1η Δεκεμβρίου 2017: η UEFA δημοσιοποιεί τα ευρήματα από ανεξάρτητη ερευνητική μελέτη, που αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής χρήση πυροτεχνικών σε γήπεδα ποδοσφαίρου, στο UEFA Pyrotechnics Seminar, που διεξήχθη στο Μόναχο, με αποκλειστικό στόχο τα πυροτεχνικά σόου στα γήπεδα και κατά πόσον η χρήση τους είναι ασφαλής για το κοινό, τις ομάδες, τις εγκαταστάσεις.
«Η UEFA θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναπτύξει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση πολλών φορέων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της χρήσης πυροτεχνημάτων σε γήπεδα ποδοσφαίρου σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η νέα Ευρωπαϊκή Σύμβαση του 2016 (Συμβούλιο της Ευρώπης) για την Ολοκληρωμένη Ασφάλεια και Υπηρεσίες θα αποτελέσει το θεμέλιο γι’ αυτήν την προσέγγιση πολλαπλών υπηρεσιών» είχε αναφέρει σε έντονο ύφος κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο Michael van Praag, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και πρόεδρος της Επιτροπής Σταδίων και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, ωστόσο, η προσέγγιση της UEFA στο θέμα των πυροτεχνικών σόου στα γήπεδα φαίνεται να αλλάζει. Και μάλιστα ριζικά. Οι πληροφορίες που έρχονται από τη Νιόν και από στελέχη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αναφέρουν πως βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά σε μια ιστορική απόφαση. Με την UEFA να εμφανίζεται έτοιμη να επιτρέψει τα πυροτεχνήματα στα γήπεδα, στις δικές της διοργανώσεις. Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αυστηρούς κανόνες ασφαλείας.
Οι διεργασίες είναι σε τελικό στάδιο, ώστε ίσως και μέσα στο μήνα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να απελευθερώσει τη χρήση καπνογόνων σε ελεγχόμενο πλαίσιο. Μάλιστα, πολύ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις, καθώς η απόφαση φέρεται να είναι οριστική και τα πυροτεχνήματα θα επιτραπούν σε Champions League, Europa League κ.λπ.
Αυτό το διάστημα γίνεται ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των αρμοδίων και των ανθρώπων που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ώστε να καθαρογραφτεί η απόφαση. Αυτήν τη στιγμή μπαίνουν οι όροι στα χαρτιά. Μπαίνουν αυστηροί κανόνες για το πώς θα συμβεί αυτό, πώς τα Pyro Shows θα επιτραπούν στα γήπεδο. Υπό ποιες συνθήκες, ακόμη και σε ποια χρονικά διαστήματα των αγώνων. Καθίσταται σαφές πως η UEFA δε θα επιτρέψει την ανεξέλεγκτη χρήση πυροτεχνικών προϊόντων μεμονωμένα. Δε θα μπορεί ο καθένας να ανάψει ένα καπνογόνο σε κάθε στιγμή του αγώνα. Αλλά αυτό θα γίνεται στα πρότυπα αρκετών γερμανικών και ολλανδικών ομάδων.
Τα πυροτεχνήματα (καπνογόνα κ.λπ.) θα επιτραπούν, αλλά με βασική προϋπόθεση ότι θα είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένα σημεία στο γήπεδο, για να μην υπάρχει κίνδυνος για τους οπαδούς. Με την ασφάλεια να αποτελεί το βασικό μέλημα της Ομοσπονδίας.
Οι λεπτομέρειες που προαναφέραμε, για το πώς θα φθάσουμε στη μεγάλη ανατροπή στην υπόθεση των Pyro Shows στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συζητήθηκαν και στο πρόσφατο ετήσιο Συνέδριο Stadium & Security της UEFA, όπου συμμετείχαν διαδικτυακά περισσότεροι από 330 αστυνομικοί και αξιωματούχοι ασφαλείας από όλη την Ευρώπη. Με τον αυστηρό πρόεδρο της Επιτροπής Σταδίων και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, Michael van Praag, να είναι αυτός που αναμένεται να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις προσεχώς.
Όσο για τους λόγους που η UEFA αποφασίζει τώρα να κάνει στροφή 180 μοιρών στην υπόθεση των πυροτεχνικών προϊόντων, κατ’ αρχάς η απαγόρευση το μόνο που έχει επιφέρει είναι τιμωρία στις ομάδες, καθώς οι οπαδοί αρκετών συλλόγων κάνουν χρήση πυροτεχνημάτων, ασχέτως απαγορεύσεων. Αυτό δημιουργεί το δεύτερο ζήτημα, που είναι η ασφάλεια. Εάν τα πυροτεχνήματα είναι ανεξέλεγκτα, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι.
Τέλος, μπορεί στην UEFA και στα μεγάλα γραφεία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου να κυκλοφορούν με σακάκια και γραβάτες, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αντιλαμβάνονται πως ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει διαφορετική προσέγγιση απ’ ό,τι ένα θέατρο ή μια μουσική παράσταση. Υπάρχει πάθος, ένταση, ακραία συναισθήματα. Και γι’ αυτόν το λόγο κρίνεται ότι η επιστροφή των pyro shows, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα δημιουργήσει ακόμη πιο αγνή, ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα στα γήπεδα. Και γι’ αυτό η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.
Πιλοτικά σε πρώτη φάση, ώστε να δουν οι υπεύθυνοι πώς θα ανταποκριθεί το κοινό και πώς θα γίνει η εφαρμογή του μέτρου στην πράξη. Και εάν όλα πάνε καλά, τότε το μέτρο θα μονιμοποιηθεί.