραβα κροίσο, ο οποίος είναι εδώ και μερικές ώρες το νέο αφεντικό της Νιούκαστλ. Προσδοκώντας να τη φέρει στην κορυφή του αγγλικού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και έχοντας ως σύμμαχο τα αμέτρητα χρήματά του. Κι όταν λέμε αμέτρητα κυριολεκτούμε.
Η Στέιβλι δεν είναι… χθεσινή στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι του πιο λαμπερού πρωταθλήματος του κόσμου. Ήταν «μέσα» στο deal ενός άλλου ζάμπλουτου με ομάδα της Premier League. Του Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και της Μάντσεστερ Σίτι. Η συμμετοχή της σε εκείνη την αγοραπωλησία της απέφερε μια έπαυλη αξίας 11,1 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν το «ευχαριστώ» του Άραβα Κροίσου για τις υπηρεσίες της.
«Δεν πρόκειται για τα λεφτά. Δεν με νοιάζει αν έβγαλα 8 εκατομμύρια λίρες ή 200 εκατομμύρια λίρες. Απλώς θέλω να ξαπλώνω κάθε βράδυ στο κρεβάτι μου και να λέω στον εαυτό μου ότι έχω κάνει καλή δουλειά», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της αναφερόμενη στα διάφορα deals στα οποία εμπλέκεται εκείνη και η εταιρεία της. Εδώ όμως, στην περίπτωση της Νιούκαστλ, δεν αποτελεί απλά ένα μέρος της συμφωνίας. Κατέχει, πλέον, το 10% του πλειοψηφικού πακέτου, ήταν εκείνη που έλαβε μέρος σε όλες τις διαπραγματεύσεις, εκείνη που θα έχει πλέον λόγο στα πάντα γύρω από την ομάδα. Εκείνη που έχει όραμα να φτάσει τις «καρακάξες» μέχρι την κορυφή.
«Η Νιούκαστλ αξίζει να είναι στην κορυφή της Premier League. Θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Θα πάρει χρόνο, όμως θα τα καταφέρουμε. Είμαστε περήφανοι που είμαστε κομμάτι της Premier League. Είναι ένα απίστευτα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, που αγαπάμε. Το ποδόσφαιρο της Premier League είναι το καλύτερο στον κόσμο, η Νιούκαστλ είναι η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Θέλουμε να κατακτήσουμε τίτλους προφανώς. Να είμαστε στην κορυφή της Premier League και της Ευρώπης.
Αλλά για να πάρουμε τίτλους σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Θέλουμε όλοι να δουλέψουν μαζί μας και να χτίσουμε την ομάδα, όπως χρειάζεται», ανέφερε στο Sky Sports η νέα διευθύντρια του αγγλικού συλλόγου, την ώρα που ο κόσμος που είχε μαζευτεί έξω από το γήπεδο της Νιούκαστλ αποθέωνε και εκείνη και όλο το fund που θα ελέγχει πλέον την αγαπημένη τους ομάδα.
Το μόντελινγκ, η κατάθλιψη, ο πρίγκιπας Άντριου και το εστιατόριο
Η Στέιβλι είναι κόρη ενός πλούσιο γαιοκτήμονα από το Γιορκσάιρ και η πρώτη της επιχειρηματική απόπειρα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Πήρε ένα τραπεζικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει ένα εστιατόριο. Και από τότε ξεκίνησε να ασχολείται με τα σπορ.
Ακριβώς δίπλα από το «Stocks» (ήταν το όνομα του εστιατορίου) βρισκόταν ο ιππόδρομος του Νιουμάρκετ. Οι ιδιοκτήτες των αλόγων, κατά κύριο λόγω ζάμπλουτοι Βρετανοί, ήταν πελάτες της και αυτό αποτέλεσε και το διαβατήριο προκειμένου να αποκτήσει διασυνδέσεις στη χώρα που θα τη βοηθούσαν στη συνέχεια να ανέβει κι εκείνη στα σκαλοπάτια της «ευγενής» τάξης της Βρετανίας. Γνωρίστηκε με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σερ Φίλιπ Γκριν, με την πρωθυπουργό Τερέσα Μέι, ενώ η σχέση της με τον Πρίγκιπα Άντριου ήταν εκείνη που της άνοιξε οριστικά τις πόρτες για την υψηλή κοινωνία της χώρας. Μια σχέση που δεν κατέληξε σε γάμο, αφού η Στέιβλι αρνήθηκε την πρόταση γάμου που της έκανε το 2003 ο γιος της βασίλισσας Ελισσάβετ. Δεν θέλησε ποτέ να γίνει «η κυρία του Μπάκιγχαμ».
Πριν από το εστιατόριο η Στέιβλι είχε ακολουθήσει τον δρόμο του μόντελινγκ, σπουδάζοντας παράλληλα μοντέρνες διαλέκτους στο Κέμπριτζ, για το οποίο είχε πάρει υποτροφία. Σπουδές τις οποίες εγκατέλειψε ξαφνικά λόγω κατάθλιψης από τον θάνατο του παππού της. Πως την ξεπέρασε; Δουλεύοντας. Δουλεύοντας νυχθημερόν, απασχολώντας το μυαλό της. Συνήθως με το πώς θα φτάσει στο σημείο να ανεβάσει την προσωπική της περιουσία, η οποία αυτή τη στιγμή ξεπερνά τα 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία PCP Capital Partners στην οποία είναι διευθύνουσα σύμβουλος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.
Η Αμάντα Στέιβλι μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ του Ντουμπάι και του Λονδίνου, στο οποίο κατέχει μια πολυτελέστατη βίλα στο κέντρο της πόλης. Μετακινείται με Rolls-Royce Phantom, πετάει με ιδιωτικά τζετ, είναι παντρεμένη με τον Ιρανό, Μεχράντ Γκοντρούσι, ο οποίος εργαζόταν στην εταιρεία της και έχουν ένα παιδί, τον Αλεξάντερ. Ο Γκοντρούσι είναι και ο άνθρωπος που την… ανέχεται, αφού κάποτε η ίδια είχε δηλώσει πως «όποιος με παντρευτεί θα πρέπει να είναι ήρωας της κολάσεως για να με αντέξει στη ζωή του».
Πλέον η Αμάντα Στέιβλι θα εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο στην αθλητική επικαιρότητα. Η Premier League αποκτά ακόμα μια ομάδα που βρίσκεται στα χέρια ζάμπλουτων και η οποία ευελπιστεί να γίνει η επόμενη Μάντσεστερ Σίτι. Η Premier League αποκτά και ακόμα μία «Σιδηρά Κυρία», η οποία ευελπιστεί να γίνει – και να ξεπεράσει – την «τσαρίνα» Μαρίνα Γκρανόφσκαγια που είναι ο άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ρομάν Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι.