Τους 41 έφτασαν σήμερα οι θάνατοι από την πανδημία στην Ελλάδα, αφού ο κοροναϊός επιμένει να «πολιορκεί» τη χώρα. Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ ήταν 2.383, ενώ οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αφού 331 άνθρωποι δίνουν μάχη για τη ζωή τους.
Ανησυχία δεν υπάρχει μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που συνεχώς καταγράφουν πολλά κρούσματα, αλλά και για περιοχές, όπως η Λάρισα όπου σήμερα εντοπίστηκαν 194 κρούσματα.
Από τη μεριά της κυβέρνησης και των ειδικών, συνεχίζονται οι εκκλήσεις για τον εμβολιασμό όσων δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Στη σημερινή ενημέρωση για τον κοροναϊό, μάλιστα, η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε και για την αξία της τρίτης δόσης του εμβολίου μετά από σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.
«Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας. Ενώ από τα δεδομένα ασφάλειας που προκύπτουν από μελέτες τόσο από το Ισραήλ, όσο και από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση.
Θα πρέπει να πούμε ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις».
Η τοποθέτηση της Μαρίας Θεοδωρίδου
Τι θα γινόταν αν όλοι κάναμε το εμβόλιο
Η Μαρία Θεοδωρίδου δεν είναι η μοναδική ειδικός που συνεχίζει να κάνει εκκλήσεις για τον εμβολιασμό όλων των πολιτών. Χαρακτηριστική για την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά και την αξία των εμβολίων ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη που τόνισε ότι αν όλοι είχαμε κάνει το εμβόλιο οι θάνατοι θα ήταν μόλις 1 έως 5 ημερησίως.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι: «Μέχρι τις γιορτές θα έχουμε 3.000 επιπλέον θανάτους, και θα πέσουμε σε λιγότερους μόνο αν ξεπεράσουμε το 65 με 70% εμβολιαστική κάλυψη». Αν δεν πιάσουμε το 65% με 67% κάλυψη προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες πρόσθεσε ο καθηγητής.
«Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε», τόνισε.
«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα».
Πάντως, όπως εξήγησε, ο μέσος όρος των θανάτων από τις 1 έως τις 20 Σεπτεμβρίου ήταν 38 θάνατοι ημερησίως, από 20 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 31 ημερησίως.
Το τέταρτο κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους
Ο Νίκος Τζανάκης διευκρίνισε ότι το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων. «Το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι με μαγικό τρόπο τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν θα πάμε σε 4.000 και 5.000 κρούσματα ημερησίως, θα πάμε μεταξύ 2.000 και 2.500 ενδεχομένως, θα έχουμε και πτώση, υπό την προϋπόθεση ότι τηρηθούν τα μέτρα.
Για τον δακτύλιο εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «θέλει μεγάλη προσοχή δεν πρέπει να κάνουμε όλα μαζί πριν κάποια επιτροπή αποτιμήσει το ένα μετρό σε συνδυασμό με το άλλο τι θα επιβαρύνει».
Σε ό ,τι αφορά τις παρελάσεις έκανε λόγο για επιτηρούμενη και οργανωμένη κινητικότητα, αρκεί να υπάρχουν κανόνες μη συνωστισμού και να υπάρχουν αραιότεροι σχηματισμοί.
«Μεγαλύτερο ρίσκο στη διασκέδαση»
Για τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση σχετικά με τους εμβολιασμένους μίλησε και ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας. «Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση», είπε χαρακτηριστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Επισήμανε, ακόμα, ότι η πανδημία είναι δυναμική και ότι τα «ανοίγματα» σε διασκέδαση και εστίαση, όπως και το θέμα των παρελάσεων, έγιναν με προϋποθέσεις και θα επανεκτιμούνται.
«Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γώγος. Λόγω του ότι είναι εμβολιασμένοι οι πολίτες σε αυτούς τους χώρους, η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ευρεία μετάδοση, ωστόσο γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν, γι’ αυτό ο βασικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, καθώς αν οι εμβολιασμένοι κολλήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο σπίτι τους σε ανεμβολίαστους.
«Έχουμε περάσει την φάση που πέρσι τέτοια εποχή δεν μπορούσαμε να εμβολιαστούμε. Έχουμε κάνει κάποια βήματα που χρειάζονται και υπευθυνότητα από τους πολίτες και την ευθύνη του κράτους να ελέγχει», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να ζούμε συνεχώς με τα lockdown και τις απαγορεύσεις. Ένα ποσοστό 70% των πολιτών, στις ηλικίες άνω των 18 ετών είναι εμβολιασμένοι».
SOS για τη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, σημειώνεται μεν επιδημιολογική κάμψη στην χώρα, αλλά είναι και οι περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως η Βόρεια Ελλάδα, γιατί λόγω του χαμηλού ρυθμού εμβολιασμού υπάρχει μεγάλη διασπορά. Σε αυτές τις περιοχές «υπάρχει έξαρση, αλλά η καμπύλη με τις εισαγωγές, τα εξιτήρια, την νόσηση, τα βαριά περιστατικά, είναι πολύ χαμηλότερη από πέρσι».
Ο κ. Γώγος, εξήγησε ότι το σύστημα υγείας είναι πιεσμένο με την έννοια, ότι η διάθεση κλινών για Covid δεν είναι αυτή που ήταν πέρσι και καλώς δεν είναι, σημείωσε, «γιατί παράλληλα τρέχουν και δουλεύουν τα άλλα περιστατικά, με αποτέλεσμα οι κλίνες covid να είναι πιεσμένες στον βαθμό που λειτουργούν και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Αυτό είναι το στοίχημα αυτή την στιγμή, να μετατρέψουμε την νόσο Covid σε τέτοιο επίπεδο που να μπορούν να εξυπηρετούνται παράλληλα τα άλλα περιστατικά».
Δύο οι λόγοι για τα ψηλά νούμερα στους θανάτους
Αναφορικά με τα υψηλά νούμερα στους θανάτους, που επιμένουν παρά τη γενικά σταθερή επιδημιολογική εικόνα και με τον δείκτη θετικότητας να πέφτει και από το 1, κάποιες ημέρες, ο κ. Γώγος ανέφερε δυο σημαντικούς λόγους.
Καταρχήν, υπάρχουν γενετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή εξέλιξη της νόσου. «Μπορεί δύο σαραντάρηδες να νοσήσουν με το ίδιο ιικό φορτίο και τα ίδια υποκείμενα νοσήματα και ο ένας να καταλήξει, ενώ ο άλλος να μην χρειαστεί να πάει καν στο νοσοκομείο». Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των απωλειών που καταγράφονται είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και με πολλά υποκείμενα νοσήματα».
Μάλιστα, είναι μεγάλος αριθμητικά ο πληθυσμός αυτός στην χώρα μας, γιατί το σύστημα υγείας που πολλοί κατηγορούν, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, έχει καταφέρει να κρατά τους ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα στην ζωή. «Όταν λοιπόν, ένα 25% αυτών των ανθρώπων παραμένει ανεμβολίαστο θα υπάρξει πράγματι μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας». Πάντως, ο καθηγητής, τόνισε ότι υπάρχουν οι 30 νεκροί (σ.σ. χθες), αλλά η θνητότητα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και του πληθυσμού στην χώρα μας, είναι σε καλό επίπεδο.
Για τις παρελάσεις
Σε σχέση με την πραγματοποίηση των παρελάσεων με την παρουσία του κόσμου, όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Βορίδη, ο κ. Γώγος τόνισε ότι θέλει μεγάλη προσοχή σχετικά με τα μέτρα για τον συγχρωτισμό του κόσμου.
«Θα ξαναδούμε πώς είναι τα πράγματα επιδημιολογικά τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι θέμα της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξουν δεδομένα που να αλλάξουν τις εισηγήσεις, γιατί είναι δυναμική η πανδημία. Παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση, για να μπούμε στην κανονικότητα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε και την κανονικότητα με λάθος μηνύματα και λάθος εκβάσεις», σημείωσε.
«Έχουμε ένα πούλμαν θανάτων κάθε μέρα – Ακόμα να πειστούν να εμβολιαστούν;»
Στον μεγάλο αριθμό των θανάτων αναφέρθηκε και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, και αναρωτήθηκε τι πρέπει να γίνει για να κάνουν το εμβόλιο όσοι δεν το έχουν πάρει απόφαση. Για τα νέα μέτρα τόνισε ότι οι όποιες συνέπειες θα φανούν μετά από δύο εβδομάδες.
«Χρειάζονται πάρα πολλοί έλεγχοι για να είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς», «μακάρι να είχαν κάνει όλοι την τρίτη δόση», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Για τις παρελάσεις εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνει μόνο στρατιωτική σε κόκκινες περιοχές και όχι μαθητική και όλοι να την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση.
Ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη έκρουσε καμπανάκι κινδύνου καθώς η διαφορά των κρουσμάτων κοροναϊού είναι πολύ κοντά στον αριθμό της Αθήνας. Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που σε ορισμένες περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 50%.
«Μετά από 19 μήνες δεν έχουν πειστεί να κάνουν το εμβόλιο;», «κάπου όλοι πρέπει να προβληματιστούμε», «ένα πούλμαν θανάτων έχουμε κάθε μέρα, δεν είναι αστείο», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
«Οι αρνητές δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστούν»
Η κ. Παγώνη εξέφρασε την απογοήτευσή της για τους λεγόμενους «αρνητές» με τους ορισμένους από τους οποίους έχει συνομιλήσει μέσω email, καθώς όπως είπε η κ. Παγώνη «δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστούν με τίποτα».
«Δεν ασχολούμαστε μαζί τους. Ασχολούμαστε με αυτούς που φοβούνται», τόνισε και απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να μην φοβηθούν τις επιπλοκές και να σκεφτούν τι επιπλοκές προκαλεί η ίδια η νόσος.
Θύμισε ότι οι εμβολιασμένοι ακόμη και εάν είναι συμπτωματικοί ή νοσήσουν, απλά θα εμφανίσουν ελαφρά συμπτώματα και είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Το υγειονομικό «φάουλ» των νέων μέτρων
Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε από όλα τα παραπάνω, οι ειδικοί είναι σκεπτικοί με τις μεγάλες ελευθερίες που δόθηκαν στους εμβολιασμένους. Ακόμα και οι πιο δεκτικοί στις συγκεκριμένες αποφάσεις υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται τα μέτρα χρειάζεται να επαναξιολογηθούν.
Άλλωστε, εκτός από ότι υπάρχει η κριτική ότι τα νέα μέτρα στέλνουν λάθος μήνυμα σε σχέση με τον κίνδυνο του κοροναϊού που εξακολουθεί να υπάρχει, ορισμένοι υπογραμμίζουν και ένα υγειονομικό «φάουλ» που υπάρχει. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε γνωστή τις προηγούμενες μέρες για τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στο ιικό φορτίο εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.
Αν αυτό ισχύει, δεν είναι σε σωστή υγειονομική κατεύθυνση η απόλυτη ελευθερία των εμβολιασμένων μέσα σε κλειστούς χώρους την ώρα που ο καιρός γίνεται πιο κρύος.
Τι αναφέρει η νέα μελέτη
Σύμφωνα με τη νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά στο ιικό φορτίο της παραλλαγής Δέλτα του κοροναϊού μεταξύ των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων που έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρίτσαρντ Μίτσελμορ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέηβις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για 869 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με κοροναϊό και από τους οποίους οι 632 ήταν ασυμπτωματικοί. Οι περισσότεροι είχαν μολυνθεί από την παραλλαγή Δέλτα του ιού.
Η μελέτη των ιικών φορτίων καθενός ατόμου δεν βρήκε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο μέσο ιικό φορτίο των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων, ούτε ανάμεσα σε εκείνους με συμπτώματα και χωρίς συμπτώματα, ούτε με βάση άλλα κριτήρια (ηλικία, φύλο, είδος εμβολίου).
Περίπου ένας στους πέντε (20%) εμβολιασμένους θετικούς στον κοροναϊό βρέθηκε με υψηλό ιικό φορτίο και, από αυτούς, ο ένας στους τρεις ήταν ασυμπτωματικός. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε και σε παιδιά κάτω των 12 ετών, άρα ήταν πιθανώς μεταδοτικά, κάτι που, κατά τους ερευνητές, δικαιολογεί τη διενέργεια τεστ στους μαθητές.
Η μεταδοτικότητα επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες
«Η μελέτη μας δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη μεταδοτικότητα», τόνισε ο Μίτσελμορ, διευκρινίζοντας ότι η μετάδοση του κοροναϊού επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όχι μόνο από το ιικό φορτίο ή από το αν κάποιος έχει εμβολιαστεί. «Δεν είναι πάντως σωστό να υποθέτει κάποιος ότι επειδή έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί να μολυνθεί ο ίδιος ή να μολύνει άλλους, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικός», πρόσθεσε.
Όπως έχουν δείξει και άλλες μελέτες, τα εμβόλια Covid-19 μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης ακόμη και των άλλων με τους οποίους έρχεται σε επαφή ένας εμβολιασμένος, όμως υπάρχει πάντα πιθανότητα ο τελευταίος είτε να μολυνθεί από τον κοροναϊό (οι λεγόμενες λοιμώξεις breakthrough), είτε και να τον μεταδώσει σε τρίτους.
Μέτρα προστασίας και για τους εμβολιασμένους
Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι, μολονότι ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη προστασία, αν ληφθεί υπόψη το όχι αμελητέο ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων breakthrough μεταξύ των εμβολιασμένων, θα πρέπει πιθανώς και οι εμβολιασμένοι να συνεχίσουν να φοράνε μάσκα σε ορισμένους χώρους και να τηρούν άλλα μέτρα προφύλαξης, κάτι που αφορά κυρίως τους άλλους που είναι ανεμβολίαστοι.