Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (12/10) νοτιοανατολικά της Ζάκρου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν τραυματισμένοι ή εγκλωβισμένοι ωστόσο, οι ζημιές σε κτίρια και υποδομές είναι αρκετές.
Ο σεισμός είχε διάρκεια και έγινε ιδιαίτερα αισθητός, με τους κατοίκους να βγαίνουν ανάστατοι στους δρόμους.
Στον Ξηρόκαμπο του Δήμου Σητείας κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Επίσης, σε διάφορες περιοχές καταγράφηκαν κατολισθήσεις.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, μηχανήματα του δήμου αυτή την ώρα απομακρύνουν βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.
«Ήταν ένας έντονος σεισμός και με αρκετά μεγάλη διάρκεια. Μετά και τους τελευταίους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, αλλά και τον άλλον μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, πριν από ένα περίπου χρόνο, ο κόσμος είναι ανήσυχος», είπε ο κ. Γουλιδάκης.
Παράλληλα, συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι, «καθώς το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και όλες οι υπηρεσίες είναι σε επαγρύπνηση για την καταγραφή οποιασδήποτε ανάγκης προκύψει».
Οι φωτογραφίες από την περιοχή δείχνουν τα βράχια να έχουν πέσει σε επαρχιακούς δρόμους
Διαφορετικό ρήγμα από αυτό στο Αρκαλοχώρι
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για διαφορετικό σεισμικό κέντρο από αυτό του Αρκαλοχωρίου που είχε δώσει τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας στο in.gr, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο θαλάσσιο χώρο νότια της Ιεράπετρας και πως δεν σχετίζεται με το ρήγμα που υπάρχει στο Αρκαλοχώρι.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Ο σεισμολόγος υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.
Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»
Μετά τον σεισμό τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή με εντολή του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης.
Έτσι, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.