Πώς συνδέονται οι ισχυροί σεισμοί πέρυσι στην Ιεράπετρα και φέτος στο Αρκαλοχώρι και στη Ζάκρο; Οι κάτοικοι της Κρήτης δοκιμάζονται από τις σεισμικές δονήσεις και υπάρχει έντονη ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο.
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημειώνει πως καταγράφεται μία έξαρση στο κεντρικό προς ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, όπου αποδίδονται και οι εν λόγω σεισμικές δονήσεις.
Διαφορετικά σεισμικά κέντρα σε Αρκαλοχώρι και Ζάκρο
Όπως είπε στο Livetalks, ο κ. Παπαδόπουλος, «έχουμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο ΝΑ της Ζάκρου, μια περιοχή που ευτυχώς είναι θαλάσσιος χώρος και μακριά από τις κοντινότερες κατοικημένες» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι όπως, δυστυχώς, ήταν ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου, πάνω στο νησί».
Μιλώντας στο in.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας και πως δεν σχετίζεται με το ρήγμα που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι, το οποίο έδωσε επίσης δυνατούς σεισμούς.
Έξαρση από τον Μάιο του 2020
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο καταγράφεται μία έξαρση στο κεντρικό προς ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, που ξεκίνησε το Μάιο του 2020, με σεισμό 6,6 ρίχτερ κοντά στην Ιεράπετρα και συνεχίζεται με τη σεισμική δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου των 6 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι και τη σημερινή των 6,3 ρίχτερ στη Ζάκρο. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το Αρκαλοχώρι είναι μέρος αυτού του σεισμικού τόξου.
Αναφορικά με τον σεισμό της Καρπάθου που ακολούθησε, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε αν ο σεισμός της Καρπάθου προκλήθηκε από το σεισμό της Κρήτης».
Για το αν τα 6,3 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, είπε πως φαίνεται να είναι έτσι, αλλά θα χρειαστεί να τηρήσουμε ένα-δυο 24ωρα, για να βεβαιωθούμε.
Την ίδια στιγμή σε ανάρτησή του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μικρό τσουνάμι στη Νότια Κρήτη και συνέστησε στους πολίτες να αποθαρρυνθούν από τις ακτές.