Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll φαίνεται να εξασφαλίζει τις 120 ψήφους βουλευτών που απαιτούνται για να συγκροτηθεί μια εξεταστική επιτροπή.
Στους 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ και οι 10 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης ενώ και το ΚΙΝΑΛ που διαθέτει 22 βουλευτές έχει τοποθετηθεί θετικά επί της αρχής αν και τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η κοινοβουλευτική του ομάδα. Μένει να αποσαφηνίσει τη στάση του και το ΜέΡΑ25 που διαθέτει 8 βουλευτές.
Ουσαστικά δηλαδή η εξεταστική επιτροπή μπορεί να συγκροτηθεί παρά τη διαφωνία της πλειοψηφίας της ΝΔ και όλα θα κριθούν από τις τελικές αποφάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.
«Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;» δήλωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας.
Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη δημοσίου χρήματος. Από Λίστα Πέτσα ως εταιρείες δημοσκοπήσεων που ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο.
Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;
— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) October 11, 2021
Θετική είναι η ανταπόκριση του ΚΙΝΑΛ όπως προέκυψε από τη δήλωση του Παύλου Χρηστίδη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, Γραμματέα της ΚΟ Κινήματος Αλλαγής ο οποίος τόνισε:
«Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν διαχρονικά και αταλάντευτα υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι πάγια και ανεπιφύλακτη η θέση μας: όλα στο φως, για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς. Είναι μια θέση που εκφράσαμε και υπηρετήσαμε στο παρελθόν και μέχρι σήμερα με την ουσιαστική συμμετοχή μας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ακόμη και όταν αντικείμενο έρευνας ήταν τα πεπραγμένα δικών μας στελεχών ή χρονικών περιόδων.
»Και έτσι θα πράξουμε και με την επιτροπή για τη διερεύνηση «της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, του ευτελισμού των θεσμών και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος».
»Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν φοβάται την αλήθεια, αλλά οφείλει να την επιδιώκει.
»H στάση μας, αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».
Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε το ΚΚΕ και ζήτησε διεύρυνση της έρευνας για την κρατική χρηματοδότηση της τελευταίας 10ετίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:
«Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.
»Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα.
»Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».
🔴Να διερευνηθεί πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισηςhttps://t.co/Lhl9YvrNbC
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) October 11, 2021