Ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη μετά το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, με 6,3 Ρίχτερ να ταρακουνούν το νησί. Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε σχετικά ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.
«Δυστυχώς δεν έχουμε ακόμα μεγάλο μετασεισμό. Θα έπρεπε να έχουμε πλούσια ακολουθία, έχουμε καταγράψει μόνο έναν μετασεισμό πάνω από 4 Ρίχτερ. Τον ήθελα τον μεγάλο μετασεισμό. Όσο καθυστερεί – επειδή θα γίνει κάποια στιγμή – θα είναι λίγο πιο μεγάλος. Αν ο μετασεισμός γίνει κοντά στις ακτές, μπορεί να έχει πιο πολλές επιπτώσεις από ό,τι ο κύριος σεισμός» εξήγησε ο κ. Τσελέντης.
Σχετικά με την πιθανότητα να μην ήταν τα 6,3 Ρίχτερ ο κύριος σεισμός, ο ίδιος εξήγησε: «Επειδή γνωρίζουμε την περιοχή, η πιθανότητα να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 6,3 Ρίχτερ είναι μικρή, κάτω από 20%. Θα έχουμε καθυστερημένη μετασεισμική ακολουθία, με μεγάλους μετασεισμούς».
«Είμαστε τυχεροί που ο σεισμός ήταν στη θάλασσα. Αυτό το ρήγμα δεν μπορεί να επηρεάσει τα άλλα μεγάλα ρήγματα της περιοχής, γιατί είναι πολύ μικρό. Δε διεγείρονται έτσι εύκολα» συνέχισε ο κ. Τσελέντης.
«Λένε όλοι ότι το Αρκαλοχώρι ενεργοποίησε αυτό το ρήγμα, αλλά δεν έχει καμία σχέση το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου με το νέο σεισμό. Η Κρήτη κινδυνεύει από θαλάσσια ρήγματα, έτσι μας εξέπληξε ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου, για αυτόν ακριβώς το λόγο. Ξεκινάω ένα μεγάλο πρόγραμμα όπου θα μελετήσουμε όλα τα ρήγματα στην ξηρά της Κρήτης», είπε σχετικά με όσους συνδέουν το σεισμό στο Αρκαλοχώρι με τον νέο σεισμό.
Αναφερόμενος, τέλος, στο σεισμό στην Κάρπαθο, ο κ. Τσελέντης είπε ότι «οκτώ λεπτά μετά το σεισμό στην Κρήτη, έγινε ο σεισμός στην Κάρπαθο. Εκεί ο σεισμός έγινε σε ζώνη που είχε εκτονωθεί και δεν μας προβλημάτισε».
«Θέλαμε να βάλουμε μηχανήματα πρόληψης για τσουνάμι στην Ιεράπετρα και είπαν όχι. Γιατί πολύ παραθαλάσσιοι δήμοι αποφεύγουν τέτοια συστήματα, για να μην απομακρύνουν τους τουρίστες» τόνισε, κλείνοντας ο κ. Τσελέντης.