Βόλτα με τα παιδιά σε δημόσιο χώρο εκτός από παιδική χαρά και παιδότοπο ισοδυναμεί τις περισσότερες φορές με εφιάλτη.
Πολκαταστήματα, καφετέριες, μαγαζιά με ρούχα είναι πάντα μια δύσκολη περίπτωση για τους γονείς με τα εστιατόρια να κερδίζουν το πρώτο βραβείο.
Δεν ξέρω αν σας έχει συμβεί ποτέ να τρώτε σε ένα εστιατόριο και στο διπλανό τραπέζι να τρώει οικογένεια με μικρά παιδιά που ρίχνουν τις καρέκλες, πετάνε τα μαχαιροπίρουνα, φωνάζουν ή παίζουν με τα κεφτεδάκια σαν μπαλάκια του πινγκ πονγκ.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτές είναι εικόνες βγαλμένες από την καθημερινότητα και θα αναρωτιόταν τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον για να χαλάσει μία ωραία έξοδό του για φαγητό. Νομίζω το χειρότερο θα ήταν οι γονείς αυτών των παιδιών να θεωρούν την συμπεριφορά αυτή τελείως φυσιολογική και να αφήνουν τα παιδιά να δρουν κατά βούληση…
Πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο με τίτλο «Savoir Vivre για παιδιά. Καλοί τρόποι στο τραπέζι». Ομολογώ πως ήταν μία ευχάριστη έκπληξη. Όταν άρχισα να το διαβάζω εντυπωσιάστηκα ευχάριστα, όχι μόνον από τις λιτές παραινέσεις αλλά γιατί με πολύ απλό τρόπο «βουτούσε» στον κόσμο των παιδιών, στη δική τους πραγματικότητα, με χιούμορ και ρεαλισμό, χωρίς ίχνος ελιτισμού, και επιμόρφωνε εμμέσως -πλην σαφώς- και τους γονείς.
Αποφεύγοντας διδακτικό τόνο και με παραδείγματα εύκολα για τους μικρούς αναγνώστες το βιβλίο είναι λύση σωτηρίας για όλες τις οικογένειες.
Το βιβλίο το έχει γράψει η Ελένη Σταματούδη, και κράτησε το ενδιαφέρον των αναγνωστών -μικρών και μεγάλων- με μεγάλη επιτυχία -αφού εξαντλήθηκε και επανακυκλοφόρησε- ενώ βρίσκεται σταθερά στα bestsellers των παιδικών βιβλίων.
Μαθαίνω ότι σε λίγες ημέρες επίκειται η έκδοση του δεύτερου τόμου «Savoir Vivre για παιδιά. Καλοί τρόποι στο σχολείο». Αυτό το λέω για να αναθαρρήσουν και οι δάσκαλοι, αλλά και γονείς που έχουν παιδιά στο σχολείο. Τα κρούσματα bullying ή ρατσιστικών διακρίσεων δεν είναι λίγα στις μέρες μας. Το βιβλίο ακουμπάει με σεβασμό την ανθρώπινη συμπεριφορά, λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, την ανάγκη συνύπαρξης σε ένα οργανωμένο σύνολο, όπως είναι το σχολείο, και προσεγγίζει το θέμα με χιούμορ και συναίσθηση για τον ρόλο μας στην κοινωνία.
Είναι ίσως μία από τις καλύτερες προτάσεις που θα μπορούσε να κάνει κανείς για αγορά βιβλίου που να αφορά στους νεότερους πολίτες αυτής της χώρας.