Αύξηση 12% σημείωσε το χρέος των φτωχών χωρών και ανήλθε στο ύψος ρεκόρ των 860 δισ. δολαρίων, καθώς η πανδημία οδήγησε τις χώρες να υιοθετήσουν δημοσιονομικά, χρηματοοικονομικά και νομισματικά πακέτα κινήτρων για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, σύμφωνα την έκθεση «Διεθνή Στατιστικά Χρέους 2022» της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η έκθεση ανάδειξε, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, ότι οι φτωχές χώρες έγιναν πιο εύθραυστες οικονομικά λόγω αύξηση του χρέους τους και κάλεσε για επείγοντα βήματα ώστε οι χώρες να βοηθηθούν και πετύχουν πιο βιώσιμα επίπεδα χρέους.
«Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του χρέους, της ταχύτερης αναδιάρθρωσης και της βελτίωσης της διαφάνειας», δήλωσε ο Μάλπας.«Τα βιώσιμα επίπεδα χρέους» εξηγεί «είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση της φτώχειας».
Tα στοιχεία της έκθεσης
Σύμφωνα με την έκθεση το εξωτερικό χρέος των χωρών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σημείωσε άνοδο της τάξης του 5,3% και εκτοξεύτηκε στα 5,3 τρισ. δολάρια, με επιπτώσεις σε όλες τις χώρες παγκοσμίως.
Η αύξηση του εξωτερικού χρέους ξεπέρασε το ΑΕΠ και την αύξηση των εξαγωγών, με το λόγο εξωτερικού χρέους προς ΑΕΠ, με εξαίρεση την Κίνα, να αυξάνεται πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 42% το 2020, ενώ ο λόγος χρέους προς εξαγωγές αυξήθηκε στο 154% το 2020 από 126% το 2019.
Η έκθεση έδειξε ότι οι καθαρές εισροές από πολυμερείς πιστωτές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκαν στα 117 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, το υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία.
Ο καθαρός δανεισμός σε χώρες χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε κατά 25% στα 71 δισεκατομμύρια δολάρια, επίσης το υψηλότερο επίπεδο σε μια δεκαετία, με το ΔΝΤ και άλλους πολυμερείς πιστωτές να παρέχουν 42 δισεκατομμύρια δολάρια και τους διμερείς πιστωτές 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε.
Με στόχο το βιώσιμο χρέος
Ο Μάλπας είπε ότι χρειάζονται επειγόντως προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους, καθώς λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους η Πρωτοβουλία της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών για την αναστολή της οφειλής (DSSI), η οποία έχει προσφέρει προσωρινή αναβολή πληρωμών χρέους.
Η G20 και η Λέσχη των επίσημων πιστωτών του Παρισιού ξεκίνησαν πέρυσι ένα Κοινό Πλαίσιο για τη διαχείριση χρεών ώστε οι χώρες με μη βιώσιμα επίπεδα χρέους να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση, αλλά μόνο τρεις χώρες – Αιθιοπία, Τσαντ και Ζάμπια – to έχουν εφαρμόσει μέχρι στιγμής.
Καμπανάκι χτυπάει και η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάρμεν Ράινχαρτ δηλώντας ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπερχρεωμένες χώρες μπορεί να επιδεινωθούν καθώς αυξάνονται τα επιτόκια.